3 principa za izradu odlične posjetnice, banera, pozadine ili oglasa

Kako obraditi fotografiju: -Bijela ruža na crnoj podlozi?!

Posted on Posted in Fotografije, Servisi, usluge

Kako obraditi fotografiju: -Bijela ruža na crnoj podlozi?!

Kako obraditi fotografiju: -Bijela ruža na crnoj podlozi? -Ova perfektna bijela ruža na crnoj podlozi bezbroj puta je downloadovana putem Shutterstock platforme. Ako se pitate zašto, odgovor leži u njenoj višenamjenskoj funkcionalnosti koja pogoduje dizajnerskoj mašti. A kao što znamo dizajneri jedan te isti elemenat mogu ubaciti u različite dizajnerske projekte iskreirane sa različitim strukturalnim formama. Zato stock fotografije i jesu zanimljive jer su upotrebljive na bezbroj načina.

Kako obraditi fotografiju

Obraditi neku fotografiju može biti vrlo jednostavan posao što opet zavisi od mnogo faktora. Na primjer, isjeći neki portret sa jednobojne pozadine čini se lagan posao. Obilježite portret pametnim alatom od početka do kraja, stisnete enter kako bi se tačke spojile, zatim kliknete na invert i na korak ste do portreta kopiranog na novu pozadinu putem novog sloja.

No šta uraditi kada imate vrlo zahtjevnu pozadinu iza objekta kojeg želite obraditi. Dakako, većina fotografa gleda pažljivo kakvu će pozadinu upotrijebiti pri fotkanju, no u određenim situacijama nismo u mogućnosti birati pozadinu iza objekta kojeg imamo u fokusu. E to je onda baš veoma izazovan posao pred vama. No uz strpljenje sigurni smo da ćete i takve fotografije uspješno obraditi na vaše veliko zadovoljstvo jer znate šta želite postići i imate jasan cilj pred sobom, je li tako?! Kao i općenito u životu, potrebno je i pri obradi fotografije imati jasan cilj prema kojem želimo ići.

Obrada bijele ruže

Kako je ova bijela ruža sama od sebe dijelila pozitivnu energiju jednostavno se nudila za obradu. Sedam dana aktivno radio sam na njoj, dakle bilo je potrebno odvojiti vrijeme kako bi imala i dalje istu energiju u prkos novoj pozadini. A kako mi se iz stečenog iskustva javila ideja da kombinacija crno-bijelo uvijek daje dobar sklop boja, to sam odlučio premjestiti je iz zamršene pozadine parka sa travkama, cvijećem i ljudima na crnu pozadinu. I dobio sam to što vidite na ovoj stock fotografiji.

Obrada ove ruže koja je imala komplikovanu pozadinsku sliku proljetnoga parka sa ljudima u pozadini izvršena je putem fenomenalnog GIMP programa za obradu fotografija. Nekoliko puta sam počinjao iz početka jer nisam bio zadovoljan urađenim. No život me naučio da ne treba tražiti ni u čemu savršenstvo, tako da sam na ovom primjerku obrađene ruže stao.

Obrada ruže trajala je 7 dana

Obrada ruže je išla putem nekoliko slojeva. Pri obradi vršena su i isjecanja iste, kao i uklanjanje komplikovane pozadine. Također rađena je i finalizacija sitnih detalja poput obrade obruba ruže. Zahtjevan posao obrade fotografije kojeg ako radite sa ljubavlju onda ni ne osjetite jer znate da ćete se radovati finalnom radu. Zaista obrada mi je donijela zadovoljstvo u radu iako je trajala dugih 7 dana. A ova bijela ruža složit ćete se, sama po sebi nosi neku pozitivnu energiju koja se jednostavno osjeti dok se u nju gleda, je li tako?!

Portofolio na Shutterstock platformi

Nakon urađenog posla bio sam zadovoljan i postavio sam “Bijelu ružu na crnoj pozadini” na veoma uglednu  i popularnu društvenu platformu Shutterstock koja se bavi prodajom, kupovinom i promocijom fotografija i video uradaka. Odavno imam portofolio na ovoj sjajnoj platformi koja nudi mogućnost zarade novca od fotografija istaknuti na njihovoj platformi. Tako da možete je preuzeti sa mog portofolia na Shutterstocku

Programi za vas-Preporuka

Dakle, za obradu neke fotografije neophodno je da imate kvalitetan program ili mobilnu aplikaciju sa kojom možete vršiti kvalitetne preinake određene fotografije pri nekom poslovnom projektu ili pak u obradi porodičnih slika za vaš čeif.

Da se razumije imate bezbroj dobrih i kvalitetnih programa za fotografiju koji možete koristiti pri vašem fotografskom radu. Nekome će se svidjeti jedan a nekome drugi jer nemamo svi iste potrebe ili bar poglede pri radu, je li tako?! Dakako, pri odabiru programa savjetujemo vas,  imajte u vidu da su neki potpuno besplatni, dok se određeni programi moraju “debelo” platiti. Ovdje smo odabrali po našem ukusu ova tri programa, pogledajte ih.

Po našem odabiru evo 3 besplatna programa za obradu fotografije:

 

1. GIMP

Program sa Premium značajkama a posve besplatan vjerujete li?! Ako ne vjerujete, skinite ga sa linka i uvjerite se sami. Dakle, ako želite imati pravu stvar u vašim rukama za obradu fotografija neka vaš odabir bude GIMP. Zašto GIMP? Zato što je besplatan. I zato što je konkurentan PREMIUM programima visokog cjenovnog razreda. I zato što ima moćne značajke koje ćete vrlo brzo savladati. mana mu je što ima gomilu opcija koje je na početku teže upamtiti ali sve se može kad se hoće, je li tako?! Dakle, sa malo više volje možete savladati ovaj program i imati za obradu gotovo sve potrebne značajke na jednom mjestu.

Toplo preporučujemo da preuzmete GIMP putem ovog linka

ADOBE PHOTO EXPRES

Adobe nudi besplatno ovaj program iako sve druge značajno naplaćuje. Neke od značajki koje bi mogle da vam budu zanimljive i da vas zainteresuju za Adobe photo expres su korekcija crvenih očiju i prilagođeni okviri. A inače dostupan je za android, iOS i windows 8 pa nadalje. Za ljubitelje Adobe-a kao i one koji će se tek pronaći u ovom programu, pregledajte njihovu stranicu ADOBE

3.PhotoScape

Jednostavan program sa dobrim filterima koji svojim domaćinskim okruženjem olakšava rad. Ovaj alat sa dobrim značajkama za obradu fotografije koje bismo preporučili posebno početnicima zbog laganog razumijevanja alatnog okruženja nudi dovoljno da se neke funkcije vama potrebne učine. Dakako kroz iskustvo ćete naučiti da za obradu fotografije nije dovoljan samo jedan program. Tako sam i ja počeo sa PhotoScape-om  a sada ih imam više. No odnekle treba početi, nije li tako?! Dakle, ovdje možete preuzeti PhotoScape 

Za dodatni savjet ili pomoć slobodno nam se obratite jer nas ljubav prema fotografiji spaja, je li tako?!