Statistika sa Europskog prvenstva

BiH na Europskom prvenstvu 2024 za rukometaše

Posted on Posted in Sportski biseri | Sve o svijetu sporta

BiH na Europskom prvenstvu 2024 za rukometaše

BiH na Europskom prvenstvu 2024 za rukometaše traži prolaz u drugi krug, nakon slabijeg izdanja na Yellow kupu igranom u Švicarskoj. Kako je istakao Selektor muške seniorske reprezentacije BiH Irfan Smajlagić energetski deficit koji je uslijedio nakon intenzivnhi priprema za EHF Euro 2024 a uoči Yellow turnira, uzrok je slabijeg izdanja na kupu.

Muška seniorska reprezentacija Bosne i Hercegovine iz Švicarske zaputila se u Njemačku, gdje se igra EHF Euro 2024. Grupa je izrazito teška, prvu utakmicu muška seniorska rukometna reprezentacija BiH igra protiv favorizovane Švedske koja brani titulu i zasigurno jedan je od pretedenata za osvajanje i ovog  EHF Europskog prvenstva.

Gruzijci dolaze na EHF prvenstvo predvođeni talentovanim 22-godišnjakom desnim bekom Giorgijom Tskhovrebadzeaom iz njemačkog Gummersbacha. Vjerujemo da se I oni potajno nadaju prolasku u drugi krug, kao I naša selekcija, I da će se potruditi da nekome pomrse konce. Rukometnih iznenađenja uvijek je bilo, možda ovaj put Gruzijci naprave nešto više.

Nizozemaci, na Euro dolaze bez najveće zvijezde Kaya Smitsa. Na Euru će se vidjeti koliko su kompaktni, psihološki jaki te da li mogu drugi igrači mogu preuzeti vodstvo i poslati Holandiju bar u drugi krug.

PREPORUČUJEMO

BiH na Europskom prvenstvu 2024 za rukometaše traži prolaz u drugi krug

Španci, Norvežani I Francuzi spadaju u red Favorita za osvaja naslova EHF euro 2024. No nemojmo zaboraviti na Dance koji će predvođeni  Mikkelom Hansenom (36), iako na zalasku karijere, pokušati se domoći bar finala kojeg po kvalitetu zaslužuju. No ne odlučuje uvijek kvalitet, niti pobjeđuje uvijek bolja ekipa po imenima, nije li tako?!

Što se tiče selekcija sa Balkana, po kvaliteti selekcija Hrvatska, Srbija i Slovenija za očekivati je prolaz u drugi krug. Dok uz malo sreće to isto bar potajno mogu se nadati Sjeverna Makedonija, Crna Gora I Bosna I Hercegovina.

Europsko prvenstvo 2024 za rukometaše igra se u Njemačkoj,  od 10 do 28. janurara.

 

Raspored utakmica:

11.01.2024. godine       Švedska VS BIH        u 20:30h

13.01.2024. godine       BiH VS Holandija    u 18h

15.01.2024. godine       BiH vs Geogia            u 18h

OTKRIJTE VIŠE SADRŽAJA

Pogledajte intervju

Selektor Irfan Smajlagić govorio je za zvaničnu stranicu RS BiH i istakao kako je najbitnije da igrači daju svoj maksimum, da će rezultat biti posljedica igre, te da je spisak još uvijek otvoren. Našem timu sutra (ponedjeljak) priključuje se golman Chamberyja Harun Hodžić, a u Sarajevo se vraća Mario Pavlak, koji je povrijeđen. Nažalost, sa ekipom neće biti ni desno krilo Ibrahim Haseljić, koji se povrijedio u toku priprema.

Sastav muške seniorske rukometne reprezetacije BiH:

Stručni štab muške seniorske rukometne reprezentacije Bosne i Hercegovine na čelu sa selektorom Irfanom Smajlagićem odredio je konačan spisak igrača za EHF Euro 2024. u Njemačkoj.

 

Golmani

Benjamin Burić

Admir Ahmetašević

Harun Hodžić

 

Krila

Adi Mehmedćehajić

Marko Majstorović

Luka Perić

Vladan Đurđević

 

Bekovi

Mirsad Terzić

Igor Mandić

Mirko Herceg

Dino Hamidović

Marko Davidović

Luka Knežević

Marko Panić

Nedim Hadžić

 

Pivoti

Senjamin Burić

Adin Faljić

Amir Muhović

Izvor informacija: RK BIH

0