Jedan savjet za sretniji život

Posted on Posted in Autorski članci, Psihologija, Servisi

Mnogi istraživači mistike tražili su na svojim duhovnim putovanjima odgovor, gdje se nalazi središte sreće, zar ne?! Upoznati ste sa tim, jer i Vi sami tražite sreću i njene obrise na vlastitim putevima života?! I svako traži svoju sreću?! Tako će biti i dalje, dok je svijeta i vijeka. Jer nije svakom ista sreća niti suđena, niti ga ispunjava i dodiruje na isti način. Dakle, gdje spava sreća?

Odgovor na ovo pitanje je više nego jednostavan. No prije samog datog odgovora a nakon mog dugogodišnjeg bavljenja alternativom kao sredstvom za poboljšanje vlastitog života i promjene ustaljenih obrazaca ponašanja, želim istaći sljedeće.

 

Prvo, svako ponaosob mora definirati šta je to sreća za njega/ tebe osobno. -Drugog puta nema, dragi prijatelji!

-Postavite sami sebi pitanje, šta tražite od sebe samih u životu i čemu težite srcem i dušom?! Jer ako ne znate šta Vam je cilj, u kakvom obliku ga tražite, onda nećete ni moći krenuti na put ka sreći jer ćete lutati beskrajnim morima materijalnoga svijeta. Znao sam momka, koji je vidio svu sreću u kupnji motora, koji nažalost, bješe uzrok njegovog stradanja. I sam sam jedno doba bio „dobro zapaljen“ za kupovinu jakog motora jer bi to godilo mojoj muškosti pa bi se osjećao kao snažan i jak muškarac. A žene vole nabrijane likove, zar ne?!

 

No nakon što su mi se u skoro „jednom danu“ desile tri veoma ružne stvari, okrenuo sam se alternativi i traženju osmjeha na mom licu. Ne znam kako biste Vi podnijeli ali znam da je meni bilo izuzetno teško kada mi je otac umro, bivša supruga sama odšetala iz bračne zajednice, i kada sam istovremeno ostao bez posla. Šok za šokom, da čovjek ne povjeruje vlastitim očima da mu se to dešava. I tako sam i ja, kao i mnogi drugi, inspiriran osobnim problemima u životu krenuo u potragu za srećom i mjestom gdje to ona spava…

 

Gdje spava sreća?!

Pa gdje spava sreća, pitate se? Odgovor je kao što rekoh sasvim jednostavan. Sreća je tu u Vama, u središtu srca i duše. Sreća je tamo gdje je vaš osmjeh, zagrljaj, posvećenost, pažnja, ljubav… Nije to u velikim materijalnim stvarima, već baš kontra, sto posto u malim događajima obasutim osmjehom na vašem licu i kada vaša duša i srce budu cjelodnevno ispunjena nekim neobjašnjivim izvorom topline.

 

To je onaj tren kada drugi na Vašem licu osjete posebnu pozitivnu energiju, pa Vam drugi kažu: „Vaše oči tako danas posebno zrače! Sjaje Vam se i cakle oči neobično, da niste možda zaljubljeni?! Tada Vi ne morate biti zaljubljeni u neku osobu, već budete dodirnuti izvorom sreće kojom Vas Milostivi Bog nagradi.

 

Onaj koji pronađe sreću u boji cvijeća, u lepetu krila ptica koje plivaju nebom, on je sretan. Onaj kojeg dodirne sreća u jednom sasvim običnom iskrenom zagrljaju posvećenog kčerki, sinu, ocu, mužu, bratu, ženi, prijateljici, ljubavnici, šefu, poznaniku, djedu, nani, i taj je sretan! Onaj koji se nasmije šašavoj strani života kada ispadne smiješan drugima a i sam se nasmije svojoj nespretnosti, jer ima široku dušu ispunjenu ljubavlju, i taj je sretan! Onaj koji pomogne drugom a ne traži ništa zauzvrat, i on je sretan!

 

Da, da… A da ne zaboravim reći, i onaj koji vidi sreću u zaljubljenom pogledu drage osobe, pa istim žarom pogled uzvrati, zašto da ne, i on je sretan?! Dakle, sreća je u nama samima! No sve ono što nam je blizu mi ne vidimo, jer to je ono što nam se čini ne bitno, jer ipak komšija vozi poršea a mi ne vozimo. -Pa potražimo tako onda sreću tamo gdje je nema. -Zar ne?!

 

Niste sigurni šta uništava Vašu sreću?! -Saznajte razlog ovdje, taj surovi otrov koji ubija sreću.