Bina Studentskog ljeta s muzičkom grupom "Crvena Jabuka, Studentsko ljeto 2024-Naslovnica

Studentsko ljeto 2024 | Maglaj grad pjesme

Posted on Posted in Autorski članci | Inspirativne priče i više

Studentsko ljeto 2024 | Maglaj grad pjesme

Studentsko ljeto 2024, koje se održava po 52 put, priča je o nadama mladih muzičkih talenata koji svoj put traže pod zvijezdanim glazbenim nebom Bosne i Hercegovine i širom regiona.

52.internacionalni festival mladih pjevača “Studenstko ljeto 2024.” održat će se 30 i 31.08.2024.godine u Maglaju, sa izvođačima koji će nastupiti u konkurenciji zabavne i narodne muzike. Tako ovaj jedini festival u Bosni i Hercegovini koji je dio svjetske asocijacije festivala sa dugogodišnjom tradicijom otvara vrata muzičke scene za mlade interpretatore željne uspjeha. A sigurno je da bi mnogi od njih željeli imati uspješne karijere kao što su ih ostvarili Lepa Brena, Šerif Konjević ili Severina.

Mladi talentovaniinterpretatori će pjesme koje su prijavili izvoditi uz pratnju živog orkestra što gledateljima u dvorani će dati vrhunski užitak slušanja živih melodija a za najbolje mlade pjevače obezbjeđene su i vrijedne nagrade. Na ovogodišnjim festivalskim večerima učestovati će i pjevači iz Ukrajine, Turske i Egipta.

U nastavku članka donosimo informacije i zanimljivosti o Internacionalnom festivalu mladih pjevača “Studentsko ljeto”, koji se tradicionalno održava u Maglaju, Bosna i Hercegovina.

“Muzika je dovoljna za život. Ali, život nije dovoljan za muziku.” -Sergej Rahmanjinov


Piše: Almir Đuhera
Objavljeno, 26.08.2024.godine


Sadržaj

 

,Na bini popularni pjevač Crvene Jabuke, Studentsko ljeto 2024 -Crvena Jabuka kao gosti na 46 festivalu
Studentsko ljeto 2024 -Crvena Jabuka kao gosti na 46 festivalu

 

Šta je “Studentsko ljeto”?

“Studentsko ljeto” je Internacionalni festival mladih i neafirmisanih pjevača koji svoj put traže kroz dvije festivalske večeri, izvodeći kompozicije narodne ili zabavne muzike. Muzički festival “Studentsko ljeto” daje vrhunsku priliku mladim pjevačima da se svojim nastupom istaknu u javnosti te osvoje srca žirija i publike u dvorani.

Dakako, sem novčanih nagrada veliki benefit za neafirmisane mlade pjevače je stvaranje muzičkih konekcija koje mogu otvoriti put uspješnih karijera za nadarene muzičke talente. Dakako, mladi pjevači ne trebaju zanemariti i samu promotivnu mogućnost koju im pruža “Studentsko ljeto” kao muzička platforma za mlade i neafirmisne pjevače.

Dakle, mladi pjevači trebaju uzeti učešće na festivalu “Studentsko ljeto” iz više razloga koji donose brojne benefite, a navest ćemo ovdje neke od njih, kao što su:
 

  • Takmičenje Internacionalnog nivoa
  • Vrijedne novčane nagrade
  • Promotivne mogućnosti
  • Kvalitetna konkurencija
  • Ocjene stručnog žirija
  • Ocjene od strane publike
  • Kreiranje muzičkih konekcija
  • Ocjene žirija akreditovanih novinara
  • Pjevanje uživo uz pratnju živog orkestra
  • Nastup na vrhunskom festivalu obogaćuje vaš CV

 

Publika u dvorani na jednoj od večeri festivala, Studentsko ljeto 2024-Publika u dvorani
Studentsko ljeto 2024-Publika u dvorani

 

Koje godine je osnovan festival Slj

“Studentsko ljeto”, festival mladih i neafirmisanih pjevača prvi put je održano daleke 1964.godine u Maglaju kada su se mladi studenti organizovali kako bi napravili kulturni događaj koji bi obogatio muzičku lokalnu scenu. Osnovna nota prvih muzičkih koraka fesstivala zadržana je i do danas, tako da na svakom “Studentskom ljetu” prisustvuju i takmičari iz Maglaja.

No kako je “Studentsko ljeto” zrelilio, tako su i same festivalske večeri obogaćene dodatnim sadržajima koji su unapređivali i davali dodatnu vrijednost samom festivalu.Svaki Organizacioni odbor festivala je nastojao dati neku novu crtu, tako danas Maglajlije s ponosom mogu reći da imaju muzički festival internacionalnog karaktera koji je za njih i više od samom festivala jer je i dio njih samih jer su rasli uz i pored njega.

 

Koje su poznate osobe učestvovale na festivalu

Sa stejdža “Studenstkog ljeta” u sam vrh muzičke scene u Bosni i Hercegovine i širom regiona vinule su se mnoge tada mlade i neafirmisane osobe, a danas poznate zvijezde Balkana i muzički stvaraoci kao što su: Severina, Lepa Brena, Željko Samardžić, Đulijano, Asim Brkan, Omer Livnjak, Hasiba Agić, Goran Gerin, Šerif Konjević, Alma Čardžić, Dobrivoje Topalović, Daniel, Slađana Milošević i drugi.

 

Enes Begović kao gost na 46 festivalu, Studentsko ljeto 2024-Gost večeri na Slj-Enes Begović
Studentsko ljeto 2024-Gost večeri na Slj-Enes Begović

 

Poznati voditelji koji su vodili Slj

Kako je muzički festival “Studentsko ljeto” izvrsna platforma za mlade buduće pjevačke zvijezde, isto tako je vrlo dobra platforma kao odskočna daska za voditeljski par koji vodi program uživo tokom dvije festivalske večeri.

Stoga vrijedi spomenuti i voditeljske parove koji svojom harizmom obogate i dadnu osebujnu notu festivalskim večerima. U tom smislu navest ćemo neke od parova koji su vodili “Studentsko ljeto”, kao što su: Maja Miralem i Armin Redžić (2022), Maja Čengić Miralem i Lejla Durmo (2023)

 

Tko može učestvovati na festivalu

Na muzičkom festivalu “Studentsko ljeto” selekciju i odabir izvođača vrši Stručna komisija Organizacionog odbora festivala koja odabire potreban broj izvođača.

Da biste bili selektovani od strane organizatora potrebno je da uz prijavu dostavite te ispunite sljedeće uslove:

  • Vaša kraća biografija i kontakt podaci
  • Ogledni snimak kompozicije koju ste planirali izvoditi, uz obaveznu naznaku tonaliteta

 

Načelnik Općine Maglaj i član stručnog žirija uručuju pobjednici nagradu, Studentsko ljeto 2024-Dodjela nagrada na Slj
Studentsko ljeto 2024-Dodjela nagrada na Slj


Napomena: Organizator festivala zadržava pravo za javna izvođenja, snimanje i reprodukciju svih izvedenih pjesama.


U susret Studentskom ljetu -Volonteri

 


Izvori informacija:
Općina Maglaj
bs.wikipedia.org
Izvor fotografija: Općina Maglaj-maglaj.ba
RTV Maglaj-YouTube kanal


Istraži po kategoriji


 

Pitanja i odgovori


Često postavljena pitanja (FAQs)

+
Šta je Studentsko ljeto
Studentsko ljeto je muzička manifestacija međunarodnog karaktera koja promoviše neafirmisane mlade muzičke talente.

+
Koje godine je osnovan festival Studentsko ljeto?
“Studentsko ljeto”, kao kulturni događaj prvi put je održan je daleke 1964.godine na inicijativu mladih studenata.

+
Koje su poznate osobe učestvovale na festivalu?
Mnoge današnje poznate regionalne zvijezde napravile su prve korake na bini “Studentskog ljeta” u Maglaju, poput Severine, Lepe Brene, Hasibe Agić, Asima Brkana, Dobrivoja Topalovića, itd.

+
Da li su organizatori obezbijedili nagrade?
Da, Općina Maglaj kao organizator i JU. Dom kulture kao suorganizator “Studentskog ljeta” Internacionalnog festivala mladih pjevača obezbijedili su novčane nagrade za izvođače nagrađene od strane stručnog žirija, žirija novinara i publike u konkurenciji narodne i zabavne muzike, po tri prvoplasirana izvođača.

+
Tko može učestvovati na festivalu?
Na “Studentskom ljetu”, Internacionalnom festivalu mladih pjevača, izvođači koje je odabrala Stručna komisija organizacionog odbora se takmiče u jednoj konkurenciji koju odaberu, narodne ili zabavne muzike.

 
Preporučujemo


Plakat muzičko-poetskog performansa, Love story u Maglaju
Love story u Maglaju

0