Smoothie od banane, meda i ovsene kaše u paru sa mlijekom
Smoothie od banane, meda i ovsene kaše u paru sa mlijekom, čini li vam se ukusan za jutarnji užitak?! Možda niste sigurni šta da spremite za doručak kako biste bili spremni za jutarnje poslove? Isprobajte ovaj Smoothie!
Mi vam predlažemo ovaj smuti koji dolazi s zobi koja ima nizak glikemijski iznos, energetski snažnu bananu, med za slatkoću sa mlijekom u paru. Smoothie je pogodan za gegetarijance, osobe oboljele od dijabetesa te sportaše u disciplinama izdržljivosti. Nadamo se da će vam se ovaj smoothie dopasti.
Inače, glikemijski iznos (GI) je način procjene kako neka hrana utječe na podizanje glukoze u krvi. Što je veći broj (GI), to je veća brzina kojom hrana podiže glukozu u krvi.
Ovas (zob)
Ovas (zob) je sitna žitarica, biljka koja se ubraja u porodicu trava. Ovas je namirnica sa niskim glikemijskim iznosom (ispod 55) a koja sadrži vlakna koja sudjeluju u procesu varenja. Ta topljiva vlakna mogu pomoći pri usporavanju razgradnje šećera u tijelu.
Saznati ponešto o žitaricama možete ovdje
Znanstvena istraživanja kažu da ova žitarica sa svojim nutritijentima pomaže radu srca i prevenira određene bolesti srca i krvnih žila. Jača zube i kosti te podstiče rad mozga. Sadrži selen, mangan, vitamin E, kalcijum 42 mg, magnezijum 138 mg, kalijum 335 mg, fosfor 408 mg, itd.
Kako piše Emma Freud na bbcgoodfood.com, ovo je smoothie za doručak sa malo masti. Iskoristite bananu sa drugim mekim voćem za ukus po želji, plus med za malo slatkoće i zob kao gorivo koje se sporo oslobađa.
Sastojci
1 banana
1 kašika ovsene kaše
80 g mekog voća (šta god da imate – jagode, borovnice i mango dobro funkcioniraju)
150 ml mlijeka
1 kašičica meda
1 kašičica ekstrakta vanile
Metoda
KORAK 1
Stavite sve sastojke u blender i mutite 1 min dok ne postane glatka.
KORAK 2
Sipajte smoothie od banane u dvije čaše za posluživanje.
I to je to, brzo, zdravo i ukusno.
Prijatno!
AKTUELNO, ČITA SE!
- Recept za slatki voćni smoothie s jogurtom i celerom
- Smuti od soka naranče. breskve i jogurta
- Kako da napravite ukusan domaći crni hljeb