Otkrijte tajnu ukusnih kokos oblatni: korak po korak uputstvo
Otkrijte tajnu ukusnih kokos oblatni: korak po korak uputstvo donosimo vam u ovom članku! Oblatne su vrsta tankih, hrskavih listova od tijesta, koje se filuju raznim kremama i slažu u slojeve.
Porijeklo oblatni
Oblatne potiču iz srednjovjekovne Europe. U tom vremenu su se pravile od brašna, vode i soli i pekle na vrućem željezu. U neka davna vremena su se koristile kao hostije pri pričesti u katoličkoj crkvi, ali i kao hrana za post i putovanja. Kako su bile jednostavne i jeftine za napraviti udomačile su se u kuhinjama mnogih domaćinstava. A kako mogu se dugo čuvati, to je bio još važan razlog koji je doprineo da postanu popularne u narodnom jelovniku širom srednje i istočne Europe.
OTKRIJTE VIŠE SADRŽAJA
Prve oblatne s filovima
Prve oblatne pravljene po recepturi od jaja, šećera i maslaca nastale su u 15 i 16 vijeku. Tada su oblatne počeli filovati i medom, orasima, bademima, suhim voćem i začinima. Naravno kako su se oblatne počele praviti s raznim filovima tako su sve više postajale kao luksuzna delicija koja se služila na svečanim prilikama i gozbama.
Dakako, za širenje ukusne poslastice širom Europe može se reći da su putovanja i trgovina dali veliki doprinos. Recepture oblatnih prilagodile su se i podnebljima u koje su došle, njihovim ukusima i sastojcima. A najveći procvat su doživjele za vrijeme Austro-Ugarske monarhije kada su nastale i razvile se razne vrste oblatnih, kao što su bečke, mađarske, zagrebačke, banatske i druge.
Oblatne u današnje vrijeme
Inače, i u današnje vrijeme oblatne su vrlo popularne u mnogim zemljama srednje i istočne Europe. Sada se prave i s čokoladom, kokosom, rumom, kakaom, vanilijom i drugim aromama. Pronaći ćete ih tako na trpezama kao slasnu deliciju širom Češke, Slovačke, Poljske, Mađarske, Slovenije Bosne i Hercegovine, itd. Oblatne se sada smatraju tradicionalnim kolačem.
Mada sada postoje i modernije verzije koje se prave od integralnog brašna, zobenih pahuljica, meda, agave, stevije, biljnog mlijeka i drugih zdravijih namirnica, tradicionalne recepture još uvijek su vrlo popularne.
MOŽDA VAS ZANIMA
Otkrijte tajnu ukusnih kokos oblatni: korak po korak uputstvo
U nastavku članka pročitajte na koji način i sa kojim namirnicama da pripremite ukusne kokos oblatne. A ako poželite recept prilagodite svome ukusu.
Vrijeme je da otkrijete tajnu ukusnih kokos oblatni.
PRIPREMA:
Prvo istucite bjelanjke u čvrsti snijeg. Dodajte šećer i miješajte dok se ne otopi, dodajte kokosovo brašno i prašak za pecivo. Izmješajte dobro i podijelite na 4 dijela. Svaku oblatnu premažite i sušite na oko 100 *C
PREMAZ
- 4 oblatne
- 10 bjelanjaka
- 35 dag šećera
- 5 kašika brašna
- 1/2 praška za pecivo
- 30 dag kokosovog brašna
PRIPREMA:
Pripremite kremu na ovaj način. koladu istucite na pari, žumanjke i šećer u prahu u vrlo gusto. A zatim dodajte pri kraju čokoladu. Kada se sve to ohladi, u ohlađeno dodajte pjenasto izrađeni margarin. Nakon toga, kada je krema gotova, svaku oblatnu lijepite kremom.
KREMA
- 10 žumanjka
- 35 dag šećera
- 10 dag čokolade
- 30 dag margarina
I to je sve što trebate učiniti. -Prijatno!
Upozorenje: Imajte u vidu da, određene namirnice mogu imati aditive, emulgatore, vještačke boje ili arome a koje nisu pogodne za ljudsko zdravlje.
Otkrijte tajnu ukusnih kokos oblatni: korak po korak uputstvo sa kojim nadamo se da smo vam pomogli u pripremi vaših omiljenih kokos oblatni. Ako vam se sviđa recept podijelite ga s prijateljicama.
Aktuelno, čita se!
- Gurabija na bosanski način: poslastica iz djetinjstva
- Kinder lada: slatki biser među desertima
- Kako pripremiti top desert: Crni žitak
- Rum kocke: kolač koji će vas oduševiti
- Top poslastica: kako pripremiti lažne boem kocke
- Ukusni recept: Kako pripremiti marcipan
PREPORUČUJEMO