Zašto padamo u velika razočarenja

Zašto padamo u velika razočarenja

Posted on Posted in Autorski članci, Psihologija

Zašto padamo u velika razočarenja.

Zašto padamo u velika razočarenja, pitamo se, i  sami ne znamo dokučiti, nije li tako?! Dakako, osobe koje gledaju na život površinski ne mogu osvijestiti dublji uzrok onoga što ih dovodi u velika razočarenja. Samo kažu: “Razočaran ili razočarana sam, i tu stanu. Da bismo se oslobodili velikih razočarenja potrebno je raditi na sebi kako bi znali uvidjeti šta je to što nas u datom trenutku tišti u pozadini života a ne onako kao površinska rana naših životnih tišina. Jer mnoge mi pozadine života čutimo i često nastaju mnoge bolesti zbog ne ispoljavanja ili ne adekvatne reakcije na iste, je li tako?!

  • Ne postojim na ovom svijetu da bi živio u skladu sa tvojim očekivanjima, niti si ti tu da bi živio po mojim očekivanjima, reče Brus li, jeste li čuli?! -Sada sjedite mirno, zatvorite oči, čak iako pijete omiljenu kahvu i razmislite o svom životu…

Kada vidimo zaljubljenog klinca pognute glave

Kada vidimo zaljubljenog klinca pognute glave (nekada smo i sami bili takvi, zar ne!) kako sjetan hoda ulicom, kažemo: „Pusti ga, zaljubio se, ljubav ga muči?!“ Ili kažemo, ima problem sa curom. Čak i kad bi ga pitali a pitamo vrlo često drage osobe koji su u tom folu prolazne iluzije od zaljubljenosti, šta im je: “Oni i sami kažu, ma imam problem u ljubavi, ostavila me djevojka, tužna sam zbog momka, itd“. Pitamo ih iz znatiželje, ljudskog muzevirluka a često i zbog naše roditeljske zabrinutosti zbog njihovog  sjetnog stanja u kom se nalaze, zar ne?!

Pitamo ih, zapitkujemo, propitkujemo, zvocamo, je li tako?! -No ono što zaboravljamo da svako od nas svoj život živi i sa vlastitim snovima, čiljevima, nadama ili očekivanjima. Dakle, koliko god se  mi trudili ne možemo preuzeti odogovrnost življenja tuđeg života jer to je velika greška koju najčešće rade roditelji kako bi pomogli djeci a u biti svojim postupcima im odmažu, naravno iz najbolje namjere.

Zašto padamo u velika razočarenja?

Zašto padamo u velika razočarenja, pitate se? Odgovor je vrlo jednostavan a dao ga je Brus li sa početka priče. –U očekivanjima.  Dakle, ako želite baš da pomognete svome djetetu, majci, prijatelju, kumi,… Pomozite im tako da oni sami uđu dublje u svoj život, kroz samopropitkivanje. Nemojte ih bockati pitanjima o  nečemu i savjetovati kako nešto jeste ili nije za njih dobro. Pokušajte zaustaviti vlastite želje koje biste željeli kroz njih“ ostvariti.“ Pustite ih neka se samopropitkuju.

Zašto? Pa jednostavno svi smo mi jedinstveni i živimo vlastite a ne tuđe živote, je li tako?! – Bar tako bi trebalo da bude. Mada u praksi života često bude drugačije jer ljudski rod očekuje da bude važan drugima iz ko zna kojeg razloga, i u bilo koje vrijeme, i bez obzira na godine.

Spomenuh maloprije, da ljudski rod očekuje, nije li tako?! E zbog tih pretjeranih očekivanja upravo mi  ljudi padamo u velika razočarenja. Zato onog svog  klinca ili klinku sa početka priče pomozite tako što ćete osvijetliti njegova očekivanja u ljubavi, poslu, ili bilo kojoj drugoj temi koja ga mori. Nećete mu pomoći zvocanjem, vjerujte mi.

Svi mi imamo očekivanja

Svi mi imamo očekivanja i to je u redu. Svi mi nešto očekujemo od sebe i života, je li tako?! Očekujemo da ćemo kupiti kuću koju smo gledali i bolje auto koje nam se sviđa. Očekujemo promaknuće i  povišicu na poslu. Očekujemo da ćemo osvojiti djevojku koju želimo i poljubiti mladića o kojem sanjamo. Očekujemo da ćemo kupiti zlatni prsten i voziti ferari,… Ovdje nadodajte šta vi očekujete od sebe i života. Zar ne, svi mi imamo očekivanja, i to je u redu?! Ali kada pretjeramo onda padamo u ambis raznih stanja. A dali smo se ikada zapitali, da li nam je to nešto što očekujemo u životu suđeno ili da li nam je zaista potrebno da bismo sretni bili? Jeste li se kada zapitali na tu temu?

Dakle, najbolji način da se prebole razočarenja jeste da osvijetlimo naša očekivanja. Dakako, to isto trebate uraditi sa sobom jer kada uspijete shvatiti da zbog vaših ogromnih očekivanja tonete u stanja sjete, razočarenja, bola, pa čak i straha a koja u velikoj mjeri budu skrivena duboko u nama, i daleko od očiju javnosti.

Dakle, kada imaš ogromna očekivanja onda budi spreman na mala ili velika razočarenja, zar ne?! A pobjednik u igri sa razočarenjima je onaj ko uspije na pravi način iskanalisati ali i osvijetliti put vlastitih očekivanja. Šta su vaša i naša, moja i tvoja očekivanja u životu ili nekoj životnoj oblasti, razmisli danas kako bi ti sutra lakše bilo, i kako bi živio život bez velikih razočarenja?!

Zato, dragi prijatelji

Zato, dragi prijatelji, savjetujem vam da čak, i kada, i ako, ponekad razočarenja odnesu pobjedu u prvoj bitci, osvijetlite put vlastitih očekivanja i sve druge runde u boksu sa razočarenjima životne sudije će presuditi u vašu korist jer će razočarenja kad tad doživjeti nokdaun.

  • Kada se razočaraš zbog vlastitih očekivanja prema sebi ili životu, potrudi se da te to ne obeshrabi jer izaći ćeš mnogo jači iz tog stanja –Mirić!

Mirić,07:03 h

Maglaj, 27.05.2020 godine

 

Reklamni prostor-Saznaj više odmah!