Nedeljom volim razmišljati o tebi! -Znaš onda, sklupčam se u klupko na sečiji uskoj, glavom naslonjen na stari dotrajali prozor i tražim tebe među hiljadama blještavih nebeskih zvijezda. I takvog opijenog mislima o tebi zatekne me zora bijela. A nisam li ti pričao, jučer, u subotu, negdje oko dva sata po podne srela me ona Fikra iz Mahale donje (Ti nju znaš a zna i ona tebe)

3 savjeta kako izgraditi vlastiti stil pisanja

Posted on Posted in Autorski članci, Knjige, Psihologija, Servisi

Želite izgraditi vlastiti stil pisanja, a niste sigurni kako? I uz to, pitate se, kako istrasirati vaš spisateljski put ka zacrtanom cilju. Dobrodošli! –Ako je tako, onda se naišli na pravi blog za vas koji će vam pomoći da savladate lakše iskušenja koja su pred vama. Želite izgraditi vlastiti stil pisanja, ali niste sigurni kako? Mi Vam preporučujemo, koristite ove savjete i uspjeh je zagarantovan. Volite pisati, zar ne?! Pa krenimo redom.

1 Originalnost i vlastiti stil pisanja

 

Vaša vlastita, osobna originalnost mora doći do izražaja. Pitate se, kako? Svako od nas je mali svijet za sebe, zar ne?! Dakle, dragi budući bestseller pisci, prvo što treba da uradite kako biste imali specifičan stil pisanja jeste da se posvetite jednom žanru za koji smatrate da imate najviše predispozicija i da pišete na svoj način o temi koju radite.

Nemojte druge kopirati, to vas neće izdvojiti od mase ostalih koji pišu. Pišite originalan autorski sadržaj, sa svim manama i vrlinama koje idu uz put vlastite originalnosti! Nekom ćete se dopasti stilom pisanja, a nekome ne. No ne možete svima ugoditi, niti imati sve osobe na svijetu kao vaše čitatelje, zar ne?!

Dakle, dragi budući pisci, pjesnici i ostali sladokusci lijepe riječi, prije svega morate sadržajem biti specifični kako bi vas šira javnost po tome zapazila. Kao što neko, ko stalno nosi šešir na glavi postane prepoznatljiv po tome u svom širem okruženju, ili kao što nogometaš bez obzira na slabe tehničke predispozicije postane prepoznatljiv po rastrčanosti i disciplini u igri, ili po izgledu oblika kose na svojoj glavi, tako i Vi dragi budući pisci, morate izboriti se za svoje mjesto pod spisateljskim nebom sa svojim originalnim stilom pisanja. Naravno, ta originalnost se odnosi i na specifičan izbor žanra za kojeg smatrate da ste u njemu kao spisatelj/ica najjači.

 

2 Koristite poznate citati, specifične fraze ili neobične riječi sa vašeg govornog područjaČitanost vašeg djela zasigurno, će biti veća ako koristite u vašem djelu zanimljive citate, specifične fraze i neobične riječi, zar ne?! Pojedinci, koriste i skupljaju citate poznatih osoba, drugi opet pak boje se upotrijebiti određene specifične fraze ili riječi svoga okruženja iz raznoraznih okolnosti. No po mom mišljenju, najbolje je ako imate volje da kreirate vlastite citate, i da zaista na prirodan način prenesete izvorne fraze ili riječi iz naroda.

S tim, da zaista trebate voditi računa o smislu citata, fraza i riječi i njihove povezanosti sa temom djela. Dakako, vjerujem da ćete se složiti da je u pisanju jako bitan i balans. U tom smislu, ni sa čime nije dobro pretjerivati, jer se onda može dobiti sasvim suprotan efekat od željenog kod čitatelja, zar ne?!

Dok ovo pišem, naumpade mi dobro poznato djelo sa prostora Balkana, „Jazavac pred sudom“ od Petra Kočića-vrijedi ga pročitati, koji je kroz lik Davida Štrbca govorio na satiričan način o tadašnjoj vlasti, slobodi i pravdi. Na prirodan i jednostavan način kroz lik Davida Štrbca, Kočić je uspio da nasmije mnoge čitatelje, a vjerujem da će i vas.

A u djelu možete osjetiti emocionalan, slikovit i u pojedinim momentima „svjež i sočan“ govor iz njegovog kraja. Zato je ovo djelo još uvijek zanimljivo čitateljima širom Balkana. Dakle koristite govor svoga kraja uz citate, neobične fraze i slikovite riječi.

 

3 Upotrijebite snažan osobni pseudonim pod kojim pišete

 

Zašto je važan izbor osobnog pseudonima za stil pisanja, i kakve veze njih dvoje imaju, pitate se, zar ne?! Evo, zašto, dragi budući pisci? U početnom stadiju pisanja kada je vaša najbliža okolina, rodbina, prijatelji i poznanici osnov vašeg čitateljstva morate upotrijebiti pseudonim kako biste izbjegli zamku unaprijed njihovog stečenog mišljenja o vama, a time i poistovjećivanja istog sa vašim djelom.

Kada sam napisao svoju prvu ljubavnu pjesmu, pokazao sam je bližnjoj okolini i svi su imali mali milion prigovora, kritika, neosnovanih savjeta… No onda sam uzeo pseudonim i pokazao pjesme drugima. Možete li zamisliti kakve sam onda reakcije dobivao?

Reakcije su otprilike bile, vidi u ovoj ima nekakvih emocija, osjeti se. Ova nije dobra ne pronalazim se u njima ali ima smisla. Vidi ova što je dobra ko da sam je ja pisao…

Dakle, zaista, da biste izbjegli zamke subjektivnosti početnih koraka a time izbjegli i mnoge sumnje koje bi se probudile u vama, bar u početku, potrudite se da imate snažan pseudonim koji zrači pozitivom (obavezno riječ sa pozitivnim značenjem). Po njemu ćete široj javnosti postati prepoznatljivi, kao i vaš stil pisanja, zar ne?!

Da li možete zamisliti da je „Mark Tvejn“ pseudonim pod kojim je pisao pisac Samjuel Langhorn Klemens. Njegov pseudonim zasigurno je jedan od najpoznatijih. Možete li biti sigurni pa reći ko je napisao Bijelog očnjaka, Džon Grifit ili „Džek London“?

Birajte, ko je napisao „Mačka na usijanom limenom krovu“, Tomas Lejni Wlijams ili „Tenesi Wilijams“? Znate li ko je Erik Artur Bler ili „Džordž Orvel“, i ko je od njih uzeo pseudonim kako bi lakše izneo svoja iskustva iz života u siromaštvu? Dakle, oni su koristili pseudonim i postali poznati, pa zašto nebiste i Vi, dragi budući pisci?

Da zaključimo na kraju, usudite se i…

“Postanite specifičan cvijet kako biste bili prepoznatljivi po svom mirisu”

Želite promovisati vaše djelo a niste sigurni kako?! Pročitajte,  5 savjeta kako promovisati vaše djelo  -Niste sigurni kako promovisati Vaše djelo a željeli biste saznati više informacija o tome, kontaktirajte nas!