Probudite u vama uspavanu nadu, pojačajte optimizam i vjeru, uložite u svoju okolinu najljepši dio sebe i vidjet ćete ljepši i skladniji cvijet koji, nošen ružinim mirisom, opija sve oko sebe. Dragi moji, budite taj cvijet jer vi to možete(!), isto kao i ja i ona, i onaj njen i ona moja, i vaša i tuđa. -I svačija sudbina može da bude ljepša!

Ko pronađe balans-on pronađe mir, a ko pronađe mir-pronašao je sreću!

Posted on Posted in Autorski članci, Knjige, Psihologija

Ko pronađe balans -on pronađe mir, a ko pronađe mir -pronašao je sreću.

Naš ego kaže: „JA!“
Da, glasno kaže baš to „ja“ želeći biti srdačno, toplo, u samom centru pažnje, i koje nastoji da obasja sve i bude u skladu sa svima, cijelom okolinom. Ipak, povremeno zna da sprži sve živo u svojoj okolini, zar ne?! To „ja“ živi u našem svjetlu, u našem svakom novom danu obasjanom ljepotom sunčeve duge. Zna ono biti samodovoljno, samo da se sve njegovo pika, a ko mari za druge.

Pogledajte komentare u novinama,na portalima, Facebooku,… vidjet ćete to Sunce koje viče: „JA!“
Za razliku od Sunca, naše unutrašnje biće, taj Mjesec u nama, teži ka emociji, toplini doma, zaštiti porodice, bježi u skute majke, pomalo zavisno od genetike i naslijeđa. Tu, baš tu, u krilu “majke” možemo spoznati našu dušu, naše unutrašnje emotivno „JA“ koje kao talasi vode zna da uzdrma naše životne priče, naše sudbine.

 

       Sudbine

I ako želite, kad poželite saznati vašu sudbinu, zaronite u duboke vode vaših spontanih osjećaja, instiktivnih emotivnih reakcija i znat ćete vašu sudbinu. Da, dobro ste čuli: vašu sudbinu! No, da li je moguće pronaći balans između svjetla koje održava život i emocije koja taj život čini sadržajnijim. Da li je moguće umjereno odvagati i izbalansirati da naš dan živi u emotivnoj nam noći, a osjećajne noći da pronađu snagu u dnevnome svjetlu? Ipak upamtite: ko pronađe taj balans -on pronađe mir, a ko pronađe mir -pronašao je sreću.

,,Pa kako onda pokušati održavati tu ravnotežu i pronaći taj bezuslovni mir, toliko željenu sreću?”, neko od vas će reći. A kako drugačije, dragi moji, nego pronalaženjem svoje svrhe i dijeljenjem dobrote. A u osnovi svake svrhe nalaze se i valovi dobrote koja leži u osnovi našeg unutrašnjeg „JA“, naše plemenite duše koja zna da bude nošena valovima optimizma i vjere. Zar ne?! I tek onda možete pronaći svoj mir! Tek tada možete ostvariti skladan odnos sa suprotnim spolom, vašim dragim roditeljima, šefovima, prijateljima, ljubavnicima,… Tek tada možete izbalansirati vašu fizičku i psihičku energiju, i doživjeti društveni i poslovni uspjeh. Tek tada, vaš cijeli je svijet. I, da! Usput…

 

       Svijetla budućnost

Vaša, moja, njena, tvoja, njegova, svačija sudbina može biti podržana svijetlom budućnosti, ako na tom putu traženja sreće, harmonije i sklada koristimo plemenitost kao našu zajedničku najveću snagu-oružje protiv disbalansa između svjetla i tame, dana i noći, mira i nemira, koji ponekad zavire u naše duše. Neka vam ta plemenitost bude putokaz za novu nadu kada budete pomislili da je kraj, poraženi da ste i da nema dalje. Podijelite drugima dio srca i duše, vidjet ćete da ima dalje i da ima nade, i da vam se otvaraju novi horizonti, pogledi i daljine.

Uvidjet ćete da vam pred očima blista toliko željena neočekivana harmonija, toliko željeni sklad i ogroman nebeski prostor prošaran nepreglednim duginim bojama sreće. A šta ima slađe od mira u duši, radosti i harmonije srca, prirodnog sklada s okolinom, žarke strasti i iskrene ljubavi prema partneru?! Da, da, da! Znam, pomalo vam zvuči nestvarno da svijet bude radosnije mjesto za življenje. Probudite u vama uspavanu nadu, pojačajte optimizam i vjeru, uložite u svoju okolinu najljepši dio sebe i vidjet ćete ljepši i skladniji cvijet koji, nošen ružinim mirisom, opija sve oko sebe. Dragi moji, budite taj cvijet jer vi to možete(!), isto kao i ja i ona, i onaj njen i ona moja, i vaša i tuđa. -I svačija sudbina može da bude ljepša!

Tražite li promjene ili istinsku sreću, pogledajte ovdje >>>>> 15 savjeta za istinsku unutrašnju sreću