Kako da napravite ukusan domaći crni hljeb
Kako da napravite ukusan domaći crni hljeb kojeg će svi u domu rado jesti? Evo kako, donosimo vam u ovom članku sjajan recept kojeg ćete rado pripremati vašoj obitelji.
Crni kruh postaje sve popularniji u današnje vrijeme jer je ljudima postalo jasno da je mnogo zdraviji od bijelog hljeba. Uostalom svjež okus i miris zadržava duže nego bijeli hljeb. Također donosi više sitosti a za primjer navest ćemo da ga sportaši koji se bave sportovima izdržljivosti vrlo rado koriste.
Napomena: No kao što je to u suštini i sa svim ostalim životnim namirnicama, i crni hljeb može da nekim osobama koje su osjetljive na određene sastojke poput brašna da napravi zdravstvene probleme. Također osobe sa slabijim želudcem mogu osjetiti izvjesne probleme.
Crni hljeb u prosjeku na 100 g donosi:
Kalorije (kcal) 220
Ugljikohidrati (UH) 42
Proteini 8
Masti 2
Sastojci:
500 g crnog brašna
300 g bijelog brašna (oko 300g)
1 kesica kvasca
2 kašikice soli
1 kašika šečera
Malo Sirutke (po želji)
300 ml tople vode
Priprema:
U toploj vodi rastvoriti kvasac, dodati so i šečer. Pomiješati crno i bijelo brašno u vanglici, nakon što ste dobro sjedinili crno i bijelo brašno, dodati razmućeni kvasac, i sirutke po želji. Nakon toga zamijesiti tijesto i ostaviti da odstoji.
Nakon što je tijesto odstojalo, nadošlo tijesto treba premjesiti i podijeliti na dvije velike jufke. Zatim se tijesto razvuče na debljinu prsta i potrebno ga je lagano urolati.
Tako pripremljeno tijesto premazati uljem i staviti u pleh ili tepsiju i još jednom ostaviti da odmori.
Peći na temperaturi od 200 C u vremenu od 20 do 25 minuta.
Isprobajte Ovaj Recept za domaći crni hljeb, sigurni smo da će vam se svidjeti!
Ili možda želite obradovati porodicu Gurabijama, ovom izvrsnom poslasticom. -Evo kako je možete napraviti, pročitajte ovdje