Kako je nastao blog Naši koraci

Kako je nastao blog Naši koraci 2015-2020

Posted on Posted in Autorski članci

Kako je nastao blog Naši koraci 2015-2020

Kako je nastao blog Naši koraci 2015-2020, vrijeme je da na petogodišnjicu rada bloga cjelokupni proces od ideje do realizacije opišemo. Blog je kreiran 2015. godine sasvim slučajno a zahvaljujući dragom prijatelju Vahidu Smajlagiću kome sam beskrajno zahvalan. Pišem priče, pjesme i autorske članke od svoje 17-te godine. Napisao sam preko hiljadu pjesma. A priča i blogova ne znam tačan broj. Možda jedan dan i njih pokušam skupiti u broju, baš bi lijepo bilo znati koliko sam i njih napisao. Uspio sam objaviti i jednu uspješnicu, djelo “Djevojka iz Zemlje piramida” čijoj promociji upravo je ovaj site pridonio.

Blog je nastao inicijativom dragog prijatelja Vahida Smajlagića

Dakle, dragi prijatelj Vahid Smajlagić,  predložio mi je da napravi za mene jedan web site. Iskren da budem, želio sam imati web site kako bi mogao predstaviti svoje pjesme i priče javnosti, no uvijek je novčana strana pravila nedoumice u mogućoj realizaciji iste. A kada mi je on predložio, bio sam toliko uzbuđen da nisam znao šta da mu odgovorim. Dakako da su srce i duša željele reći: Da, napravi ga, Vahide. No um se ibretio i govorio a kako ćeš mu platiti?!

Helem, sedam dana sam bio na ivici užarenih dilema: Kako odgovoriti mu?! No njegov prijateljski nastup me nakon sedam dana jednostavno razoružao. Nekoliko puta je naglasio da ne očekuje nikakva novčana sredstva od mene a da je zapazio da na Facebooku objavljujem radove i da me želi ovim putem podržati. Kada je to rekao, ja sam uzdahnuo i bio oduševljen. A reakcija kod kuće je bila da sam zaplakao od sreće. Nikad mu ne mogu zaboraviti dobro djelo koje je prema meni učinio.

Od ideje do realizacije

U to vrijeme, nekako sama po sebi pojavila se i opcija na BH telecomu sa besplatnim hostingom i tako na prijedlog dobrog Vahida Smajlagića krenulo se u operaciju bloga prvobitnog naziva “My blog-Koraci” a današnjeg naziva Blog “Naši koraci”. Da li vam mogu opisati moju radost kada smo konkretno krenuli u realizaciju ideje stvaranja bloga? Mislim da ne mogu opisati taj unutrašnji osjećaj zadovoljstva i poleta.

A zamislite sreće kad se umjesto stranice bloga nadošlo na ozbiljniju ideju kreiranja pravog web site-a, opet zahvaljujući dragom Vahidu koji je uvidio da imam gomilu materijala. Tako umjesto bloga izrastao je website almir.com.ba. Stigosmo tako i do petogodišnjice rada što u prvom mahu nije se očekivalo. Na tom putu bilo je izazova kao i pravljenja greških u koracima ali iznova sam stvarao nove sadržaje i vjerujem da ste i vi dragi moji prijatelji zadovoljni sa onim čime sam pokušavao doći do vaših srca i duša.

Zahvalnost WordPress-u

Ovaj web site nastao je zahvaljujući WordPress-u koji ga pogoni. Cjelokupnom timu koji njeguje WordPress sam iskreno zahvalan na tome što su kreirali odličan alat za stvaranje kvalitetnih web site-ova. A zamislite, da je to još i besplatan alat koji ima sve potrebno za kvalitetan rad. Znate li koliko besplatnih tema ima? Naravno imate mogućnost unutar WordPress-a izabrati i plaćenu temu. No imajte u vidu da besplatne teme nude kvalitetne opcije koje su sasvim dovoljne za kvalitetan i uspješan rad vašeg web site-a.

Za drage prijatelje koji žele skinuti WordPress to možete učiniti putem ovog linka WordPress download verzija 5.4.2 

Zahvalnost BH Telecomu

Hosting BH Telecoma slučajno se ukazao kao opcija hosting operatera. Kako je u tom periodu G-hosting bio besplatan sa zadovoljstvom sam prihvatio Vahidovu ideju da na njemu napravimo blog mjesto. Zato se u prvom momentu odradilo postavljanje WordPress-a na hosting BH Telecoma kroz pravljenje baze podataka i dakako instaliranja WordPress-a.

Kako sam već spomenuo BH Telecom pokazao se kroz sve ove godine kao pouzdan hosting parter, tako da sam im zahvalan u tom smislu. A posebnu zahvalnost im upućujem jer su uradili 2020 godine backup podataka site jer mojom greškom sam pokušao ugraditi pogrešan php koji nije trenutno bio aktuelan. BH Telecomu i ljudima koji rade na hostingu sam beskrajno zahvalan što su ispravili moju grešku tako da je website nakon šest mjeseci pauze opet aktuelan.

Za drage prijatelje koji imaju potrebu saznati više o tome šta nudi BH Telecom možeteučini to putem ovih linkova: CLOUD HOSTINGOM ili WEB HOSTING

Potrebno je vrijeme

Potrebno je vrijeme je određeno vrijeme da bi se napravio određeni web site. Dakako da vrijeme izrade zavisi od mnogo faktora, na primjer od broja stranica koje želite imati na svom web mjestu. Ili, od broja proizvoda koje želite unijeti na web mjesto ako se bavite online prodajom. To je ono što mnogi klijenti kada požele imati jedan website zaboravljaju. Dakle, nema kvalitetnog web mjesta za jedan sat, jedan , dan, ili jednu sedmicu, nemojte to zaboraviti, dragi prijatelji.

Greške u koracima

Greške u koracima u svakom poslu su moguće. I to ne treba da vas brine. Jednostavno se dese, nekad nepažnjom ali nekada i ne bude do vas. Na određene stvari ne možete utjecati jer tehnologija ima neke svoje zakonitosti ali i mane, je li tako?! Oni koji su malo više upućeni u IT tehnologiju složit će se sa mnom. Ako već napravite grešku potražite rješenje a za to sada imate masu online mogućnost, na primjer putem YouTube ili Google-a koji sve zna. I naravno uvijek se konsultujte sa onima koji znaju svoj posao.

Najčešće greške koliko sam zapazio dolaze kod redizajna web mjesta kad se namjerno ili slučajno trajni linkovi obrišu pa onda korisnici ne mogu pronaći stranicu koju su tražili. Tada se pojavi greška 404. Tada je neophodno uraditi redirekciju linkova, no o tome možda više budem rekao na nekom od narednih blogova. Zatim, dosta grešaka dolazi kod nepažnje pri ažuriranju WordPress-a ili plug-ina kada na neodgovarajući način iste pokušamo ažurirati.

2015-2020

almir.com.ba nastao je kako bi se podijelile zajedničke pozitivne vrijednosti koje nosimo unutar duša i dijelimo ih sa drugma na nesebičan način od srca. U tom smislu, zahvaljujem se posebno svim posjetiteljima našeg almir.com.ba web site na dosadašnjoj posjeti uz želju da se u dobrom zdravlju i radosti i dalje družimo.