3 savjeta kako postati vrhunski pisac

Posted on Posted in Autorski članci, Knjige, Psihologija, Servisi

Želite postati vrhunski pisac, a niste sigurni kako? I uz to, pitate se, kako istrasirati vaš spisateljski put ka zacrtanom cilju. Dobrodošli! –Ako je tako, onda se naišli na pravi blog za vas koji će vam pomoći da savladate lakše iskušenja koja su pred vama. Volite pisati, zar ne?! Pa krenimo redom.

1 Postanite član biblioteke!

Da biste proširi vaš fond riječi kojim trenutno vladate, obavezno čitajte što više knjiga iz oblasti koja vas najviše interesuje. Sem što ćete širiti osobni fond riječi kojim trenutno raspolažete, Vi ćete uz to širiti i književno znanje. Ako se još uvijek pitate zašto postati članom biblioteke, evo za vas par dobrih argumenata, a na vama je odluka. Tako, na primjer, čitajući biografije raznih autora, uvidjet ćete šta je njih motivisalo da postanu pisci.

Spoznati ćete, i iskušenja na koja su oni nailazili. Uvidjet ćete da su i najveći spisatelji na svom spisateljskom putu dobijali golemu masu odbijenica od strane izdavačkih kuća. Oni su prevazišli boli demotivirajućih odbijenica, možete li i Vi?! Čitajući djela raznih autora možete osjetiti teme kojima su se oni bavili. Zasigurno, nakon nekog vremena osjetit ćete i njihove stilove pisanja kojima su se služili.

Također, nemojte zanemariti da djela drugih autora mogu biti duboki vir velike inspiracije koja mogu motivisati vas da napišete vrhunsko djelo na istu temu ali na svoj način, Ovdje dobro zapamtite riječi, na svoj način. Iako će na vama, svaki autor ostaviti trag kroz pročitano njegovo djelo,ipak zapamtite dobro Vi morate biti originalni i gajiti vlastiti stil pisanja!!!

Još jedan argument zašto da postanete član biblioteke, jeste da kroz članstvo u biblioteci, moguće je da ćete nailaziti na slične srodne spisateljske duše. Međusobni razgovori mogu poslužiti kao dobra inspiracija, kao lektorska lekcija ili čak kao negativna kritika vaših nastojanja da postanete pisac, zašto da ne?!

Dakle, jedni drugima možete biti snažan motivacioni faktor. A ništa manje bitno je, da prostori biblioteka često budu mjesta susreta velikih ljubavi. Zato, nemojte se iznenaditi, ako i srodnu ljubavnu dušu pronađete u krugu biblioteke.

Ljubav nema granica, zar ne? !Imajte u vidu još jedan bitan faktor, biblioteke su najčešći organizatori književnih susreta, promocija, sajmova i drugih kulturnih događaja. Vi želite postati dobar pisac, i da vaše djelo jednom bude u krugu vaše omiljene biblioteke. Eto vam prilike, da korak po korak, kroz različite manifestacije koje biblioteka organizuje da rastete i vi osobno, ali i vaša djela.

2 Posvećenost pisanju!

Ako niste posvećeni onome što radite, budući dragi pisci, vjerujte teško ćete postići željeni rezultat. Zato, pišite, pišite i pišite… Pišite dok vas ne zaboli glava 😉 I nemojte se opterećivati kvalitetom napisanog sadržaja, jer za neke rečenice, pjesme, novele, članke, dijelove knjiga poslije ćete, i sami osjetiti da ih treba doraditi. Tu će vam, i životna zrelost koja dolazi s godinama, biti od koristi. Konstano pišući, uvidjet ćete i sami vlastite greške. Tako ćete imati priliku da budete još bolji i bolji. Znajte, sam talenat koji posjedujete jeste dobra temelj spisateljskog posla, no bez upornog i posvećenog rada nema uspjeha. A uspjehu zasigurno težite, pa ma kako taj uspjeh vi definisali, bilo kroz duhovnu satisfakciju, novčanu korist, samo prisustvo u javnosti… Svaki spisatelj želi da njegovo djelo ugleda svjetlo dana, zar ne?! I da se prodaje naravno!!!

3 Osobni stil života

Snažan karakter uz jaku volju doprinosi da lakše savladate izazove prilikom trasiranja vašeg spisateljskog puta. A evo i zašto? Na samom početku vašeg rada, najćešća pitanja koja su gotovo uvijek snažno demotivirajuća su:

Imaš li išta pametnije da radiš?
Samo sjediš i pišeš, i nikakvog hajra od tebe?
Ma, šta ti znaš od tome, nisi ti za toga?
Ma, ko se obogatio pisanjem?

Ovakva, slične pitanja i fraze dobijat ćete usput čak i od najvoljenijih osoba. Zato džaba, dragi budući pisci, talenat ako niste dovoljno otporni na takva i slična demotivirajuća pitanja i razgovore. Naravno većina tih pitanja dolaziti će kroz razgovore s osobama iz najbližeg okruženja, i bosti će vam dušu poput tupog noža. No morate ostati dosljedni sebi i nastaviti svojim spisateljskim putem.

Većina tih osoba radi to iz neznanja što prema onome što vi osobno volite, što iz neznanja ili nezainteresovanosti prema oblašću kojom se vi želite baviti. Zato, veoma je bitan vaš stil života. Spisateljstvo je vaš životni odabir, zar ne?!

Onda, da vas upitam? Da li ste spremni da šest ili deset sati radite neumorno ne obazirujući se na kritike bližnje ili daljnje okoline koja želi da vam nametne vlastita ograničavajuća uvjerenja. Osobno, gotovo svakodnevno pišem između 6 i 10 sati, možete li i Vi sebi nametnuti takav ritam?!

Dakle, izgradite osobni stil života ne podliježući ograničavajućim uvjerenjima koje vam nameće porodica ili društvena zajednica. Vi želite biti spisatelj, i onda ostajte istrajni i posvećeni tome putu.Ako želite da vam na tom putu budem od pomoći, slobodno kontaktirajte me!!!

Željeli biste, a niste sigurni kako izgraditi vlastiti stil pisanja, pročitajte na ovom linku