Korak po korak u ovom vodiču vodimo vas kroz recept za pripremu neodoljive bosanske pite – sirnice te razgovaramo kako napraviti ukusnu pitu koja će bogatstvom okusa osvojiti srca onih koje je jedu.
Bosanska kuhinja:
Bosanska kuhinja koristi mnogo začina, obično u malim količinama. Većina jela su blaga, kuhana s malo vode. Sosovi su gotovo u potpunosti prirodni. Tipični sastojci jela bosanske kuhinje su: paradajz, krompir, luk, bijeli luk, paprika, krastavci, mrkva, kupus, gljive, špinat, tikvice i grah. –(bs.wikipedia.org)
Šta je bosanka pita?
Bosanska pita je specijalitet te sastavni dio bosanske kuhinje čiji korijeni vuku iz turske kuhinje. A neodoljive i savršene bosanske pite mogu da se prave na više načina.
Bosanske pite:
Šta je sirnica?
Sirnica je specijalitet bosanske kuhinje te je jedna od pita koje se prave na području Bosni i Hercegovini a preuzeta je iz turske kuhinje.
Bosanska pita, poznata kao simbol tradicionalne kuhinje, oduševljava svojom jednostavnošću i bogatstvom okusa. Ovaj recept vas vodi kroz process pripreme savršene bosanske pite-sirnice, korak po korak.
Korak po korak do neodoljive bosanske pite
Sastojci:
- 500 g tankih kora za pite
- 500 g svježeg sira
- 200 g kajmaka ili pavlake
- 3 jaja
- 100 ml mlijeka
- 100 ml ulja
- So po ukusu
Uputstvo:
- Priprema fila: U dubokoj posudi izmiješajte sir, kajmak, jaja I so.Dodajte malo mlijeka da smjesa postane glatka.
- Priprema kora: Svaku koru lagano poprskajte uljem.Na jedan kraj kore stavite pripremljeni fil I zarolajte.
- Slaganje pite: U nauljeni pleh slažite pripremljene rolnice jednu do druge.
- Pečenje: Pitu pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 200 * C OKO 30 minuta ili dok ne dobije zlatno-smeđu boju.
Servirajte toplo i uživajte u autentičnom ukusu Bosne. -Prijatno!
Preporučujemo