Kako riješiti nemogućnost primjene dodataka na slojeve i filtera na fotografije

Kako riješiti nemogućnost primjene dodataka na slojeve i efekata na fotografije u GIMP-u 2.10

Posted on Posted in Autorski članci, Grafički dizajn

Kako riješiti nemogućnost primjene dodataka na slojeve i efekata na fotografije u GIMP-u 2.10

Kako riješiti nemogućnost primjene dodataka na slojeve i efekata na fotografije u GIMP-u 2.10 jedno je od pitanja koje zanima mnogobrojne ljubitelje GIMP-a, kao odličnog softverskog rješenja za grafički dizajn?! Sem što je odličan softver, ne zaboravite da je GIMP i besplatan alat koji nudi pregršt opcija pri radu.

Kako GIMP nudi primjenu i dodataka i efekata na slojeve i fotografije u određenim slučajevima možete se sresti sa problemom nemogućnosti primjene istih na sloj ili fotografiju. U tom slučaju, možete riješiti problem apliciranja na ove načine.

Piše:  Almir Đuhera

03.07.2023.

KAKO RIJEŠITI NEMOGUĆNOST PRIMJENE DODATAKA NA SLOJEVE

Većina dodataka GIMP-a vrši izmjene na tekućem sloju tekuće slike, i to fercera savršeno. No u određenom broju slučajeva može se pojaviti nemogućnost izmjene, primjene dodatka na cjelokupnu sliku.

Da biste aplicirali dodatak na cjelokupnu fotografiju bit će potrebno da odete u meni na stavku SLIKA a zatim u padajućem meniju da pronađete opciju IZRAVNAJ SLIKU.  Na ovaj način ćete sve slojeve spojiti u jedan, te na taj način ćete moći da primjenite dodatak na cijelu sliku.

 KAKO RIJEŠITI NEMOGUĆNOST PRIMJENE SVIH EFEKATA NA SVE FOTOGRAFIJE

Ponekad ćete se pri radu u GIMP – u sresti sa situacijom da nećete moći sve efekte primjeniti na sve fotografije. Dakako u meniju će to biti naznačeno onemogućenom stavkom. Šta učiniti u tom slučaju, pitate se?

U tom slučaju, pokušajte sa nekim od mogućih rješenja koje ću sada navesti.

  1. Možda ćete morati promijeniti režim slike. To ćete uraditi tako što ćete otići na meni i slijediti ovaj put SLIKA > REŽIM > RGB

 

  1. U određenim slučajevima bit će potrebno dodavanje Alfa kanala što možete učiniti na slijedeći način >>> Prvi korak, na Meniju kliknite na stavku SLOJEVI, zatim idete na opciju PROVIDNOST gdje imate opciju da dodate ALFA KANAL.

 

  1. Također, spajanje svih slojeva u jedan je jedna od mogućnosti koja će vam omogućiti primjenu efekata. Spojiti slojeve možete na ovaj način. Idete u meniju na opciju SLIKA a zatim idete do opcije IZRAVNAJ SLIKU.

 

Nadam se da sam vam pomogao ovim člankom. Želim vam uspješan rad u GIMP-u. Tko želi može zapratiti lnstagram profil #logoroyal38 i na taj način podržati rad ovog sajta. Hvala unaprijed!