Jelo za 10: Pečena Tilapia sa Šampinjonima i Rukolom
Jelo za 10 pripremite danas sa Tilapiom, slatkovodnom ribom koja zbog svoje nježne teksture mesa i blagog okusa, sve je popularnija te je to čini idealnom za različite kulinarske tehnike.
Naravno, umjesto tilapie ako je nemate u frižideru možete recept pripremiti uz neku drugu bijelu ribu po izboru. Spoj okusa ribe, gljiva, rukole te luka i drugih začina unijet će posebnu aromu u vašu kuhinju te izmamiti osmijehe na licima vaših gostiju ili porodice koja će uživati u vašim kulinarskim vještinama te ih pohvaliti.
Ponešto o bijelim ribama
Bijela riba popularna je na našim prostorima. Vjerovatno ste čuli za neke od njih ili ih već spremali neke vrste bijele ribe poput, orade, kovača, brancina, oslića, trlja i škarpine. Ova vrsta ribe poznata je po nutritivnim vrijednostima koje gode ljudskom organizmu.
U tom smislu, ukratko navest ćemo, bogata je vitaminom B, vitaminom koji je posebno važan za pravilan rad i zdravlje živčanog sustava. Također ima visok udio omega-3 nezasićenih masnih kiselina koje djeluju na zdravlje krvožilnog sustava, smanjenje kolesterola te pomažu pri skidanju neželjenih kilograma. Sasvim dovoljno motiva napisano da neke od bijeli riba uvrstite u vaš jelovnik, zar ne?!
VEGANSKI RECEPTI
Sastojci:
4 fileta tilapije (ili druge bijele ribe po izboru)
200g šampinjona, narezanih na listiće
2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
Sok od 1 limuna
Maslinovo ulje
Sol i papar po ukusu
Svježe začinsko bilje po izboru (npr. peršin, bosiljak)
Za salatu:
4 šalice svježe rukole
1/2 crvenog luka, tanko narezanog
1 rajčica, narezana na kriške
Maslinovo ulje
Balzamični ocat
Sol i papar po ukusu
MOŽDA VAS ZANIMA
Upute:
Priprema Ribe:
Zagrijte pećnicu na 200°C.
Ribu operite i osušite kuhinjskim papirom.
Posolite i popaprite ribu s obje strane.
Položite ribu na lim za pečenje prekriven papirom za pečenje.
Pokapajte ribu sokom od limuna i malo maslinovog ulja.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici oko 15-20 minuta ili dok riba ne postane sočna i nježna.
Priprema Gljiva:
U tavi zagrijte malo maslinovog ulja.
Dodajte nasjeckane šampinjone i češnjak.
Pržite ih na srednje jakoj vatri oko 5-7 minuta ili dok ne omekšaju i lagano se zapeku.
Posolite i popaprite po ukusu.
Priprema Salate:
U velikoj zdjeli pomiješajte rukolu, tanko narezani crveni luk i kriške rajčice.
Dodajte malo maslinovog ulja, balzamičnog octa, soli i papra te promiješajte da se sve sjedini.
Posluživanje:
Na tanjure stavite pečenu ribu.
Pored ribe rasporedite šampinjone.
Poslužite uz svježu salatu od rukole.
Ovaj ukusan i zdrav ručak pružit će vam uravnoteženu kombinaciju proteina, vlakana i vitamina. Uživajte u pripremi i obroku!
Prijatno!
PREPORUČUJEMO