Stol sa punjenim paprikama u prirodi pored rijeke a u pozadini drvena kuća, Punjene paprike s faširanim mesom i povrćem

Punjene paprike s faširanim mesom i povrćem

Posted on Posted in Razno │Čitaj sve i svašta izvan okvira, Zdravi obroci │Isprobajte ove recepte
0
(0)


Punjene paprike kao obrok za ručak ili večeru su veoma popularne na prostoru Balkana. Stoga napravite punjene paprike s faširanim mesom i povrćem jer to je obrok u kome će svi uživati a ujedno to je obrok koji donosi i korisne nutritijente za organizam.

U nastavku članka slijedi jedan klasični, domaćinski recept kojeg možete spremiti na ovaj način ili ga improvizirati na svoj način. Kakogod ga napravite sigurni smo da ćete uživati u ovom obroku.

Punjene paprike s faširanim mesom i povrćem

Punjene paprike s faširanim mesom, krompirom i mrkvom su klasično jelo koje osvaja svojim bogatim okusima i nutritivnim vrijednostima. Ovaj recept je savršen za sve koji žele uživati u zdravom, domaćem obroku punom povrća i proteina.

Punjene Paprike s Faširanim Mesom i Povrćem: Recept i Nutritivne Vrijednosti

Sastojci:

6 crvenih paprika

500 g faširanog mesa (junetina ili miješano)

2 srednja krompira, oguljena i naribana

2 srednje mrkve, naribane

1 srednji luk, sitno nasjeckan

2 češnja bijelog luka, sitno nasjeckana

2 kašike maslinovog ulja

1 šolja riže, poluskuhane

1 kašika svježe nasjeckanog peršuna

1 kašika mljevene crvene paprike

So i biber po ukusu

400 ml paradajz sosa

1 kašika šećera

1 kašika sušenog origana

1 kašika sušenog timijana


Priprema:

Priprema Paprika:

Operite paprike, odrežite vrhove i očistite ih od sjemenki. Ostavite ih sa strane.

Priprema Nadjeva:

U velikoj tavi zagrijte maslinovo ulje na srednjoj temperaturi. Dodajte nasjeckani luk i bijeli luk te ih pržite dok ne postanu staklasti.

Dodajte faširano meso i pržite ga dok ne postane smeđe i potpuno kuhano.

Dodajte naribani krompir i mrkvu te pržite još nekoliko minuta dok povrće ne omekša.

Umiješajte poluskuhanu rižu, mljevenu crvenu papriku, so, biber i svježi peršun. Sve dobro izmiješajte.

Punjenje Paprika:

Paprike napunite pripremljenim nadjevom i poređajte ih uspravno u veliku posudu za pečenje.


Priprema Sosa:

U maloj posudi pomiješajte paradajz sos, šećer, sušeni origano i timijan. Prelijte ovaj sos preko napunjenih paprika.

Pečenje:

Zagrijte pećnicu na 180°C. Pokrijte posudu aluminijskom folijom i pecite oko 45-50 minuta. Zatim uklonite foliju i pecite još 10-15 minuta dok paprike ne postanu mekane i lagano zapečene.


Serviranje:

Punjene paprike poslužite tople, uz dodatak svježeg peršuna za dekoraciju.


Nutritivne Vrijednosti (na 100 g):

Kalorije: 150 kcal

Proteini: 8 g

Masti: 8 g

Ugljikohidrati: 14 g

Vlakna: 2 g

Šećeri: 3 g

Natrij: 300 mg

Dodaci za Obogaćivanje Recepta:

Sir: Možete dodati 100 g naribanog sira (kao što je mozzarella ili parmezan) u nadjev za dodatnu kremoznost.

Biljke: Svježi bosiljak ili korijander mogu dodati svježinu i aromu.

Povrće: Dodatak sitno nasjeckane tikvice ili gljiva može povećati nutritivnu vrijednost i teksturu jela.

Ovaj recept za punjene paprike ne samo da je ukusan, već i nutritivno bogat, pružajući uravnotežen obrok s dovoljno proteina, vlakana i esencijalnih nutrijenata. Savršen je izbor za obiteljski ručak ili večeru, pružajući užitak u svakom zalogaju.


Izvori informacija:


Preporučujemo


How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

0