3 Načina kako da promijenite Vaš život

Posted on Posted in Autorski članci, Psihologija

Da li je moguće da promjenite Vaš život u 3. koraka? „Svaki korak ima svoju cijenu“. I, da zaista, svaki životni korak ima svoju cijenu, svidjelo se to nama ili ne. Dakako, nekome isporučeni račun za napravljeni korak bude malen, dok drugi plate višestruko skuplje svoje vlastite odluke. Zašto je to tako?

–Zašto određene osobe kroz život prođu sa osmjehom na licu, dok druge danima samuju, tuguju ili plaču? Zašto je neko bogat a drugi neko nije? Zašto jedni boluju godina, a onda se izliječe ili samoiscjele? Zašto je neko plemenit, a drugi neko nije?

Naravno, odgovor na ovakva i slična pitanje nije nimalo jednostavan, a samo rješenje se nazire ili nudi kroz recept koji je sastavljen od više „ljekovitih sastojaka“. Dakle, sada je vrijeme za pitanje, da li ste vi spremni platiti punu cijenu kako biste promjenili vaš život u samo 3.koraka? -Ako ste spremni, onda ste na dobrom putu da se samoiscjelite od istih ili sličnih problema, ili životnih iskušenja koje život donese.

Da li je, dragi moji, moguće odbraniti ili zastupati stav da je misao osnovna pokretačka snaga koja pokreće pozitivne vibracije?! A uz to biti svjestan, da su ograničavajuća uvjerenja koja sami sebi nametnemo ili dobijemo od bližnje ili dajnje okoline jedan od ključnih uzroka gore navedenih životni izazova koje misao može, i treba pobjediti svojim pozitivnim utjecajem.

 

„Čovjek je zbroj vlastitih misli“.

–Ovu poslovicu pridodao bi kao mali dokaz da zaista misao jeste prva pokretačka energija koja pokreće vibracije kojima smo skloni, bile one dobre ili loše. A kao ishod takvih vibracija u život dođu i događaji slične energetske konotacije u većoj ili manjoj mjeri. Usput, ovdje bi trebalo dodati da osim objektivne/ racionalne misli koja dolazi iz uma čovjekovog, postoji i ona energetska misao koja dolazi iz podsvjesnog/nesvjesnog dijela ljudskog uma ili kraće rečeno, podsvijesti. Velika večina osoba na planeti koristi racionalnu misao, dok zapostavlja snažnu energetsku snagu misli podsvijesti koje konstantno kolaju ljudskim umom, čak i u snovima.

Kakve, dragi čitatelji, koristite vi misli, racionalne ili podsvjesne pri donošenju važnih životnih odluka, razmislite i sebi odgovorite? Da li je kombinacija svijesnih i podsvjesnih misli možda najbolji izbor? Da li te vaše misli materijalizujete kroz vaša djela, aktivnosti, utjecaje, i na koji način?

…trebamo se temeljito i dugo preispitati prije nego krenemo osuđivati druge. (Molière)

 

Promjenite li vlastite misli, promjenit ćete vašu sudbinu!

Zamislite, unesete u vaše misli (a samim time osobni život osvježite novom vrlinom) više iskrene zahvalnosti prema drugima, s potkrepljujućim djelima, da li ćete biti više sretniji i uspješniji? Da li će se tom vrlinom koju ste unijeli u vaš život, promjeniti vaša sreća i uspjesi za 10%, 20%, 30% ili čak više posto? Da će vas druge osobe mnogo lakše i srdačnije prihvatati na poslu, u prijateljstvu, ljubavi…? Šta vi mislite o tome, da li je takav razvoj moguć?

Hajde, da navedemo i drugačiji razvoj situacije. Ima poslovica: „Tko se mača lati, od mača i gine.“ Da li smatrate da onaj koji sve oko sebe sječe mrzovoljnošću, nebrigom prema drugima, ljutnjom, pretnjom, itd, da li će biti uspješan u poslu i biti prihvaćen u okolini u kojoj bivstvuje? Dakle, po vama, da li će mu se vratiti „energija misli“ koje on preferira ka drugima, npr; strah, ljutnju, ili bijes drugih prema njemu, itd? Šta vi mislite o tome, kakav je njegov život?

Ako prihvatimo mišljenje onih tvrdokornih pristalica koji vjeruju u samo racionalni um i služe se samo racionalnom mišlju, da vjeruju samo u ono materijalno i praktično dokazivo, a čiji sam jedno vrijeme i sam bio pristalica (dok život vlastitoj mi duši nije pokazao suprotnu argumentaciju), postavlja se pitanje kako i čime dokazati postojanje energetske snage misli podsvijesti?

Kada gledamo objektivnim umom i vodimo se racionalnom mišlju koje su vođene na osnovu naših čula -Mi kažemo, kada ugledamo našim očima automobil: „Da to jeste automobil određenih osobina, dimenzija ili boje, zar ne?“
Također s određenim starijim automobilom, jedan lik poželi otići na more i sa njim ode i vrati se u veselom stanju, dok druga osoba se jada kako ima stariji automobil istih osobina, i ne usudi se otići na more automobilom, zar ne?

Da li su ovakvi primjeri, situacije i slične priče objašnjive samo sa zdravorazumskih pogleda? Da li njih dvojicu, i jednog i drugog, vodi pak. vodi njihova misao, svejedno bila ona objektivna ili subjektivna, na putu donošenja odluke koja je u skladu s njihovom unaprijed formiranom mišlju u vlastitom umu?

Sad je vrijeme da razmislimo, da li postoji subjektivna, intuitivna misao koja se ne vodi našim osjetilima, već dolazi duboko iz bezgranične energetske topline duše, srca i uma. Dolazi nam u susret na način da jednostavno veoma često nismo sposobni racionalnim umom objasniti njene ishodišne tačke ili rezultate.

Kako objasniti, na primjer, moje osobno iskustvo, da kad pred spavanje razmišljam o osobi koju volim i kojoj sam predao srce, odmah potom sanjam je u određenoj formi, a sutradan je susretnem na ulici u određenoj situaciji? Da li me ta moja želja toliko jaka vodi ka njoj? Da li me moje misli usmjeravaju ka njoj ili je to samo slučajnost? Vjerujem da se, i mnogima od vas slična situacija desila. Šta mislite?

Evo još jedan primjer, dva električara istih profesionalnih kvalifikacija pročitaju oglas za posao. Jedan se hrabro prijavi, dok drugi u samom startu odustane i kaže nije to za mene. I tako, prvi dobije posao a drugi i dalje se bori sa svojim strahovima i ograničenjima koja mu ne daju da bude pozitivniji ili hrabriji. „Da li ovom drugom električaru zaista možda nedostaju osobine kao što su: prodornost, smjelost ili pak kvalitetna pozitivna misao koja bi donijela čvrst hrabar stav?“

Svakako bi bilo pošteno dodati i to, da postoji mogućnost da jedan voli taj posao jer u umu subjektivnom i objektivnom ima pozitivne misli spram svoje profesije. Dok drugi školu za tu profesiju završio je jer su drugi to od njega tražili, i koče ga ograničenja koja je zadobio u ranoj mladosti jer je na osnovu njih formirao vlastite misli. Ovdje, u ovom slučaju, bilo bi jako zanimljivo vidjeti da li ih vodi objektivna ili subjektivna pokretačka misao, zar ne? Ili ih vodi kombinacija i jednog i drugog uma?

Da bismo bolje razumjeli prirodu ovakvih i sličnih situacija, dodajmo još, da je svaka osoba priča za sebe sa svojim životnim iskustvima (Pozitivna ili negativna) i utjecajima sa strane (Ograničavajuća uvjerenja ili podržavajuća) koja oblikuju njihove misli (Subjektivne i objektivne)!

Da li je možda moguće, da je drugi električar dobijao negativna ograničavajuća uvjerenja kroz misli drugih da su svi konkursi unaprijed naštimani pa je on unaprijed i odustao od konkursnog takmičenja? Ili možda je, slušao priče drugih majstora kako struja opasna je, pa je on razvio strah prema struji? Da li, samim tim strahom, odbija biti u elektro fahu, pa želi da bude u nekom prikladnijem i manje opasnijem poslu?

Promjenite li vaše misli, spremni ste da promjenite vaše aktivnosti i zacrtane modele ponašanja!

Promjenom osobnih misli dolazi do promjene ustaljenih obrazaca ponašanja, a time dobijate drugačije rezultate od uobičajenih na koje ste navikli, zar ne?! Znači, dragi prijatelji, time otvaraju vam se nove prilike i život sagledate iz drugačijeg mnogo šireg ugla. A to ste željeli, zar ne? Zato savjetujemo, dobro razmislite sa kojim mislima baratate!

Ako ste uspjeli promijenite vaše misli koje ste kroz aktivno djelovanje (akciju) jasno definisali, dobit ćete i zasigurno, novi-poboljšani životni rezultat kojem stremite.

 

3 načina kako da promijenite vaš život

1. Promjenite vaše misli!
2. Aktivno primjenujujte nove modele ponašanja koje ste zacrtali kroz vaše nove misli (pristupe životu)!
3. Očekujte novi, kvalitetniji i sadržajniji život, kao rezultat vaših novih pozitivnijih misli!

 

Složit ćete se, da kreiranjem drugačijih misli, vi birate i put promjene za koji treba imati dovoljno strpljenja, hrabrosti, spremnosti na nove izazove… Tako da, već u samom startu ste na dobitku jer u vaš život ulaze nove osobine koje ste mislili da je nemoguće imati, jer ste bili pod pritiskom ograničavajućih uvjerenja koje ste sami sebi nametnuli ili koje su vam nametnuli oni iz bližnje ili daljnje okoline svojim mislima koje su vam indirektno nametali. Vi u startu postajete smjeliji, odvažniji, kreativniji, prodorniji, intuitivniji… -Zar to nisu sve vrline ili osobine koje biste voljeli imati?! Zar to nisu osobine onih za koje, po vašem mišljenju, smatrate da su nešto važno postigle u životu?!

A kao krajnji rezultat vaše smjelosti da kreirate drugačije misli od uobičajenih dobijate i životne događaje o kojima ste mogli samo sanjati.

I na kraju, dopustite mi, dragi čitatelji, da kažem da ovaj tekst tačno opisuje jedan od ključnih uzroka (Ograničavajuća uvjerenja) zašto često sami sebi kamen spoticanja bacimo pred noge a zatim potučemo na njega.

Vjerujte, dragi prijatelji, da sami smo veoma često sebi neprijatelji jer stvaramo preduvjerenja ili ih dobijamo kroz odnose sa bližnjom porodicom i okolinom ili čak kroz uticaje vanjske okoline (prijatelji, škola…). Dopustite mi, da ovdje, kao primjer navedem svoja osobna ograničavajuća uvjerenja koja sam dobijao iz gore navedenih uticaja.

Već dugo pišem onako srcem tekstove popularne psihologije, prozu i pjesme, i velika želja mi je bila objaviti knjigu pod naslovom Djevojka iz Zemlje piramida. Ali strah i ograničavajuća uvjerenja mi nisu davali priliku jer sa raznih strana stizali su mi pljuskovi ograničavajućih uvjerenja od strane drugih osoba “kako niko ne čita knjige, tekstove, pa čak ni članke.” Slušajući takve rečenice, dobiješ predođbu da više se ništa ne prodaje, a niti kupuje.

A onda sam jedan dan u augustu 2012. godine odlučio da odbacim sva preduvjerenja, a dva mjeseca poslije počeo da objavljujem članke za najjači list na području Balkana iz područja alternativne medicine i kulture življenja. A kao poseban rezultat odbačenih ograničavajućih preduvjerenja, evo danas, tri godine nakon prvih početnih koraka transformacije uspio sam objaviti “Djevojku iz Zemlje piramida.” Ove navode možete provjeriti na mom facebook profilu ko želi. Život je lijep prijatelji i zato, budite svjetlo! Budite ljubav!

Dakle, da li smo se složili da je moguće promjeniti vaš život/sudbinu u 3.koraka!?

 

ZAKLJUČCI

1. Promjenite vaše misli!
2. Aktivno primjenujujte nove modele ponašanja koje ste zacrtali kroz vaše nove misli (pristupe životu)!
3. Očekujte novi, kvalitetniji i sadržajniji život, kao rezultat vaših novih pozitivnijih misli!

 

Literatura

• Odbij me, to volim -Džon Furman
• Psihologija uspjeha 3. -Dale Carnegie
• Afekti i emocije -Graham Music
• Moć podsvijesti -Džozef Marfi
• Djevojka iz Zemlje piramida -Đuhera Almir
• Vjerska literatura

Niste sigurni kako da promijenite Vaš život a željeli biste, slobodno nas kontaktirajte!