GIMP lekcija Kako napraviti stroke oko osobe

GIMP lekcija: – Kako napraviti stroke oko osobe

Posted on Posted in Autorski članci | Inspirativne priče i više, Graficki dizajn │ Inspiracija, tutorijali i resursi

GIMP lekcija – Kako napraviti stroke oko osobe

GIMP lekcija – Kako napraviti stroke oko osobe u GIMP-u je jednostavan vodič koji će vam pomoći da napravite ovaj efekat kako biste istakli osobu na fotografiji. Inače GIMP je besplatan softver za uređivanje fotografija koji nudi primjenu raznih efekata. Jedan od najkorištenijih efekata je pravljenje kontura (Stroke-a) oko osobe ili nekog objekta.

Pravljenje kontura je za početnika u radu pomalo zbunjujuća,  u odnosu na Photoshop ovdje kod pravljenja stroke-a oko osobe će doista do izražaja doći vaša preciznost, kreativnost i tehnika. Zato uhvatimo se sada posla i napravimo jedan običan stroke.

Piše: Almir Đuhera

Napomena: Obavezno selektujte osobu, kako ne biste napravili konturu (Stroke) oko cijele fotografije.

Pratite ovaj slijed koraka i vrlo brzo ćete naučiti početne obrasce pravljenja kontura.

  1. Otvorite dokument: Otvorite sliku na kojoj želite raditi.
  2. Selektujte osobu:To možete učiniti putem odabira u meniju ALATI > Alatke za izbor > Odaberite jedan od alata koji vam odgovara.
  3. Kreirajte novi sloj.
  4. Izaberite alat za četke ili Sprej sa promjenjivim pritiskom. Ovdje odaberite, boju, veličinu četkice, itd.
  5. Dodajte stroke: Na novom sloju slijedite oblik i linije osobe kako biste dobili željeni efekt.
  6. Postavke sloja: Također utjeću na efekat kontura. Dakle, prozirnost i način spajanja pridonjeti će vašem radu.
  7. Finaliziranje slike: Kada ste napravili željeni efekat, sliku možete snimiti u gimpovom formatu kako biste je mogli i poslije obrađivati po potrebi. Ili je možete snimiti u drugim formatima, poput JPG I PNG-a.

Ovaj vodič neka vam bude kao smjernica, a vaša mašta, kreativnost, tehnika odabiri koji će vas dovesti ka željenom efektu konture.

Naravno sve je sada na vašoj kreativnosti, na primjer možete dodati svjetlosne efekte ili efekt sjenke kako bi osobu još više istakli. Bezbroj je mogućnosti i efekata kojim bi mogli završiti, oblikovati, pa čak i preurediti cijelu sliku u GIMP -u. Stroke ili konture su samo jedan od kreativnih alata u radu dizajna kojima možete istaći vaš rad.

 

0