Veganski obrok: Spanać, slatki krompir i sočivo dhal
Veganski obrok za zdravu večeru a koji daje malo masti ali mnogo željeza. Za pripremu namirnica potrebno je 10 minuta, dok za samo kuhanje dovoljno je 35 minuta. Po ovom receptu dobit ćete dovoljno obroka da poslužite za stol od četiri osobe. Ovo su zdravi, ukusni i niskokalorični obroci za ugodno društvo koje voli vegansku kuhinju.
Otkrijte nove okuse i pripremite ovu ukusnu večeru. Nemojte samo govoriti o potrebi zdrave prehrane već je i implemetirajte u svoj ivot kroz konkretne obroke koje imaju u svom sastavu zdrave namirnice.
Savjet: Za zdrav obrok najbolje je koristiti one namirnice koje su iz nikle iz zemlje ili ubrane sa stabala.
Prijatno!
Potrebni sastojci za pripremu
- 1 kašika susamovog ulja
- 1 crveni luk, sitno nasjeckan
- 1 češanj belog luka, zgnječen
- komad đumbira veličine palca, oguljen i sitno nasjeckan
- 1 crvena čili, sitno iseckana
- 1½ kašičice mlevene kurkume
- 1½ kašičice mlevenog kima
- 2 slatka krompira (oko 400g/14oz), narezana na jednake komade
- 250 g crvenog sočiva
- 600ml povrtnog temeljca
- 80g vrećice spanaća
- 4 mlada luka, narezana na koso, za posluživanje
- ½ malog pakovanja tajlandskog bosiljka, potrgani listovi, za posluživanje
Kako spremiti ovu ukusnu večeru
- KORAK 1
Zagrijte 1 žlicu susamovog ulja u širokom tiganju sa poklopcem koji dobro priliježe.
- KORAK 2
Dodajte 1 sitno nasjeckan crveni luk i kuhajte na laganoj vatri 10 minuta, povremeno miješajući, dok ne omekša.
- KORAK 3
Dodajte 1 zgnječeni češanj belog luka , sitno iseckani komad đumbira veličine palca i 1 sitno seckani crveni čili, kuvajte 1 minut, zatim dodajte 1½ kašičice mlevene kurkume i 1½ kašičice mlevenog kima i kuvajte još 1 minut.
- KORAK 4
Pojačajte vatru na srednju, dodajte 2 slatka krompira, iseckana na ravne komade, i sve promešajte tako da krompir bude premazan mešavinom začina.
- KORAK 5
Dodati 250 g crvenog sočiva, 600 ml povrtnog temeljca i malo začina.
- KORAK 6
Pustite da proključa tečnost, a zatim smanjite vatru, poklopite i kuvajte 20 minuta dok sočivo ne omekša, a krompir samo zadrži oblik.
- KORAK 7
Probajte i prilagodite začine, a zatim lagano umiješajte 80 g spanaća. Kada malo ohladi se, na vrh stavite 4 dijagonalno narezana mladog luka i ½ malog pakiranja natrganih listova bosiljka za posluživanje.
- KORAK 8
Alternativno, ostavite da se potpuno ohladi, a zatim podijelite između hermetički zatvorenih posuda i čuvajte u frižideru kako biste imali gotov obrok.
KAKO POSLUŽITI
Kako poslužiti ovu ukusnu vegansku večeru poslušajte savjet od Sophie Godwin sa bbcgoodfood.com
Bilo da se hladite ili zamrzavate, nemojte prelijevati mladim lukom i bosiljkom dok ne budete služili. Za zamrzavanje, ostavite dhal da se ohladi, a zatim ga stavite u posude za zamrzavanje. Odmrznite u frižideru preko noći, a zatim ponovo zagrijte dok ne bude vruće.
MOŽDA VAS ZANIMA