Na bijelom tanjiru pečena janjetina, 1 Maj Recept za ukusnu pečenu janjetinu

1 Maj | Recept za ukusnu pečenu janjetinu

Posted on Posted in Razno │Čitaj sve i svašta izvan okvira

1 Maj je praznik rada te svečan dan za koji vam preporučujemo praznički obrok od peečene jagnjetine. Evo kako da pripremite recept za uusnu pečenu jagnjetinu.

Šta je janjetina?

Janjetina je meso janjeta starosti od jednog mjeseca do jedne godine.[1]

Težina janjeta iznosi između 5 i 30 kilograma. Meso je znatno mekše od ovčetine (meso ovce starije od godinu dana). U zapadnim zemljama, janjetina je raširena hrana, pogotovo za svečanosti i posebne prilike. Meso ima karakterističan miris i okus. Najčešće se poslužuje pečeno npr. na ražnju ili ispod peke, a može se jesti i kuhano. (-wikipedia.org)

U nastavku članka donosimo vam kako da pripremite recept za ukusnu pečenu janjetinu.

1 Maj | Recept za ukusnu pečenu janjetinu

Recept za ukusnu pečenu janjetinu:

Sastojci:

1 kg janjećeg mesa (ramstek ili plećka)

3 češnja češnjaka, sitno nasjeckana

Sok od 1 limuna

2 žlice maslinovog ulja

1 žlica svježeg nasjeckanog ružmarina

1 žlica svježeg nasjeckanog timijana

Sol i svježe mljeveni crni papar po ukusu


Upute:

Pripremite marinadu tako što ćete u posudi pomiješati sitno nasjeckani češnjak, sok od limuna, maslinovo ulje, svježi ružmarin, timijan, sol i papar.

Operite janjeće meso i dobro osušite kuhinjskim papirom.

Utrljajte marinadu ravnomjerno po cijeloj površini janjećeg mesa. Ostavite da meso odstoji u marinadi najmanje 2 sata ili preko noći u hladnjaku, pokriveno folijom.

Pripremite roštilj na umjerenoj vatri i stavite janjeće meso na ražanj ili na rešetku roštilja.

Pecite janjetinu oko 30-40 minuta, okrećući je povremeno, dok ne postigne željenu unutarnju temperaturu. Unutarnja temperatura bi trebala biti oko 60-65°C za medium-rare, ili 70-75°C za medium.

Kad je meso pečeno, izvadite ga s roštilja i ostavite da odmori 10-15 minuta prije nego što ga narežete i poslužite.

Nakon pečenja, janjetina će biti sočna, aromatična i ukusna, spremna za posluživanje uz vaše omiljene priloge poput pečenog povrća ili svježe salate.

 

Uživajte u obroku i sretan Prvi maj!

 

Izvor informacija

Preporučujemo

0