Alati za Transformacije u GIMP-u Vodič o Alatima

Alati za Transformacije u GIMP-u: -Vodič o Alatima

Posted on Posted in Autorski članci | Inspirativne priče i više, Graficki dizajn │ Inspiracija, tutorijali i resursi

Alati za Transformacije u GIMP-u: -Vodič o Alatima

Alati za Transformacije u GIMP-u su vrlo moćan alat koji će vam pomoći da izobličite, rotirate, skalirate i uredite slike na vama odgovarajući način. Kao što znate GIMP je besplatan softver sa alatkama koje će vam olakšati obradu fotografija poput alata za izbor, alata za crtanje, alata za transformaciju i alata za boje.

U nastavku ovog vodiča proći ćemo kroz Alate za Transformaciju nakon čega ćete naučiti kako ih pravilno koristiti pri radu. Pa krenimo sada redom istraživati i učiti o ovome moćnom alatu

Piše: Almir Đuhera

Alati za Transformacije u GIMP-u: -Vodič o Alatima

Poravnavanje

Poravnavanje pozivate tipkom Q ili putem alatne trake. Ovom alatkom ćete poravnati ili urediti sloj ili druge objekte.

Skaliranje (Scale Tool):

Skaliranje omogućuje promjenu veličine slike na kojoj radite ili selekcije koju ste odabrali. Evo kako da upotrijebite ovaj alatku:

Odaberete Skaliranje (Scale Tool) alat iz alatne trake.Kliknite i povucite ručke za povećanje ili smanjenje selekcije ili cijele slike. Napomena za vas je da ako želite očuvati originalne proporcije držite tipku Shift.

Rotacija (Rotate Tool):

Rotiraj sloj, izbor ili selekciju sa ovim alatom. Kako to da učinite, evo kako?!

Rotaciju možete pozvati tipkama Shift+ R ili putem alatne trake. Kada pozovete alatku rotacije pojavit će vam se prozor s odgovarajućim opcijama za podešavanje. Podesite opcije kako vama odgovara poput ugla i kliknete na gumb rotiraj

Premještanje (Move):

Premještanje (Move) je jako zahvalan alat kojim ćete lahko premjestiti slojeve selekcije i ostale objekte. Alatku premjesti možete pozvati tipkom M ili putem alatne trake. Nakon toga jednostavnim potezom miša premjestite sloj, selekciju i ostale objekte na mjesto koje želite.

Ostriži (Crop Tool):

Ostriži (Crop Tool) alat omogućuje uklanjanje dijela sloja, izbora ili putanje. Ovu alatku pozivate tipkama Shift + S ili putem alatne trake. Za upotrebu je vrlo jednostavna. Kako to učiniti?

Na primjer samo označite sloja područje koje želite ostrigati i bit će uklonjen dio sloja koji ste označili.

Perspektiva (Perspective Tool):

Promijenite perspektivu sloja, izbora ili putanje. Kako ćete to učiniti?

Prvo alatku Perspektiva treba da pozovete putem tipke Shift + P ili putem alatne trake odabirom alata Perspektiva (Perspective Tool). Nakon što pozovete alatku pojavit će vam se mreža pri čemu povučete ručke kako vama odgovara pri tome promijenit ćete perspektivu vašeg sloja, izbora ili putanje.

Iskrivljenje (Warp):

Ovo je vrlo zanimljiva alatka ali meni osobno je najteža za shvatanje na početnom nivou. Naravno kroz praksu rad sa ovom alatkom postaje sve lakši i lakši. A poenta je u deformisanju izbora kako bi se postigao željeni efekat.

Izvrni (Flip Tool):

Alat Izvrni možete pozvati tipkama Shift + F ili putem alatne trake. Ovom alatkom ćete moći izvrnuti sloj, izbor ili putanju horizontalno ili vertikalno. Na vrlo jednostavan način izvrnuti ćete sloj, izbor ili putanju.

Dakako, za savladavanje Alata za transformaciju potrebno je vrijeme ali kada ih savladate ubrzati ćete i pojednostaviti vaš rad. Dakle, eksperimentirajte s različitim alatima kako biste ovladali tehnikama i dobili efekte i rezultate koje želite.

Ako vam se vodič svidio podijelite ga sa drugima, neka se i drugi okoriste i steknu potrebna znanja.

Hvala na dijeljenju vodiča.