Hurmašica u tepsiji, Tradicionalni recepti-Neodoljiva bosanska hurmašica

Tradicionalni recepti | Ukusna Bosanska Hurmašica

Posted on Posted in Slatki raj │Otkrijte sjajne recepte za ukusne kolače

Tradicionalni recepti iz bosanske kuhinje su dio onog trenutka kad se prisjetimo mirisa koji nas vode u djetinjstvo, mnogima od nas se javlja slika domaće kuhinje prepune slastica, a među njima nezaobilazna je i mirisna hurmašica.

Ova tradicionalna bosanska poslastica nosi sa sobom ne samo okuse prošlosti, već i duboku povezanost s nasljeđem i obiteljskim trenucima. Umirujući šum kuhanja koji ispunjava kuhinju dok se priprema ovo blago, vraća nas u dane topline i zajedništva. Krenimo zajedno na putovanje kroz priču i okuse tradicionalnih bosanskih hurmašica.

Tradicionalni recepti | Ukusna Bosanska Hurmašica

Bosanska hurmašica donosi odličnim okusom spoj tradicionalnog kulinarstva, udobnosti doma i slasnog zadovoljstva. Ovaj ukusan bosanski desert upravo spaja i odražava tradicionalne bosanske vrijednosti doma, tradicije i dobrog domaćinskog odnosa prema gostima pred koja se iznose najbolja jela i kolači.

Šta je hurmašica ili hurmadžik?

Hurmašica je vrsta zalivenog slatkiša, prisutna u bosanskoj kuhinji, a porijeklom je s Orijenta. Osnovni sastojci su brašno, šećer, maslac, jogurt ili sirće, koji se poredaju u tepsiju, a nakon pečenja zalije se agdom.

Kako pripremiti bosansku hurmašicu

Sastojci:

  • 2 Jaja
  • 2 šolje šećera
  • 2 šolje ulja
  • Brašno po potrebi
  • Pola praška za pecivo

 

Za agdu (sirup) potrebno je:

  • 9 šolja šećera
  • 11 šolja vode
  • So od 1 limuna

 

Priprema:

  1. Umutiti jaja sa šećerom i uljem.
  2. Postepeno dodavati brašno i pecivo dok se ne dobije masa srednje tvrdoće.
  3. Od tijesta oblikovati kuglice veličine većeg oraha, malo ih spljoštiti I pritisnuti uz ribež (najsitnije rupice).
  4. Slagati hurmašice u suhu tepsiju (nepodmazanu) I peći na 200-220 stepeni dok ne porumene.
  5. Za to vrijeme napraviti agdu tako što se šećer zalije vodom i pomiješa dobro kašikom da se šećer istopi te dodati sok od jednog limuna.
  6. Pečene hurmašice zaliti hadnom (nekuhanom agdom) i pokopiti da se hurmašice ohlade i upiju agdu.

Napomena: Mjerna šolja je od 250 ml. tečnosti ako nemate mjernu onda može šolja koja ima približno 250 ml. tečnosti.

Radujmo se hurmašicama, slasnom desertu te dok zadnji komadi hurmašice polako nestaju s tanjura, osjećajmo kako nas nostalgija prošlih vremena obuzima, ali i radost zbog trenutaka koje smo proveli uživajući u ovom tradicionalnom slatkišu.

Neka bosanska hurmašica nastavi da spaja generacije, podsjećajući nas na ljubav, toplinu doma i bogatstvo naše kulturne baštine. Sjetimo se uvijek, neka svaki zalogaj hurmašice bude podsjetnik na vrijednosti koje nas čine cjelovitim, a svaki trenutak proveden s voljenima bude sladak kao ova ukusna poslastica.

Tradicionalni recepti uvijek odišu mirisom dom i djetinjstva, nije li tako?!

Uživajte u slasnim hurmašicama. -Prijatno!


0