3 Besplatna alata za početnike u grafičkom dizajnu

Posted on Posted in Autorski članci | Inspirativne priče i više, Graficki dizajn │ Inspiracija, tutorijali i resursi, Marketing | Oglasite se s nama

3 Besplatna alata za početnike u grafičkom dizajnu koja će olakšati vaše startanje u omiljenom poslu su GIMP, Unsplash i Canva. Znam i po svom iskustvu, naravno svaki početak je i najteži, zar ne?! Obično sam početak bude i najturbulentniji period jer se upoznajemo sa novim stvarima. A mi ljudi obično volimo sigurnost i kada nam se pojavi nešto novo, onda smo puni straha i sumnji. Zato da bi vam olakšao početni period u ovom članku predstavljam ova tri odlična alata a koja će vam biti od pomoći sasvim sigurno.

3 Besplatna alata za početnike u grafičkom dizajnu

UNSPLASH – Prvi alat koji bi vam toplo preporučio

3 besplatna alata za početnike u grafičkom dizajnu Unsplash naslovna
3 besplatna alata za početnike u grafičkom dizajnu Unsplash naslovna

Unsplash kao što i sama naslovna govori je online alat-platforma koja vam nudi predivne fotografije za vaše projekte. Imate li svoj blog možete koristiti fotografije po svom odabiru besplatno. Odlične pozadinske slike za logo koje će upotpuniti i pojačati promotivni dojam, također možete ovdje odabrati.

No, da bi se bilo fer prema autorima koji pružaju nesebično svoje fotografije na korištenje možete kopirati i postaviti atribuciju koja vodi ka autoru na Unplash-u. No atribucija nije obavezna. Osobno na svom blogu nastojim postaviti link koji vodi ka autoru. Trebate lijepu pozadinu, texturu i paterns, nešto iz prirode ili Biznisa,… Samo ukucate klučnu riječ u pretraživač Unsplash-a, i izaći će fotografije na tu temu. Sve to i mnogo više možete pronaći na Unsplash-u. Na Unsplash-u moguća je čak opcija reklamiranja vaše kompanije.

GIMP – Besplatan softverski alat

3 besplatna alata za početnike u grafičkom dizajnu GIMP almir.com.ba
3 besplatna alata za početnike u grafičkom dizajnu GIMP almir.com.ba

Jedan od meni omiljenih alata sa kojim možete načiniti vrhunska djela. Sa GIMP-om možete uraditi sve što zamislite. U sebi sadrži mnoge napredne opcije. Ako vam kažem da je u rangu sa Adobe Photoshopom, onda ćete razumjeti zašto je omiljen kod dizajnera. Kao što treba savladati plaćeni Adobe, isto tako treba neko vrijeme da se naviknete na rad sa layerima i samim prijateljskim sučeljem Gimp-a.

No kada se sprijateljite sa Gimp-om onda ćete osjetiti olakšanje i vidjeti ćete  u njemu druga koji će vam olakšati rad a to je na početku karijere posebno važno, zar ne?! Gimp je free softver otvorenog koda. I možete ga downloadovati direktno sa Gimp-ove stranice. Tko želi može čak i donirati koji dolar kao znak podrške.

CANVA – online alat sa templatima

3 besplatna alata za početnike u grafičkom dizajnu Canva almir.com.ba
3 besplatna alata za početnike u grafičkom dizajnu Canva almir.com.ba

Canva je jedan od trenutno najinteresantniji online alata kojim se služe mnoge kompanije, agencije, dizajneri i trgovci. Canva omogućava free i Pro verziju. Obiluje velikim brojem profesionalnih templata za široki opus vaših potreba. Tako da možete kreirati logoe, postere, presentacije, itd. Ako vam je mrsko kreirati vlastiti dizajn u Gimp-u ili u drugom softverskom alatu, onda je Canva dobar odabir jer ćete pred sobom imati template za sve. Direktno sa Canve možete objaviti odmah ili zakazati vaše objave na društvenim platformama. Dakle, i marketing na internetu kroz socijal media je u vašim rukama.

Nadam se da sam vam približio ova 3 Besplatna alata za početnike u grafičkom dizajnu. Naravno svako od nas ima svoj odabir. Ja vam ove alate toplo preporučujem. Ako vam se članak svidio podijelite ga sa prijateljima i upoznajte ih sa alatima koji će im biti od pomoći na početku rada.

Sretno vam bilo u radu.

Almir Đuhera Mirić

0