Kako vertikalno postaviti tekst u GIMP-u je članak koji govori o načinima rotiranja teksta

Kako vertikalno postaviti tekst u GIMP-u

Posted on Posted in Autorski članci | Inspirativne priče i više, Graficki dizajn │ Inspiracija, tutorijali i resursi

Kako vertikalno postaviti tekst u GIMP-u

Kako vertikalno postaviti tekst u GIMP-u je vodič koji će vam predstaviti alat “Rotate” (Rotacija) jer ponekad je potrebno u skladu sa potrebama projekta postaviti tekst u vertikalan položaj ili pod posebnim uglom. U svakom slučaju, alat za rotaciju (Rotate) je alat koji će vam biti od pomoći.

Piše: Almir Đuhera

Šta je GIMP?

GiIMP (GNU Image Manipulation Program) je besplatan i bogat funkcijama alat za uređivanje slika, koji nudi mnoge mogućnosti za kreativno dizajniranje, ukljućujući i stvaranje teksta u različitim oblicima i njegovo rotiranje. Dakle, u ovom vodiču za početnike, naučit ćemo kako vertikalno postaviti tekst u u GIMP-u.

Pa krenimo sada na posao rotiranja teksta u GIMP-u:

Prvi Korak: Otvorite GIMP I Stvorite Novi Projekat

  • Pokrenite GIMP na som računalu
  • Odaberite „file“ (Datoteka) zatim idete na „New“ kako biste stvorili novi projekat odgovarajućih dimenzija i pozadinskom bojom koju u slučaju potrebe i kasnije možete promijeniti

Kad vam se otvorio novi sloj sa postavljenom željenom pozadinom, duplicirajte sloj zbog sigurnosti. (Posebno na slikama kada radite).

Drugi Korak: Dodajte Tekstni Sloj 

  • Kliknite na alat Text (Tekst) na alatnoj traci s lijeve strane
  • Zatim kliknite negdje na vašem projektu gdje želite postaviti tekst (Obično je to centralni dio, a tekst i poslije možete premještati)

Podesite Tekstne Opcije:

  • U dijalogu „Tekst Tool Options“ prilagodite font, veličinu, boju i sve ostale željene opcije za vaš tekst

Rotirajte Tekst

  • Nakon podešavanja dolazi zabavniji dio za raditi! Da biste tekst postavili vertikalno, koristiti ćemo alat „Rotate“ (Rotacija).
  • Kliknite na alat „Rotate“ (Rotacija) na alatnoj traci. (Nalazi se u Alati > ALATI ZA TRANSFORMACIJU)
  • Zatim će vam se pojaviti novi prozor u kom vršite podešavanje rotacije. Također, pojaviti će se i ručka za rotaciju. Držite lijevi klik na središnjoj ručki za rotaciju i povucite prema lijevo ili prema desno kako biste tekst zakrenuli tekst oko središta. Dakako ako poželite tekst umjesto vertikalno postaviti pod drugačijim uglom to sa ovim alatom možete učiniti.

Uredite i Prilagodite:

  • Nakon rotacije teksta u odgovarajućem smjeru, možete ga urediti kako biste postigli željeni izgled.
  • Povucite i premjestite tekst kako biste ga postavili na željeno mjesto.
  • Kliknite na tekst kako biste promijenili tekst.

Ako ste zadovoljni s položajem rotiranja i izgledom svog teksta, spremite svoj projekat kao GIMP datoteku (.xcf) ili izvezite sliku u željenom formatu poput png, jpg, itd.

 

Zaključak: Alat za rotiranje teksta u GIMPU-u može vam olakšati i ubrzati rad pri vašim dizajnima, bilo da radite na logotipima, plakatima, ili drugim projektima.

Ovaj vodič za početnike je samo početak vašeg putovanja s GIMP-om. Ako želite profesionalni logotip ili dodatnu pomoć u dizajnu, razmislite o kontaktiranju stručnjaka za grafički dizajn.

Trebaš Pomoć, Kontaktirajte Nas: Ako trebate visokokvalitetni i unikatan logotip ili grafički dizajn za svoj posao, razmislite o kontaktiranju stručnjaka koji vam može pomoći. U tom smislu, budite slobodni obratiti nam se i saznajte kako vam možemo pomoći.

Nadam se da će ovaj vodič “Kako vertikalno postaviti tekst u GIMP-u” biti koristan u kreiranju teksta u GIMP-u po vašim potrebama, i da će vam pomoći u vašim budućim dizajnerskim projektima.

Možda će vas zanimati i ovi resursi: GIMP lekcija-Kako ukloniti osobu ili predmet sa slike

Alati za transformacije u GIMP-u

Također možete posjetiti Bazu Znanja s korisnim linkovima

0