Kako spasiti “brod ljubavi” od potonuća: Zvocanje – surovi otrov koji ubija?!

Prije nego što se umoriš, ti odmori

Posted on Posted in Autorski članci, Popularna psihologija │Otkrij tajne ljudske duše, Servisi

Prije nego što se umoriš, ti odmori

Razmislite o ovim riječima: Prije nego što se umoriš, ti odmori? Dakle, da li ste ikada poželjeli da isključite vaše misli? Ili, da li ste taj uzavreli vulkan bar pokušavali da utišate i time smanjite pritisak koji u vama stvara. Zasigurno da jeste, zar ne?! Taj ogroman priliv misli i informacija rijekom uma mnogi ne uspijevaju na najbolji način iskanalisati u slivu života i onda se nađu oboreni u  nekom uskom kanalu problema stiješnjeni između sebe i svoga sopstva, zatvoreni i nemoćni. I najčvršća riječna brana nekad pukne, zar ne?!

Zato nije najbolji izbor praviti branu, niti postavljati blokadu koja će pod naletom prirodnog životnog opterećenja u određeno vrijeme da pukne. Prirodu još niko nije ukrotio, zar ne? Činjenica jeste, ponekad brane i blokade koje osobe postave odole izazovima života sa kojima se sretnu.

Zaista, po mom mišljenju, to nije baš najbolji način da učinite vaš život posebnim i sretnim. Pitate se, a zašto tako mislim, zar ne? Moj odgovor na to vaše pitanje je jednostavan, i sam život na milion malih načina argumentuje i potvrđuje navedeni stav izražen u sljedečoj rečenici…-Tim poroznim  blokadama i branama kojima pokušavate zaustaviti protok dubokih emocija, uzavrelih strasti, ljubavnih iskušenja, poslovnih dilema, dobrih i loših savjeta, spoljnih informacija i ko zna kakvih još raznoraznih nestašnih misli koje u toku dana kao bučni valovi proteku vašim umom, učinit ćete sebi samo medveđu uslugu, koja će dodatno onemogučiti da iznađete izvor sreće. Zašto?

 

Da li radite Sizifov posao

-Pa zato, što vlastitim potezima radite Sizifov posao. A takav Sizifov posao samo će dodatno u vama pojačati bezvolju za životom, donijeti smanjenje samopouzdanja, oslabiti vašu hrabrost da se nosite s izazovima koji se nađu pred vama,  i osnažiti volju za bijegom od života.  A svi oni koji su pobjegli od života, umjesto da žive život i da mu idu u susret,  pretpostavljam da znate kako su završili.

Zato vam predlažem, dragi/e prijatelji/ce jedan dobar lijek za to, a to je vaš razgovor sa osobnim umom. Kada shvatite da je vašem umu potreban ispust kojim bi se oslobodio gomile nepotrebnih a glasnih valova, shvatili biste da u stvari, to je vaša osnovna životna potreba na putu uspjeha i sreće. Zašto?

-Pa zato, što tijelo održavate hranom a onda potrebna je nakon nekog vremena i detoksikacija tog istog tijela, zar ne?! A tako je i sa vašim umom, kome je s vremena na vrijeme, zaista potrebno da se oslobodi viška bučnih valova koji teku umom. Zaista potrebno je, i tijelo ali i um održavati zdravim.

 

Preporučujem otvorite petominutni kanal ljubavi

Dakle, u tom smislu, preporučio bih vam otvaranje jednog životnog kanala koji bi služio za preusmjeravanje protoka pridošlih „problema.“ Otkako koristim vlastiti petominutni kanal ljubavi, dragi moji, vjerujte druga sam osoba. Vjerovali ili ne. Moja okolina siguran sam to primjeti. Petominutni kanal ljubavi upalim, kad god osjetim da rijeka života pojačava ritam i da bučni valovi prave frku, i da vulkan hoće da eksplodira u umu. Zar je teško odvojiti pet minuta samo za sebe, bez obzira gdje se nalazili?

Preusmjerite vaše misli i ovladali ste vlastitom srećom, jer tako ćete sreću pronaći u masi malih stvari oko vas. Postat će vam zanimljivo cvijeće šarenih boja, ptica u letu, glas amatera pjevača što na ulici pjeva da preživi. Vidjet ćete sreću u rastu smokve, plavetnilu neba, posjeti rukometnoj utakmici, gledanju Charli Chaplina na tv-u. Opazit ćete izlazak sunca, miris mora, opuštajući mir u okruženju borove šume, tišinu u šetnji pored rijeke… Zar to nije sreća, biti u duši ispunjen i zadovoljan, i sa onim što trenutno imate pri ruci?! Uvidjet ćete onda, da je rijeka života na vašoj strani. A složit ćete se, svako od nas želi biti zadovoljan sa sobom i vlastitim životnim iskustvima.

Dakle, nije džaba rečeno, „prije nego što se umoriš, ti odmori!“

 

Stoga evo prijedlog da ovdje odmorite se uz dobru priču o Doris Gray!