Slatki raj: Pripremite kolač od šargarepe
Slatki raj: Pripremite kolač od šargarepe, napravite odmah i obradujte ukućane ukusnom slasticom. Za pripremu ovog kolača koji može stojati u frižideru do 5 dana, potrebno je otprilike 35 minuta dok za kuhanje potrebno je 30 -tak minuta. Laho se priprema I najbolje ga je jesti na sobnoj temperature.
Namirnice iz ovog recepta donijetiće vam 680 kcal po porciji, a predviđeno je 10 do 12 serviranja. Po porciji dobit ćete 78 g ugljiko hidrata.
Upozorenje: Ako ste alergični na neku od namirnica iz recepta, kolač nemojte konzumirati. Orasi, grožđice, jaja i druge namirnice mogu izazvati alergijske ili druge zdravstvene probleme.
Sastojci
- 230 ml biljnog ulja, plus dodatak za pleh
- 100 g prirodnog jogurta
- 4 velika jaja
- 1½ kašičice ekstrakta vanile
- ½ narandže, sa koricom
- 265g brašna za samo dizanje
- 335g svijetlog muscovado šećera
- 2½ kašičice mlevenog cimeta
- ¼ svježeg muškatnog oraščića, sitno narendanog
- 265 g šargarepe (oko 3), narendane
- 100 g sultanije ili grožđica
- 100 g oraha ili pekana, grubo nasjeckanih (po želji)
Za glazuru
- 100 g malo posoljenog putera, omekšanog
- 300 g šećera u prahu
- 100 g mekog sira
Kako pripremiti kolač od šargarepe
Kako pripremiti kolač od šargarepe donosi vam Cassie Best, direktorica hrane sa bbcgoodfood.com
- KORAK 1
Zagrijte rernu na 180C/160C ventilator/plin 4. Nauljite i obložite dno i stranice dva kalupa za torte od 20cm pergamentom za pečenje. U vrču umutiti ulje, jogurt, jaja, vaniliju i koricu. Pomiješajte brašno, šećer, cimet i muškatni oraščić sa dobrim prstohvatom soli u posudi. Iscijedite grudvice šećera kroz prste, protresite posudu nekoliko puta kako bi grudvice izašle na površinu.
- KORAK 2
U suhe dodajte mokre sastojke, zajedno sa šargarepom, grožđicama i polovinom orašastih plodova, ako koristite. Dobro izmiješati da se sjedini, pa podijeliti između pleha.
- KORAK 3
Pecite 25-30 minuta ili dok ražanj umetnut u sredinu torte ne izađe čist. Ako se mokra smjesa zalijepi za ražanj, vratite u rernu na 5 minuta, a zatim ponovo proverite. Ostavite da se ohladi u kalupima.
- KORAK 4
Da napravite glazuru, umutite puter i šećer dok ne postane glatka. Dodajte polovinu mekog sira i ponovo umutite, a zatim dodajte ostatak (dodavanjem malo po malo sprečavate da se glazura rascijepi). Izvadite kolače iz kalupa i sendvič zajedno sa polovinom glazure. Prelijte preostalom glazurom i pospite preostalim orasima. Čuvaće se u frižideru do pet dana. Najbolje je jesti na sobnoj temperaturi. I to je to, slatki raj, uživajte i prijatno!
Želite li da objavimo vaš recept, budte slobodni kontaktirati nas!
MOŽDA VAS ZANIMA
Spremite kolače iz slatkog raja
Kinder lada: Slatki biser među desertima
Otkrijte tajnu ukusnih kokos oblatni: Korak po korak uputstvo