Punjene paprike kao obrok za ručak ili večeru su veoma popularne na prostoru Balkana. Stoga napravite punjene paprike s faširanim mesom i povrćem jer to je obrok u kome će svi uživati a ujedno to je obrok koji donosi i korisne nutritijente za organizam.
U nastavku članka slijedi jedan klasični, domaćinski recept kojeg možete spremiti na ovaj način ili ga improvizirati na svoj način. Kakogod ga napravite sigurni smo da ćete uživati u ovom obroku.
Punjene paprike s faširanim mesom i povrćem
Punjene paprike s faširanim mesom, krompirom i mrkvom su klasično jelo koje osvaja svojim bogatim okusima i nutritivnim vrijednostima. Ovaj recept je savršen za sve koji žele uživati u zdravom, domaćem obroku punom povrća i proteina.
Punjene Paprike s Faširanim Mesom i Povrćem: Recept i Nutritivne Vrijednosti
Sastojci:
6 crvenih paprika
500 g faširanog mesa (junetina ili miješano)
2 srednja krompira, oguljena i naribana
2 srednje mrkve, naribane
1 srednji luk, sitno nasjeckan
2 češnja bijelog luka, sitno nasjeckana
2 kašike maslinovog ulja
1 šolja riže, poluskuhane
1 kašika svježe nasjeckanog peršuna
1 kašika mljevene crvene paprike
So i biber po ukusu
400 ml paradajz sosa
1 kašika šećera
1 kašika sušenog origana
1 kašika sušenog timijana
Priprema:
Priprema Paprika:
Operite paprike, odrežite vrhove i očistite ih od sjemenki. Ostavite ih sa strane.
Priprema Nadjeva:
U velikoj tavi zagrijte maslinovo ulje na srednjoj temperaturi. Dodajte nasjeckani luk i bijeli luk te ih pržite dok ne postanu staklasti.
Dodajte faširano meso i pržite ga dok ne postane smeđe i potpuno kuhano.
Dodajte naribani krompir i mrkvu te pržite još nekoliko minuta dok povrće ne omekša.
Umiješajte poluskuhanu rižu, mljevenu crvenu papriku, so, biber i svježi peršun. Sve dobro izmiješajte.
Punjenje Paprika:
Paprike napunite pripremljenim nadjevom i poređajte ih uspravno u veliku posudu za pečenje.
Priprema Sosa:
U maloj posudi pomiješajte paradajz sos, šećer, sušeni origano i timijan. Prelijte ovaj sos preko napunjenih paprika.
Pečenje:
Zagrijte pećnicu na 180°C. Pokrijte posudu aluminijskom folijom i pecite oko 45-50 minuta. Zatim uklonite foliju i pecite još 10-15 minuta dok paprike ne postanu mekane i lagano zapečene.
Serviranje:
Punjene paprike poslužite tople, uz dodatak svježeg peršuna za dekoraciju.
Nutritivne Vrijednosti (na 100 g):
Kalorije: 150 kcal
Proteini: 8 g
Masti: 8 g
Ugljikohidrati: 14 g
Vlakna: 2 g
Šećeri: 3 g
Natrij: 300 mg
Dodaci za Obogaćivanje Recepta:
Sir: Možete dodati 100 g naribanog sira (kao što je mozzarella ili parmezan) u nadjev za dodatnu kremoznost.
Biljke: Svježi bosiljak ili korijander mogu dodati svježinu i aromu.
Povrće: Dodatak sitno nasjeckane tikvice ili gljiva može povećati nutritivnu vrijednost i teksturu jela.
Ovaj recept za punjene paprike ne samo da je ukusan, već i nutritivno bogat, pružajući uravnotežen obrok s dovoljno proteina, vlakana i esencijalnih nutrijenata. Savršen je izbor za obiteljski ručak ili večeru, pružajući užitak u svakom zalogaju.
Izvori informacija:
Preporučujemo