Šta nam govore “Znakovi pored puta”?

Posted on Posted in Autorski članci, Popularna psihologija │Otkrij tajne ljudske duše, Servisi

Okupaš se! Tako pun svježine pomisliš čitav tvoj je svijet, i sve djevojke su tvoje, zar ne? Pokreneš se smjelo, nabaciš na sebe skupocjeni Etienne Aigner miris, jer žene vole mirisave muškarce koji odišu svježinom. Obriješ se, da ti lice zrači svjetlošću. Obučeš neki novi fol kako bi bio zanimljiv i zapažen lik u gradu, jer žene vole posebne muškarce… -Sjedneš u auto, i takav skockan, ne zapažaš da znakovi pored puta stoje, a kreneš kroz život da voziš svojom ljubavnom džadom, zar ne?!

-A, da li razmišljaš o gordim znakovima pored puta koji uspravno stoje, dragi prijatelju?! Promisliš li kad o postavljenim za tebe često nevidljivim znacima koje ti voljena osoba časno daje kroz izraz lica, iskazan emotivni osjećaj, govor tijela… Promisliš li bolan , prijatelju, ikada o tome?

-Eh, što me to pitaš buraz, baš me briga za ZNAKOVE PORED PUTA?!

-Pitam te iz razloga, što te ti znakovi pored puta mogu spasiti ljubavnog brodoloma. Mogu te spasiti bola, tuge, suza… A znaj ljubavni brodolom obično vodi u očaj, osvetu, ljubomoru i na kraju, najčešće završava lošim životnim udesom. Eto zato pitam te, a ti razmisli o tome ako želiš…

 

Šta nam govore znakovi pored puta?

Kada vozimo automobil, znaci pored nas opominju na opasnosti, zar ne? -Upozoravaju o mogućim odronima na cesti, sužavanju puta, jednosmjernim ulicama, o zabrani preticanja na tom dijelu puta, pa čak i o mjestima dozvoljenim za parkiranja automobila, zar ne…?

„No, kao što reče moj prijatelj iz uvoda: Baš me briga, za znakove pored puta.“ No, da li je to baš najbolji odgovor, dragi moji? -Inače, priznajem svi mi muškarci smo takvog stava. -Sem, onih na duhovnom putu, ili onih koje život oprži udesom na ljubavnoj ili nekoj drugoj stazi života, pa ih natjera da se dobro zamisle nad samim sobom, vlastitim postupcima i znacima koji im Milostivi Bog kroz život daruje. Eh, žene i Mi?! Ovo je priča o ženama i pomalo o nama muškarcima… Da li ste dragi moji, kada čuli: „Šta će mi sad, kad nije bio tu…“ Baš bolno zvuči, jelde?

Šta će mi sad, kad nije bio tu, onda kad mi je bio prijeko potreban?! -Svu mudrost o djevojkama i ženama zreli muškarci bi trebali da izvuku iz navedenog djevojačkoga, ženinog pitanja, razmišljanja i dileme! Naravno, kad već žena izusti: šta će mi sad,… znajte da je umrla ljubav. I za naknadnu pamet bude kasno, bar za tu skršenu ljubavnu priču. Zaista prava zagonetka je, zašto muškarci ne vide znakove upozorenja koje partnerka upućuje jezikom, pokretima, osjećajima, očima…

No, ako me pitate, da li je moguće na vrijeme posmatrati i razumjeti ženske znakove pored puta? -Odlučno ću reći veliko DA, po mom mišljenju. Da, zaista jeste moguće spoznati šta znače ti znakovi na stazi života poredani po ženskoj logici razmišljanja. Da se razumijemo, prije svega potrebna je volja i htjenje da se poboljša odnos, a to onda znači da vam je stalo da spoznate govor partnera ili partnerke u ovom slučaju.

Dakle, i jedna i druga strana, govore kroz potrebe i očekivanja, zar ne?! No, da li smo stvarno ispunili potrebu/e ili očekivanja voljene osobe? Naravno za skladan odnos, ovo pitanje trebale bi postaviti sebi obadvije strane. -Ali, nažalost, u 90 posto poznanstava, veza, brakova izostaje dobra komunikacija i vlastito preispitivanje i promišljanje, te tako partneri vlastitim postupcima umanjuju šanse za skladan odnos.

Zamislite, u svađi je „ljubljena“ sa nekom osobom, možda vašom majkom, svojom prijateljicom, radnom kolegicom? A vi joj niste držali stranu. Ostavili ste je samu i bespomoćnu? -U stvari, nije ona slabašna, jaka je i snažna, i izdržat će borbu. Ali, ona dušom traži vašu zaštitu, podršku. Šteta, ako ne shvatate da ste njen zaštitnik u svakoj situaciji, bila ona u pravu ili ne?!

A njenu oštru opominjujuću kaznu osjetit ćete istu večer, jer neće vam dozvoliti ulazak u njenu intimnu zonu. A to znači, bit ćete najmanje tri metra udaljeni od vaše drage. Uporniji možda i dođu do jednom metra fizički do voljene, ali dalje sigurno ne. Jednom će vam grešku oprostiti, ali drugi put sigurno ne. –Upamtite to! Još ako usput dobijete namrgođenu facu, oštar jezik i grubo žvocanje… Ne ljutite se, dragi prijatelju, sami ste krivi! U njenim očima ste krivac koji zaslužuje kaznu i tačka.

Zamislite, partnerka vam jednom okrene leđa u krevetu?! Ok, svi ćemo reći, to je u redu. -Možda je umorna od posla, ili od bolova onih dana, ili zaista je boli glava?! No ako tri ili pet puta okrene vam leđa, dragi moji, dobro razmislite šta ćete tad reći, jer u njoj se nešto opasno vrije…?! Ako želite da sačuvate ljubav, ne samo poznanstvo, vezu ili brak, već vašu osnovu- međusobnu ljubav, onda se duboko zapitajte, dali ste ispunili ono što partner/ka želi?

Zamislite, partnerka leži pod temperaturom u krevetu, a vas muško društvo na izlazak zove??? -Razmislite, da li griješite prema partnerki, jer one govore kroz potrebu za pažnjom. Pružate li joj dovoljno pažnje. Ako ste joj kupili ogrlicu, ne znači da ne želi emotivnu podršku i pažnju, zar ne?

Znate, dragi moji, Frojd je bio u pravu kad je govorio da seksualna potreba često pokreće osobe, no to samo važi za muški rod. Neka mi veliki Frojd oprosti što mu kontriram, jer iskreno vjerujem da sex sam po sebi ženama nije veliki motivacioni faktor. Po mom mišljenju, ženama je jako bitan zagrljaj, poljubac, dodir, osmijeh, obična govorna podrška, dobar izlazak… Elem, muškarcima je bitno samo da uđu u „magazu“ koja im trepče pred očima, a ženama je jako bitno da se sav teritorij oko „magaze“ –i duša, i srce, i um i tijelo osvoji i osvaja konstantno. –

Sreo sam jako mnogo dragih i sposobnih klijentica kojima sex gotovo ništa nije značio. Jedne kažu, imam hvala Bogu, djecu. Druge govore mi, hvala Bogu, radim. Treće se zadovoljavaju slobodom od partnera pored kojeg samo životare. Naravno, sve su to samo ženski izgovori jer ni one nemaju više volje, niti snage da investiraju u poznanstvo, vezu ili brak tamo gdje je umrla ljubav. Dakako, neke su napustile „životni partnerski skupocjeni automobil“ skršen neispunjenim nadama, željama i očekivanjima. Druge su ostale uz „skrhani životni automobil“ na stazi života tek forme radi. Treće, još čisto zbog djece, zajedno se voze „bračnim partnerskim automobilom.“ Četvrte, nažalost pod oštrim udarima vlastite okoline/porodice koja ih je natjerala na takav život, ne mogu da se isčupaju iz „skršenog automobila bračne umrle ljubavi.“

Zamislite, tri puta idete na more i svaki put izaberete mjesto po vašoj volji, bez da i na tren bar formalno saslušate želju/e svoje partnerke?! Tim ponašanjem, vlastitim nemarom ubijate ljubav u vašem poznanstvu, vezi ili braku, ne poštujući želje voljene osobe. –Zar ne?

Zamislite, spuštena pogleda i tužnih očiju dočeka vas doma, branite joj da radi. -Hej vlastitoj ljubavi kojoj se ukazala prilika da bude sretna, branite zbog vlastite nesigurnosti i strepnje. -Pa dragi moji, zar vas ona neće prevariti i u vlastitoj kući ako ona to želi, pa makar vi bili tog trena u istoj domu? -Razmislite, šta postižete zabranama, ljubomorom, prigovaranjem… Dižete li time na viši nivo vašu ljubav, ili je ubijate? Možda je spušten pogled još samo mali znak da nešto nije uredu u vašem odnosu. -Razmislite!

Zamislite, nedate joj da vozi automobil, iako ima položen vozački ispit. Očekujete li da će biti zadovoljna takvim odnosom spram nje? Ubijate li u njoj time sigurnost u sebe, želju za životom? Da li će ona time bitni sretna? Ustvari, da li želite da partnerka bude sretna? Ako želite onda morate nekada igrati kontra sebe i svog promišljanja, zar ne? Možda vam samo podsvijest nalaže da tako postupate jer smatrate da su žene loši vozači. Razmislite, koliko ste žena sigurnih u sebe vidjeli kako voze automobil. Možda je upravo vaša djevojka bolji vozač od vas?! Bojite li se toga?

Znam, nedostatak pažnje lomi, i jednu i drugu stranu, da se ne lažemo. -Ali u toj igri ljubavi mnogo više nažalost su zakinute žene, nego muškarci. Svidjelo se nama to ili ne, mi muškarci griješimo ne razumijevajući, ili bar ne pokušavajući da shvatimo ženske signale poredane po ženskoj logici na stazi života. Sljedećih dana, dragi moji, pokušajte posvetiti pažnju, ispuniti pokoju želju i očekivanja ljubljene osobe i vidjet ćete signal na licu, bit će to osmjeh koji govori više od riječi.

Probajte, i vidjet ćete da vrijedi uložiti vlastito vrijeme u investiranje ljubavi prema partneru/ki. Ovo vrijedi za obadvije strane, zar ne? Ulog je veliki, zato pazite šta i kako radite u vašem odnosu prema partneru! Ne dopustite, da ona vašom krivicom, dragi moji, izusti: „Šta ćeš mi sad, kad si mi bio prijeko potreban, nisi bio tu.“ Posvetite pažnju partneru/ki i potrudite se ispuniti njihove nade, želje i ciljeve, a veoma često je dovoljno samo da ih saslušate i samo sudjelujete, jer one odrade sve ostalo!

Svidio Vam se članak! Pošaljite nam Vaš komentar