Recept dana  Piletina s povrćem na mediteranski način govori o tome kako pripremiti piletinu

Recept dana | Piletina s povrćem na mediteranski način

Posted on Posted in Zdravi obroci │Isprobajte ove recepte

Recept dana kojim ćete probuditi vaša uspavana gastronomska čula pripremite na mediteranski način. A poznato je da je mediteranska kuhinja jedna od najzdravijih, zar ne?!

U nastavku članka donosimo vam odličan recept za jelo u kojem se piletina i drugi sastojci spremaju na mediteranski način s maslinovim uljem.

Raznolikost mirisa čini ovo jelo primamljivim za svačiji ukus jer daruje bogastvo te snagu zdravih namirinica za ljudsko tijelo kao što su; timijan, tikvice, luk, češnjak. žuta i crvena paprika, patlidžan, limun te peršun.

Recept dana isprobajte ali i prilagodite svom ukusu jer u principu nemamo svi isti ukus niti svi volimo iste namirnice. Slažete li se?

Otkrijte više sadržaja

Recept za lagani iftarski obrok i značaj posta

Recept za lagani iftarski obrok i značaj posta govori o kvinoji s povrćem

U svetom mjesecu Ramazanu smo koji nas uči duhovnim vrijednostima ali i koji nas između ostalog uči, da se sustegnemo od ovodunjalučkih rutina zbog naše dobrobiti. Stoga i naš odnos prema hrani tokom mjeseca Ramazana se mijenja.

Stoga isprobajte ovaj lagani iftarski obrok koji u svom sastavu ima zdrave namirnice te donosi prirodne nutritijente u vaš organizam. Lagan za za probavu jer većina namirnica koje sadrže neće opteretiti vaš probavni trakt nakon dugotrajnog posta.

Evo u nastavku pročitajte kako pripremiti ovaj lagani iftarski obrok

Recept dana | Piletina s povrćem na mediteranski način

Sastojci:

4 pileća prsa, očišćena

2 žlice maslinovog ulja

2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana

1 crvena paprika, narezana na trakice

1 žuta paprika, narezana na trakice

1 tikvica, narezana na kolutove

1 patlidžan, narezan na kolutove

Sol i papar po ukusu

Sok od 1 limuna

Svježi peršin za posipanje

 

Upute:

Zagrijte pećnicu na 200°C.

U velikoj tavi zagrijte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte češnjak i pržite dok ne zamiriše.

Dodajte pileća prsa u tavu i pržite ih dok ne dobiju zlatno smeđu boju sa svake strane.

U međuvremenu, pripremite povrće. Dodajte papriku, tikvice i patlidžan u tavu s piletinom. Posolite i popaprite po ukusu te promiješajte kako bi se svi sastojci sjedinili.

Pecite u zagrijanoj pećnici oko 20-25 minuta ili dok piletina nije potpuno kuhana.

Izvadite iz pećnice i prelijte sokom od limuna. Poslužite posuto svježim peršinom.

Možda vas zanima

Jednostavan recept | Ukusna supa od pečuraka s začinima

Jednostavan recept | Ukusna supa od pečuraka s začinima govori kako napraviti juhu od gljiva

Gljive su po svojoj prirodnom sastavu zdrave namirnice koje odgovaraju ljudskom organizmu. U principu se pečurke beru od aprila do novembra mjeseca. Neke od najpoznatijih jestivih gljiva su: Vrganji, lisičarke, bukovače, šampinjoni, shitake, tartufi, itd.

Dakako treba upozoriti da postoje i otrovne gljive koje nisu jestive. Stoga uvijek uzimajte gljive iz pouzdanih izvora.

U ovom članku pročitajte kako spremiti jednostavn recept | Ukusna supa od pečuraka s začinima

 

Preporučujemo

Prijedlog iftarskog menija | Ramazanska sofra

Prijedlog iftarskog menija | Ramazanska sofra govori o jelima za iftar

Naš prijedlog iftarskog menija  nadamo se da ćete oprobati te za kojeg se iskreno nadamo da će vam se svidjeti. Vjerujem da zbog svoje probavljivosti pogoduje dragim postačima oji nakon dugog posta ne bi trebali “ići za prejedanjem”.

Stoga je ovo meni koji nosi dovoljno energije ali i ne mami da se pretrpa stomak nepotrebnim namirnicama. U svakom slučaju pročitajte naš iftarski meni i kako spremiti Prijedlog  iftarskog menija | Ramazanska sofra

Uživajte u divnim jelima koja su prošarana bogatvtvom različitih okusa.

-Prijatno!

Izvor informacija:

wikipedia.org/gljive

0