Bogati ne akumuliraju novac, već rade samo jednu stvar.- Saznajte koju! Želite li saznati šta akumuliraju bogati onda nastavite čitati članak. No ako želite postati bogati onda odista morate promijeniti osobno gledište na sebe samog/samu, kao i na svijet oko vas.

Bogati ne akumuliraju novac, već rade samo jednu stvar.- Saznajte koju!

Posted on Posted in Autorski članci, Psihologija

Bogati ne akumuliraju novac, već rade samo jednu stvar.- Saznajte koju! Želite li saznati šta akumuliraju bogati onda nastavite čitati članak. No ako želite postati bogati onda odista morate promijeniti osobno gledište na sebe samog/samu, kao i na svijet oko vas. Naravno, sem mijenjanja gledišta bitna je i proaktivnost uz poštovanje osnovnih pravila puta koji vodi ka finansijskoj nezavisnosti i ogromnom bogatstvu. Pitate se sada, kakve ima veze osobna promjena mišljenja sa sticanjem novca ili velikog bogatstva? Ima itekakve veze, vjerujte na riječ. A možete i sami provjeriti. Evo, dragi prijatelji, kakve veze ima izrečeno u jednoj rečenici.

Zaista, pogrešno uvjerenje o bogatima koji samo akumuliraju novac stvara velika većina „običnih smrtnika.“

Dakle, da li vam je sada jasnije zašto ste u krivu što se tiče bogatih? To vam je isto, kao kada neko oboli pa poželi da se izliječi a da ništa u svom načinu životu ne mijenja. To je zaista nemoguće, izliječiti se a nastaviti raditi po starom, jesti, piti i nastaviti bivstvovati u okruženju koje vam je bolest donijelo. -Zar ne?!

Dakle, dragi prijatelji, zaista bogati ne akumuliraju novac, već oni akumuliraju sredstva koja im generiraju svakodnevni priliv novca. Uz to oni obavezno poštuju osnovne principe i znakove opreza na putu koji ih vodi ka novcu, svjesni posljedica koji im može donijeti jedan pogrešan potez. Da li ste čuli za francuskinju Liliane Betencourt vlasnicu kozmetičke tvrtke L'Oreal?  Poznati su vam: Mark Zuckerberg, Bill Gates, Jeff Bezos, Sergej Brin… Pročitajte njihove biografije i vidjet ćete da oni svi redom rade samo jednu stvar.  Ne akumuliraju novac već ulažu u sredstva koja generiraju tok novca.

 

Bogati ne akumuliraju novac, već rade samo jednu stvar.

Ovdje ću navest četiri jako bitne karike koje vode bogataša i osnažuju njegov lanac bogatstva.

 

1 Prikupljanje informacija

Svaki iole „pametniji igrač“ na bilo kojem tržištu prikupit će dovoljno informacija o sredstvu u koje želi uložiti. Dakle, ako ulaže u nekretnine, zasigurno će sve saznati o prodavatelju, lokaciji, mogućim zakonskim prenamjenama lokacije, mogućim potrebnim novčanim ulaganjima, mogućim zakonskim preprekama, mogućim opterečenostima nekretnine, i tako dalje.

Nakon prikupljenih informacija o svakoj nekretnini koju vidi kao potencijalno kvalitetno ulaganje, tek onda ide na ulaganje u to sredstvo čineći korake koji u sebi nose rizik ali istovremeno nastojeći zaštititi se u svakom trenu od mogućih problema u toku ulaganja. Također, ako ulaže u dionice, zasigurno će saznati sve o fondu u koji ulaže ili o preduzeću u koje ulaže. Ili ako želi otvoriti osobnu tvrtku zasigurno će prije osnivanja saznati sve o tržištu na koje ulazi.

 

2 Ulaganje u sredstva

Sredstva akumuliraju novac jer donose svakodnevni priliv. Naravno određena sredstva kroz dugoročno ulaganje ne donose  odmah novac. No rezultat bude vidljiv tek nakon godinu dvije ili više. Sredstva poput: Dionica, nekretnina, fondova, osobnih kompanija… rade za vas. Generiraju tok novca za vas i naravno ako ste dobar igrač i imate dovoljno znanja ali i sreće postajete bogataš. Svi veliki bogataši upravo rade samo jednu stvar a to je da ne akumuliraju novac, već ulažu u sredstva koja im generiraju tok novca.

 

3 Rizik

Rizik je neophodno podnijeti. No pitanje prihvaćanja rizika je jako bitno. Zašto? Zato što svaki  preuzeti rizik nosi opasnost sa sobom, u smislu da možete izgubiti sve što imate, pa i vlastiti dom. Ovdje sada ulazimo u domen osobnog karaktera. Zašto? Pa zato što mnogi zbog vlastitih karakternih osobina ulažu „napamet“. I pri otkačenoj želji za brzom zaradom rizikuju sve, pa čak i sreću vlastite obitelji, vlastito zdravlje a mnogi i gubitak vlastitog života. Rizikkovati –DA: Izaći iz vlastite zone sigurnosti-DA; Zaštiti se-DA; No obavezan princip po mom mišljenju je, nikada ne rizikovati više od 20 posto! Ipak znajte, da u svakom pravilu postoje iznimke pa tako i u ovom, naravno u zavisnosti od slučaja do slučaja.

 

4 Zaštita

Svaki bogataš svoje bogatstvo nastoji obavezno zaštiti. Da li će to uraditi putem banaka, osiguravajućih društava, brzim izlaskom kroz „izlaznu strategiju“ sa tržišta u slučaju povećanog rizika… To je već stvar osobnog izbora. Dakle, u poslovnom svijetu obavezna je zaštita sredstava koje su izvor vašeg prihoda. Zašto? Pa zato što jedan riskantan i pogrešan potez može odnijeti sve. Ali znajte i ovo, da tamo gdje se pojavi iole veći novac, onda se tu nastoje i nedobronamjerni ljudi sa strane okoristiti. Primjera živućih ima mnogo vjerujem i u vašoj okolini. Zato uvijek nastojte zaštiti svoj izvor prihoda na način za koji smatrate da je adekvatan.

Dakle, bogati ne akumuliraju novac, već ulažu u sredstva?! Bogataši poput Warena Buffetta, Donalda Trampa, Bill Gatesa,… ulažu u sredstva koja generiraju tok novca za njih. Dionice, nekretnine, osobne kompanije, fondovi… Budite poput njih, ulažite vaša sredstva po osobom afinitetu u sredstva koja će vam generirati tok novca. No budite pri tome i oprezni.