3 savjeta kako izgraditi vlastiti stil pisanja govori da trebate izgraditi vlastiti stil pisanja ako želite biti uspješni

3 savjeta kako izgraditi vlastiti stil pisanja

Posted on Posted in Autorski članci

Stil pisanja je mnogo bitan jer po njemu vas mogu prepoznati čitatelji kao i stručnjaci iz književnog svijeta. Zato potrudite se da budete original a ne nečija kopija pisanja.

Želite izgraditi vlastiti stil pisanja, a niste sigurni kako? I uz to, pitate se, kako istrasirati vaš spisateljski put ka zacrtanom cilju. Dobrodošli! –Ako je tako, onda se naišli na pravi blog za vas koji će vam pomoći da savladate lakše iskušenja koja su pred vama.

Želite izgraditi vlastiti stil pisanja, ali niste sigurni kako? Mi Vam preporučujemo, koristite ove savjete i uspjeh je zagarantovan. Volite pisati, zar ne?! Pa krenimo redom.

 3 savjeta kako izgraditi vlastiti stil pisanja

U nastavku članka donosimo vam 3 savjeta kako izgraditi vlastiti stil pisanja koja ako primjenjujete mogu doprinijeti vašem praktičnom odabiru spisateljsog stila pisanja. Sada vas molimo odgovorite sebi na ova postavljena pitanja. Ali vas molimo budite iskreni prema sebi. To će vam pomoći u odabiru stila pisanja.

  • O čemu  najviše volite da pišete?
  • Da li volite čitate novele ili romane?
  • Koristite li  možda citate u vašim djelima?
  • Koja oblast književnosti vs najviše zanima?
  • Koje pisce i spisateljke najviše volite da čitate?
  • Da li vaša djela nakon nekog vremena korigirate?
  • Da li koristite specifične fraze sa vašeg govornog podneblja?
  • Da li samo prekopirate tuđe riječi ili imate svoju rečenicu na istu temu?

Sva ova postavljena vam pitanja prave razliku između autora i kopije lošeg pisca. Zato pazite šta su vaši odgovori na zadana pitanja.

_______________________________________

“Mnogo je teže suditi sebi samome nego drugima.

Ako uspiješ sebi dobro suditi, znači da si pravi mudrac.”

Antoine de Saint Exupery – Mali princ

_______________________________________

1 Originalnost i vlastiti stil pisanja

Vaša vlastita, osobna originalnost mora doći do izražaja. Pitate se, kako? Svako od nas je mali svijet za sebe, zar ne?! Dakle, dragi budući bestseller pisci, prvo što treba da uradite kako biste imali specifičan stil pisanja jeste da se posvetite jednom žanru za koji smatrate da imate najviše predispozicija i da pišete na svoj način o temi koju radite.

Nemojte druge kopirati, to vas neće izdvojiti od mase ostalih koji pišu. Pišite originalan autorski sadržaj, sa svim manama i vrlinama koje idu uz put vlastite originalnosti! Nekom ćete se dopasti stilom pisanja, a nekome ne. No ne možete svima ugoditi, niti imati sve osobe na svijetu kao vaše čitatelje, zar ne?!

Dakle, dragi budući pisci, pjesnici i ostali sladokusci lijepe riječi, prije svega morate sadržajem biti specifični kako bi vas šira javnost po tome zapazila.

Kao što neko, ko stalno nosi šešir na glavi postane prepoznatljiv po tome u svom širem okruženju, ili kao što nogometaš bez obzira na slabe tehničke predispozicije postane prepoznatljiv po rastrčanosti i disciplini u igri, ili po izgledu oblika kose na svojoj glavi, tako i Vi dragi budući pisci, morate izboriti se za svoje mjesto pod spisateljskim nebom sa svojim originalnim stilom pisanja.

Naravno, ta originalnost se odnosi i na specifičan izbor žanra za kojeg smatrate da ste u njemu kao spisatelj/ica najjači.

2 Koristite poznate citati, specifične fraze ili neobične riječi sa vašeg govornog područja

Čitanost vašeg djela zasigurno, će biti veća ako koristite u vašem djelu zanimljive citate, specifične fraze i neobične riječi, zar ne?! Pojedinci, koriste i skupljaju citate poznatih osoba, drugi opet pak boje se upotrijebiti određene specifične fraze ili riječi svoga okruženja iz raznoraznih okolnosti.

No po mom mišljenju, najbolje je ako imate volje da kreirate vlastite citate, i da zaista na prirodan način prenesete izvorne fraze ili riječi iz naroda.

S tim, da zaista trebate voditi računa o smislu citata, fraza i riječi i njihove povezanosti sa temom djela. Dakako, vjerujem da ćete se složiti da je u pisanju jako bitan i balans. U tom smislu, ni sa čime nije dobro pretjerivati, jer se onda može dobiti sasvim suprotan efekat od željenog kod čitatelja, zar ne?!

„Jazavac pred sudom“ od Petra Kočića-vrijedi ga pročitati

Dok ovo pišem, naumpade mi dobro poznato djelo sa prostora Balkana, „Jazavac pred sudom“ od Petra Kočića-vrijedi ga pročitati, koji je kroz lik Davida Štrbca govorio na satiričan način o tadašnjoj vlasti, slobodi i pravdi. Na prirodan i jednostavan način kroz lik Davida Štrbca, Kočić je uspio da nasmije mnoge čitatelje, a vjerujem da će i vas.

A u djelu možete osjetiti emocionalan, slikovit i u pojedinim momentima „svjež i sočan“ govor iz njegovog kraja. Zato je ovo djelo još uvijek zanimljivo čitateljima širom Balkana. Dakle koristite govor svoga kraja uz citate, neobične fraze i slikovite riječi.

Otkrijte više sadržaja

3 Upotrijebite snažan osobni pseudonim pod kojim pišete

Zašto je važan izbor osobnog pseudonima za stil pisanja, i kakve veze njih dvoje imaju, pitate se, zar ne?! Evo, zašto, dragi budući pisci?

U početnom stadiju pisanja kada je vaša najbliža okolina, rodbina, prijatelji i poznanici osnov vašeg čitateljstva morate upotrijebiti pseudonim kako biste izbjegli zamku unaprijed njihovog stečenog mišljenja o vama, a time i poistovjećivanja istog sa vašim djelom.

Kada sam napisao svoju prvu ljubavnu pjesmu, pokazao sam je bližnjoj okolini i svi su imali mali milion prigovora, kritika, neosnovanih savjeta… No onda sam uzeo pseudonim i pokazao pjesme drugima. Možete li zamisliti kakve sam onda reakcije dobivao?

Reakcije su otprilike bile, vidi u ovoj ima nekakvih emocija, osjeti se. Ova nije dobra ne pronalazim se u njima ali ima smisla. Vidi ova što je dobra ko da sam je ja pisao…

Pisci s pseudonimom

Dakle, zaista, da biste izbjegli zamke subjektivnosti početnih koraka a time izbjegli i mnoge sumnje koje bi se probudile u vama, bar u početku, potrudite se da imate snažan pseudonim koji zrači pozitivom (obavezno riječ sa pozitivnim značenjem). Po njemu ćete široj javnosti postati prepoznatljivi, kao i vaš stil pisanja, zar ne?!

Mark Tvejn i Džek London

Da li možete zamisliti da je „Mark Tvejn“ pseudonim pod kojim je pisao pisac Samjuel Langhorn Klemens. Njegov pseudonim zasigurno je jedan od najpoznatijih. Možete li biti sigurni pa reći ko je napisao Bijelog očnjaka, Džon Grifit ili „Džek London“?

Birajte, ko je napisao „Mačka na usijanom limenom krovu“, Tomas Lejni Wlijams ili „Tenesi Wilijams“? Znate li ko je Erik Artur Bler ili „Džordž Orvel“, i ko je od njih uzeo pseudonim kako bi lakše izneo svoja iskustva iz života u siromaštvu? Dakle, oni su koristili pseudonim i postali poznati, pa zašto nebiste i Vi, dragi budući pisci?

Zaključak

Da zaključimo na kraju, usudite se i…

“Postanite specifičan cvijet kako biste bili prepoznatljivi po svom mirisu”

Želite promovisati vaše djelo a niste sigurni kako?! Pročitajte,  5 savjeta kako promovisati vaše djelo  -Niste sigurni kako promovisati Vaše djelo a željeli biste saznati više informacija o tome, kontaktirajte nas!

Naslovnica – Hvala: Canva/Autor/Andrea Piacquadio/Pexels, 29.02.2024.godine

Preporučujemo