20 namirnica s niskim glikemijskim indeksom

20 namirnica s niskim glikemijskim indeksom

Posted on Posted in Razno │Čitaj sve i svašta izvan okvira, Zdravi obroci │Isprobajte ove recepte

20 namirnica koje imaju nizak glikemijski odnos sporije otpuštaju šečer u krvotok, pružajući tako dugotrajniju energiju i pomažući u održavanju stabilne razine šečera u krvi tokom dana.

Ako ste sportaš, ove zdrave namirnice donose i stabilnost šećera u krvi tokom treninga, tako da možete više i kvalitetnije raditi trenažne izvedbe uz brži oporavak.

20 namirnica s niskim glikemijskim indeksom

Šta je glikemijski indeks?

Glikemijski indeks je sistem koji rangira ugljikohidrate prema tome koliko brzo i koliko podižu nivo šećera (glukoze) u krvi nakon što se pojedu. Hrana sa niskim GI (55 ili manje) se vari, apsorbuje i metaboliše sporije, uzrokujući niže i sporije povećanje glukoze u krvi i insulina.

Glikemijski indeks je dizajniran da bude vodič za odabir hrane za osobe koje žive sa dijabetesom. Međunarodnu bazu podataka vodi Služba za istraživanje glikemijskog indeksa Univerziteta u Sidneju u Sidneju, Australija. Baza podataka prikazuje rezultate studija hrane iz cijelog svijeta. -mayo clinic

Namirnice s niskim glikemijskim indeksom

Ovdje navodimo primjere namirnica sa niskim GI koje uključuju:

  • Integralne žitarice (kao što su zob i smeđa riža)
  • Mahunarke (pasulj, leblebije, sočivo)
  • Voće (jabuke, bobičasto voće, kruške)
  • Povrće (šargarepa, lisnato zeleno povrće)
  • Orašasti plodovi i semenke

A u nastavku članka pogledajte 20 namirnica s niskim glikemijskim indeksom

Budite obazrivi

Potrebno je razumjeti da iako su ovo zdrave namirnice i pogodne općenito za ljudski organizam, imajte u vidu, da je potrebno da budete obazrivi ako imate određene zdavstvene probleme ili dietetske potrebe:

  • Anoreksija
  • Bulimija
  • Niskim pritisak
  • Iritabilna crijeva
  • Skloni alergijama
  • Intolerantni na gluten
  • Štitna žlijzda
  • itd


Napomena:
Prije promjene vaše ishrane ili želje za konzumacijom namirnica s niskim glikemjskim indeksom uvijek se konsultujte s zdravstvenim stručnjakom.

Tko bi ih trebao konzumirati

Dakako, ove zdrave namirnice su pogodne za većinu ljudske populacije, te navodimo tri oblasti koje mogu imati zdravstvene benefite: sportaši, ljudi koji imaju problem s želudcem te zdravstveni problem s dijabetesom.

Dakako, postoje i izuzeci poput osoba koje su alergične na određene prehrambene namirnice ili osobe koje ne smiju konzumirati živežne namirnice iz specifičnih zdravstvenih okolnosti. Stoga uvijek budite obazrivi prilikom upotrebe čak i zdravih namirnica jer ne podnosi svaki organizam hranu na isti način.

Pogodnosti namirnica s niskim glikemijskim indeksom za:

1.Pogodnosti za sportiste

Za sportiste, posebno one koji se bave sportovima izdržljivosti, namirnice s niskim GI mogu biti veoma korisne iz nekoliko razloga:

Stabilna energija: Hrana s niskim GI pruža stabilniji i dugotrajniji izvor energije jer se ugljikohidrati sporije oslobađaju u krvotok. Ovo može pomoći sportistima da održe konstantan nivo energije tokom treninga i takmičenja.

Poboljšano oporavljanje: Konzumiranje ovih namirnica nakon treninga može pomoći u stabilizaciji nivoa šećera u krvi i obezbediti postepeno oslobađanje energije, što može poboljšati oporavak mišića.

Smanjenje rizika od naglih padova šećera u krvi: Stabilan nivo glukoze u krvi može smanjiti rizik od hipoglikemije tokom intenzivnih vežbi.

 

Pogodnosti za osobe sa dijabetesom

Osobe koje boluju od dijabetesa mogu imati velike koristi od konzumiranja namirnica s niskim GI zbog sledećih razloga:

Bolja kontrola glikemije: Hrana s niskim GI pomaže u održavanju stabilnog nivoa šećera u krvi, što je ključno za upravljanje dijabetesom.

Smanjenje rizika od komplikacija: Stabilan nivo šećera u krvi može smanjiti rizik od dugoročnih komplikacija povezanih s dijabetesom, kao što su srčane bolesti i problemi s bubrezima.

Manje potrebe za insulinom: Sporije oslobađanje glukoze može smanjiti potrebu za insulinom ili drugim lekovima za kontrolu šećera u krvi.

 

Pogodnosti za osobe sa problemima s želudcem

Za osobe koje imaju probleme s želucem, kao što su gastritis ili sindrom iritabilnog creva (IBS), namirnice s niskim GI mogu biti korisne iz sledećih razloga:

Lako varenje: Mnoge namirnice s niskim GI, poput povrća i mahunarki, bogate su vlaknima koja mogu poboljšati probavu i smanjiti probleme s konstipacijom.

Manje iritacije: Namirnice s niskim GI obično nisu jako začinjene i ne izazivaju nagle promene u kiselosti želuca, što može smanjiti iritaciju i bolove kod osoba s gastritisom.

Stabilan nivo energije: Sporija apsorpcija ugljikohidrata može pomoći u održavanju stabilnog nivoa energije, što je korisno za osobe koje imaju problema s varenjem.

20 namirnica s niskim glikemijskim indeksom

  1. Ananas
  2. Azuku grah
  3. Cjeloviti bulgur
  4. Integralni kus-kus
  5. Integralna riža
  6. Integralni ječm
  7. Integralna tjestenina
  8. Integralni raž
  9. Integralna heljda
  10. Kokos
  11. Kuhana dunja
  12. Kuhani grašak
  13. Kuhani crveni grah
  14. Mango
  15. Slatki krompir
  16. Svježe grožđe
  17. Sušena jabuka
  18. Svježa jabuka
  19. Tahin namaz
  20. Zobene pahuljice

 

Zaključak

Namirnice s niskim glikemijskim indeksom su odličan izbor za različite grupe ljudi. Sportisti ih mogu koristiti za stabilniju energiju i bolji oporavak, osobe s dijabetesom za bolju kontrolu glikemije, a osobe s problemima s želucem za lakše varenje i manje iritacije. Uvođenjem ovih namirnica u svoju ishranu, svako može poboljšati svoje opšte zdravlje i dobrobit.

Hvala vam što ste pročitali članak “20 namirnica s niskim glikemijskim indeksom”. Ako ste dobili korisne uvide molimo podijelite ga s prijateljima na mreži.


Izvori informacija:


Preporučujemo

 

0