Monotonija u braku: Tihi ubica vašeg je bračnog gnijezda!

Posted on Posted in Autorski članci, Psihologija

Monotonija u braku: Tihi ubica vašeg je bračnog gnijezda!

Monotonija u braku: Tihi ubica vašeg je bračnog gnijezda! -Ako je zvocanje partnera onaj surovi otrov koji momentalno ubija bračne osnove, onda vjerujte da je monotonija onaj tihi ubica koji neprestano iz dana u dan glođe nekada čvrstu armaturu svakoga braka, pa i vašeg. Dakle, 95 posto osoba na našoj divnoj planeti koja se mijenja nažalost zbog ljudskoga nemara, zanemaruje simbole koje naš bračni partner prema nama odašilje. Helem, skoro pa isto, kao što niko od nas ne obraća pažnju na promjene i upozorenja koje nam šalje planet na kom živimo.

Pa da zaključimo, uslijed nemara partnera u odnosu, svjesnog ili nesvjesnog, i dolazi  do eksplozije razvoda. A koji u konačnici, i u najvećem broju slučajeva bude orkanski buran sa ostavljenim upečatljivim tragovima psiholoških trauma na dijete. Dakako traume ostaju kao ožiljci i na ratnicima u tom ratu.

Bračna zajednica: Ko puknuti balon od žvake

Da se razumijemo u potpunosti, treba biti iskren i spoznati da mi našim ponašanjima i djelovanjima smo uzrok brakorazvodnih ratova. A monotonija u braku: Tihi ubica vašeg je bračnog gnijezda! Ona je i je svjesni djelić životne slagalice koju slažemo u braku po rutini. Ulaskom u rutinu, mi jednostavno prestanemo živjeti i ponavljamo određene obrasce ponašanja koje dosade partneru. I brak kad tad zbog našeg nemara pukne ko balon od žvake.

Složit ćete se, da mi nekada zbog prevare partnera osjetimo bijes i ljutnu, i osjetimo potrebu za ratnom osvetom kojom na kraju ipak sami sebe najviše povrijedimo, pri tome zaboravljajući da je OPROST najveća duhovna snaga jedne osobe. A povrh svega, mi zaboravimo da partner je odradio samo reakciju osobnih potreba na naše akcije koje mu nismo u datom momentu dovoljno pružali ili bar ne na odgovarajući način davali.

Monotonija kao nepremostiva prepreka

Evo primjera, kada sam jednom poodavno prijatelja/klijenta zapitao zašto vara ženu? Prvo što me upitao je bilo, kako to znam? A kada sam mu rekao da sam iz njegovog ponašanja, oblačenja i govora jednostavno izvukao takav zaključak, on se na tren zaibretio a poslije dao mi i odgovor izrekavši samo kratko u jednom dahu riječ MONOTONIJA. Njegovo odgovor meni je bio više nego jasan, no njegovoj bivšoj supruzi pitanja i molbe koje joj je postavljao, kao i osobne potrebe nisu dovoljno otvarale joj oči.

No kako to u Bosni i Hercegovini tradicionalnoj po mnogo čemu biva, kada se okidač razvoda pokrene on se poslije okidanja ne zaustavlja.  Pa su tako moj prijatelj i njegova bivša povukli okidač, pa kako bude, nažalost. Njihov razlog za osobnu predaju i bračni poraz bile su „nepremostive prepreke“ kao izgovor za vlastiti nerad na bračnom odnosu. Nisu se usudili dublje zaroviti u intimu i pokušati izgladiti stvar. Helem neise, ali zaista jako malo, sasvim malo partnera pokuša sačuvati bračno gnijezdo posjetom i razgovorom sa socijalnim radnikom ili psihologom za bračno savjetovanje.

Pitanje za vas?

Ništa neobično za nas, je da?! No isto tako ništa neobično, i pomalo idilična slika je: Ona gleda omiljenu seriju a on gleda utakmicu. Reklo bi se, imaju dva televizora i život „miran“ satkan u rutini. No šta ako je u kući samo jedan televizor a njih dvoje sa dvije različite potrebe? Bude li iskrica svađe možda tu? Razmišljate li o tim pitanjima kada? Zašto dolazi do svađa? Bole li vas partnerova nerazumijevanja? Muče li vas dileme i sumnji u bračnim vodama i zašto?

A da vas pitam dragi muškarci, dok gledate utakmicu a ona seriju gdje je tu poljubac topao i vatreni zagrljaj tada? A da vas pitam drage žene, imali poriva za vođenjem ljubavi i potrebe jedno za drugim dok vi gledate seriju a on utakmicu?

Tinja li u vama nezadovoljstvo zbog nagomilanih a neriješenih unutrašnjih pitanja koja u vama kolaju a u vezi su sa vašim partnerom?! Da li je to možda izgovor i bijeg od stvarnosti i bračnih problema?! Sasvim sigurno, monotonija u braku: Tihi ubica vašeg je bračnog gnijezda!

Statistički broj i Mi

Uzevši u obzir statističke podatke broj razvoda na teritoriji Bosne i Hercegovine unatrag desetak godina u drastičnom je porastu. E sad ako ne želite biti jedan od tih brojeva unutar te tužne statistike neophodno je unijeti promjene u osobni život ali i bračnu zajednicu u kojoj bivstvujete. I naravno ostvariti iskrenu i kvalitetnu komunikaciju putem dijaloga sa vašim partnerom.

Otvorite jedno drugome vaše karte. Ponudite jedno dugome vaše ciljeve.Osvijetlite želje i potrebe. I život će vam biti mnogo ljepši. Time ćete sasvim sigurno izbjeći lavinu bola i tuge, suza i poraza koje sa sobom nosi monotonija unutar braka a nakon nje i razvod kao posljedica rata kojeg ste vodili do tada, a onda i nastavili poslije.

Bolje je na vrijeme zaviriti u bračne odnose i spriječiti bitku razvoda nego poslije liječiti suze nastale njime, zar ne?!

 

Astrosunce, 10:37h

Maglaj, 31.10.2018.