Grupa D – Euro 2024 | Rezultati i statistika utakmica

Posted on Posted in Sportski biseri | Sve o svijetu sporta

Grupa D – Euro 2024 | Rezultati i statistika utakmica

Grupa D donosi na Europskom prvenstvu u nogometu zanimljive susrete Austrije, Francuske, Nizozemske i Poljske. Ovdje možete pronaći rezultate i statistiku utakmica.

Ovogodišnje nogometno prvenstvo otvoreno je premijernom utakmicom Njemačke i Škotske koja se završila rezultatom 5:1 za domaćina. Odlična atmosfera, organizacija i popunjenost stadiona na kojima se igraju utakmice Eura 2024, krase ovaj šampionat najboljih nogometnih selekcija Europe.

BerlinLeipzigKölnMünchenFrankfurt na MajniDortmundHannover, HamburgDüsseldorf,

NürnbergStuttgart i Gelsenkirchen gradovi su koji su se pokazali do sada kao dobri fudbalski domaćini. Također, ovo prvenstvo se igra uz vrlo dobro suđenje odabranih sudija koji utakmice sude sa velikim autoritetom.

U grupi D na Europskom nogometnom prvenstvu u Njemačkoj igraju:  Austrija, Francuska, Nizozemska i Poljska.

 

Poljska – Holandija 1:2

U prvom susretu grupe D sastale su se momčadi Poljske i Holandije na Volksparkstadion u Hamburgu pred oko 48.000 hiljada navijača. „Lale“ nisu lako slomile otpor Poljaka u prvom kolu Grupe D.

Poljci su igrali bez povrijeđenog Robeta Levandowskog te se njegov izostanak osjetno primjetio na igri Poljaka. Prvi su ipak poveli Poljaci golom Adama Bukse u 16 minuti, nakon izvedenog kornera I Buksinog dobrog skoka između demfrisa I Virdžila Van Dajka.

Kada napadate a ne dadnete gol obično uslijedi kazna što se i dogodilo izabraniicma Ronalda Kumana nakon propuštenih prilika. No “Lale” su pokazale karakter i nastavile sa svojom igrom te su uporni i disciplinovani Holanđani na gol Poljaka odgovorili vrlo brzo, uzvratnim golom izvrsnog Gakpa u 29 minuti. No Holandami kao da su se vodili poslovicom da uvijek postoji izlaz i nisu odustajali.

Citat

Uvijek postoji izlaz. -Kineska poslovica

 

Kada imate šest-sedam prilika u prvom poluvremenu kao što je to imala Holandija, onda je to vrlo često pokazatelj da dominirate na terenu.

Da je Holandija dobro izbalansirana momčad koja zna igrati pas igru pokazuje i visoka preciznost u dodavanju te su sa 90% preciznosti u samom vrhu statističke tablice po tom parametru. Ispred njih su samo Njemačka sa 94% i Turska sa 91%. Također, na dosadašnjem toku turnira Ake, igrač Holandije ima dvije asistencije i u samom vrhu je asistenata.

 

Zanimljivost
Da je Holandija svoju igru preporodila nakon Eura 2012 godine pokazuju i statistički podaci, koji kažu da je na velikim turnirima (Svjetsko I Europsko prvenstvo) od 10 utakmica Holandija pobijedila u devet uz jedan nerješeni rezultat.

 

Sastav

Poljska: Szczesny (Gk), Kiwior, Salomon, Bednarek, Zalewski, Romanczuk, Zielinski, Frankowski, Urbanski, Buksa, S. Szymanski.

Holandija: Verbruggen (Gk), Dumfries, De Vrij, Van Dijk, Ake, Schouten, Reijnders, Veerman, Simons, Depay, Gakpo.

Više o utakmici i izjavama igrača možete pronaći na Uefa.com


 

 1 kolo – Grupa D | Austrija – Francuska

1 kolo – Grupa D završeno je sjajnom utakmicom u kojoj se Austrija iako je izgubila pokazala kao dostojan protivnik Francuskoj, fudbalskoj velesilikoja je kod kuće ostavila još jedan tim koji bi mogao igračkim kvalitetama nastupati na Europskom prvenstvu.

Na ovo prvenstvo “Galski pijetlovi” došli su predvođeni selektorom Didier Claude Deschampsom te Kylian Mbappéom, prvom zvijezdom tima. Uz Španjolce te Njemce, Francuzi slove kao favorite za najviši plasman na ovogodišnjem nogometnom prvenstvu najboljih europskih selekcija.

Stoga se očekivalo da će Francuzi potopiti Austrijance, što se nije desilo zahvaljujući sjajnoj igri Austrije tokom cijelog susreta.

No da nisu poklekli u 38 minuti kada je uslijedio autogol Maximilliana Wobera koji je loptu sproveo u vlastitu mrežu, pitanje je kako bi se Francuzi osjećali poslije utakmice. Imali su Galski pijetlovi po tri udarca u okvir gola kao i Austrijanci, iako su uputili duplo više udaraca prema protivničkom golu.

 

Citat

Ustrajnost je put koji vodi k uspjehu. – Kineska Poslovica

 

Kada vidite da neka ekipa ima 52% posjeda protiv izuzetno čvrste i napadački potentne momčadi Francuske  (46%) onda toj ekipi odista se mora odati priznanje za prikazano nogometno umijeće tokom cijele utakmice. Tako da, Austrijanci su zaista zaslužili sve pohvale za igru protiv Francuske, posebno u drugom poluvremenu jer su nakon autogola “digli se” i nastavili sa svojom igrom strijemeći ka golu Francuske.

“Tricolori” su se protiv Austrije, ovaj put provukli, no kako će biti u nastavku prvenstva vidjet ćemo već na narednoj utakmici koja se igra 21.06.2024. godine od 21h protiv “Lala” predvođenih selektorom Ronaldom Kumanom.

Ono što može biti zabrinjavajuće po “Tricolore” jeste da je Kylian Mbappé završio utakmicu sa slomljenim nosom.

Statistika

Austrija Francuska
6 Udarci 14
3 Udarci na gol 3
52% Posjed lopte 48%
476 Dodavanja 453
84% Preciznost dodavanja 86%
18 Prekršaji 11
6 Udarci iz kuta 2

 
 

Tabela grupe D | Nakon prvog kola

Pobjeda Nerješeno Poraz Bodovi
Holandija 1 0 0 3
Francuska 1 0 0 3
Poljska 0 0 1 1
Austrija 0 0 1 1

 

Preporučujemo


Navijačica selekcije Njemačke sa zastavom, EURO 2024
EURO 2024
0