Stol sa punjenim paprikama u prirodi pored rijeke a u pozadini drvena kuća, Punjene paprike s faširanim mesom i povrćem

Punjene paprike s faširanim mesom i povrćem

Posted on Posted in Razno │Čitaj sve i svašta izvan okvira, Zdravi obroci │Isprobajte ove recepte

Punjene paprike kao obrok za ručak ili večeru su veoma popularne na prostoru Balkana. Stoga napravite punjene paprike s faširanim mesom i povrćem jer to je obrok u kome će svi uživati a ujedno to je obrok koji donosi i korisne nutritijente za organizam.

U nastavku članka slijedi jedan klasični, domaćinski recept kojeg možete spremiti na ovaj način ili ga improvizirati na svoj način. Kakogod ga napravite sigurni smo da ćete uživati u ovom obroku.

Punjene paprike s faširanim mesom i povrćem

Punjene paprike s faširanim mesom, krompirom i mrkvom su klasično jelo koje osvaja svojim bogatim okusima i nutritivnim vrijednostima. Ovaj recept je savršen za sve koji žele uživati u zdravom, domaćem obroku punom povrća i proteina.

Punjene Paprike s Faširanim Mesom i Povrćem: Recept i Nutritivne Vrijednosti

Sastojci:

6 crvenih paprika

500 g faširanog mesa (junetina ili miješano)

2 srednja krompira, oguljena i naribana

2 srednje mrkve, naribane

1 srednji luk, sitno nasjeckan

2 češnja bijelog luka, sitno nasjeckana

2 kašike maslinovog ulja

1 šolja riže, poluskuhane

1 kašika svježe nasjeckanog peršuna

1 kašika mljevene crvene paprike

So i biber po ukusu

400 ml paradajz sosa

1 kašika šećera

1 kašika sušenog origana

1 kašika sušenog timijana


Priprema:

Priprema Paprika:

Operite paprike, odrežite vrhove i očistite ih od sjemenki. Ostavite ih sa strane.

Priprema Nadjeva:

U velikoj tavi zagrijte maslinovo ulje na srednjoj temperaturi. Dodajte nasjeckani luk i bijeli luk te ih pržite dok ne postanu staklasti.

Dodajte faširano meso i pržite ga dok ne postane smeđe i potpuno kuhano.

Dodajte naribani krompir i mrkvu te pržite još nekoliko minuta dok povrće ne omekša.

Umiješajte poluskuhanu rižu, mljevenu crvenu papriku, so, biber i svježi peršun. Sve dobro izmiješajte.

Punjenje Paprika:

Paprike napunite pripremljenim nadjevom i poređajte ih uspravno u veliku posudu za pečenje.


Priprema Sosa:

U maloj posudi pomiješajte paradajz sos, šećer, sušeni origano i timijan. Prelijte ovaj sos preko napunjenih paprika.

Pečenje:

Zagrijte pećnicu na 180°C. Pokrijte posudu aluminijskom folijom i pecite oko 45-50 minuta. Zatim uklonite foliju i pecite još 10-15 minuta dok paprike ne postanu mekane i lagano zapečene.


Serviranje:

Punjene paprike poslužite tople, uz dodatak svježeg peršuna za dekoraciju.


Nutritivne Vrijednosti (na 100 g):

Kalorije: 150 kcal

Proteini: 8 g

Masti: 8 g

Ugljikohidrati: 14 g

Vlakna: 2 g

Šećeri: 3 g

Natrij: 300 mg

Dodaci za Obogaćivanje Recepta:

Sir: Možete dodati 100 g naribanog sira (kao što je mozzarella ili parmezan) u nadjev za dodatnu kremoznost.

Biljke: Svježi bosiljak ili korijander mogu dodati svježinu i aromu.

Povrće: Dodatak sitno nasjeckane tikvice ili gljiva može povećati nutritivnu vrijednost i teksturu jela.

Ovaj recept za punjene paprike ne samo da je ukusan, već i nutritivno bogat, pružajući uravnotežen obrok s dovoljno proteina, vlakana i esencijalnih nutrijenata. Savršen je izbor za obiteljski ručak ili večeru, pružajući užitak u svakom zalogaju.


Izvori informacija:


Preporučujemo

0