Zašto ugledni biznismeni i vrhunski sportisti imaju iste osobine, pitate se?!

Istanbulski marathon: -San jednog maratonca ostvario se

Posted on Posted in Autorski članci, Psihologija

Istanbulski marathon: -San jednog maratonca ostvario se

Istanbulski marathon: -San jednog maratonca ostvario se! Dakle, imate san! -Onda prihvatite činjenicu da ako mogu oni drugi, to isto možete uraditi i vi, zar ne?! Naravno uz istrajnost, red, rad, disciplinu i čvrstu odluku. Pa krenimo redom.

Evo zašto, a poslije ćete spoznati i kako ostvario se san jednog maratonca?! -Kada shvatite da je istrčati maratonsku utrku velika stvar za vas, odluka da ćete ga istrčati nesvjesno već je unutar duše istinski pala. Zašto? -Pa zato što čovjek po svojoj prirodi voli izazove, i nevjerovatne avanture, nije li tako?!

Istrčati maraton po pričama drugih koji su već bili na tom neizvjesnom putu ogroman je izazov za svakoga trkača, pa i najutreniranijeg pojedinca. Zašto? Pa zato što nikada niste sigurni u kojem pravcu može krenuti slijed utrke duge 42,195 kilometara, pri čemu se tokom tih kilometara najviše borite sa samim sobom a ne sa konkurencijom koja trči ispred ili iza vas, ili čak uporedo sa vama.

Istanbulski marathon: -San jednog maratonca ostvario se

Istanbulski marathon: -San jednog maratonca ostvario se zato što sam na početku 2019 godine, u januaru mjesecu donio jasnu odluku da ću u toku 2019 godine istrčati najmanje jedan maraton, i tačka. I tu odluku u mojoj duši niko nije mogao promijeniti. Svjestan svoje odluke bio sam spreman platiti cijenu koju treba kako bi ispunio svo san.

Prva opcija mi je bio Cazinski maraton i Prvenstvo BIH u maratonu na kojem sam srcem želio učestvovati. A druga potajna želja mi je bila istrčati jedan međunarodni maraton. Ipak, bio sam svjestan da je to već mnogo skuplja opcija od Cazinskog maratona ako gledamo sa finansijske strane. Bečki maraton mi je srcu bio blizak. Naravno, Zagrebački i Banjalučki 42 195km su se lijepili za misao kao mnogo jeftinija opcija a Istanbulski maraton mi je bio samo san kojeg sam u mislima gajio.

Donesi odluku i čvrsto uz nju stoj

Dakako, kada sam svoju namjeru obznanio meni dragim osobama, familiji, prijateljima, trkačima naišao sam na veliko more nerazumijevanja jer su mnogi iznalazili masu izgovora zašto ne bi trebao trčati maraton u 2019 godini. Dakako raspon izgovora je bio veliki, od mogućnosti povrede, nedostatka treninga, nedostatak finansijski sredstava, pa do onih najbanalnijih. A moglo se ćuti u daljini kako provejava kiša riječi iz usta prijatelja koji se pitaju: „A ko sam ja da istrčim jedan maraton“? -Za takve sada priznajem tko sam: Zaljubljenik u sportske aktivnosti od malena. A trčanje posebno volim!

Duboko vjerujem da me je sport tokom života mnogo oplemenio. Pamtim bavljenje jogom, igranje u fudbalskom klubu „Natron“ u mlađim danima koje me socijaliziralo i ostavljalo pozitivan trag u duši. Sjećam se bavljenja rukometom u tinejdžerskim danima i putovanja kroz to, kao i nezaboravnih košarkaških treninga u osnovnoj školi pod vodstvom Kapidžić Kazimira. Mogu se sa zadovoljstvom prisjetiti brojnih šahovskih turnira na kojima sam učestvovao čak i kao nižerangirani četvorokategornik a nešto poslije i onih gdje sam nastupao kao nosilac titule majstorskog kandidata. Kroz sport spoznavao sam ljude u životu i ljude kroz život.

Sjećanja jednog maratonca

Dragi prijatelji, dozvolite mi ovdje, prisjetio bi se savjeta dobrodušnog čovjeka Esada Obralića vrhunskog šahiste sa titulom FIDE majstora i dobrog profesora matematike. Sjećam se discipline Kazimira Kapidžića, vjerovatno i mnogih od vas će se sjetiti ga se po toj osobini. Natronovci, znate li Amira Jakovca-Kendu, ja ga po dobru pamtim a vi?

Zar to nije super socijalizirati se, radovati se, trenirati, jačati psihu i tijelo, putovati?! Po mom mišljenju baviti se sportom odličan je izbor, bilo kao rekreativac ili profesionalac. Složit ćete se sa mnom, zar ne?!

Upravo taj sportski duh naučio me da je bolje donijeti odluku čak i pogrešnu, nego nikakvu.  I zato nisam odustajao od svoje odluke i čvrste namjere vezane za istrčavanje bar jednog maratona.

Sportski duh obojen disciplinom i istrajnošću uz redovne treninge nosio me ka Istanbulu. -Eto zašto mi se ostvario san o trčanju na Istanbulskom maratonu koji započinje na jednom kontinentu a završava na drugom. Trčati maraton u milijunskom gradu iz bajke, i to na dva kontinenta, zar to nije lijepo?!

Dakle, imate san!

Dakle, imate san! -Onda prihvatite činjenicu da ako mogu oni drugi, to isto možete uraditi i vi. Pokrenite se i ostvarite svoj san. Riječi bez djela su šuplja priča, zar ne?! Zato djelujte uz sportski duh.

Do Istanbula dovelo me 30 treninga u Septembru/Rujnu 2019, sa istrčanih 300,58 kilometara i provedenih na stazi 28 h i 18 minuta. U Oktobru/listopadu 2019 odradio sam 29 treninga, a proveo na stazi 16h i 19 minuta uz pretrčanih 180,67 kilometara. Nekima su male a nekim velike ove brojke. Do neke trke ili sna samo djelovanje nas dovodi, zar ne?!

Ispričao sam vam zašto mi se ostvario san a u sljedećem blogu pročitajte i kako je trčati Istanbulskim „sokacima“?!

Zahvaljujem se Dobrotvorima odlaska na Istanbulski marathon:

Općina Maglaj

“ElProm Zamboni” d.0.0 Vl. Zdenko Zamboni

“Next Media” d.o.o Vl. Jasmin Begić

Berbernica “Tajba” Vl. Jasmin Đuhera

Muki Shop  Vl. Devleta Karabegović

Savez za sport i rekreaciju invalida Općine Maglaj

Almir Redžić

Tadija Mrkonjić

Azra Dramalija

Harun Hodžić

Borivoje Miljković

Damir Đuhera

 

Ljudi, zahvaljujem vam se svima od srca na vašoj podršci <3 Neka vas prati životni i poslovni prosperitet.

HVALA VAM!

Zahvaljujem se svim sugrađanima koji su me podržali i čestitali istrčani Istanbulski maraton. -HVALA SVIMA!

 

Mirić, 10:04h

Maglaj, 17.11.2019.