Dvije zlatne ribice u akvarijumu, Zlatna ribica-Otkrivamo njenu najveću tajnu

Zlatna ribica: Otkrivamo njenu najveću tajnu

Posted on Posted in Razno │Čitaj sve i svašta izvan okvira

Zlatna ribica: Otkrivamo njenu najveću tajnu

Zlatna ribica ima svoje tajne. Stoga u članku otkrivamo jednu od njenih najvećih tajni koja se čini gotovo nevjerovatnom. Znate li da zlatna ribica može prepoznati muziku različitih kompozitora?

Istraživanja su pokazala da ribe imaju izraženu sposobnost prepoznavanja različitih zvukova što im pomaže u prirodnom okruženu da opstanu i zaštite se od grabljivaca.


Piše: Almir Đuhera

Objavljeno, 10.10.2024.godine


U nastavku članka pogledajte koja je najveća tajna zlatne ribice, argumentaciju, te zanimljivosti o zlatnim ribicama.

Sadržaj

Ah, najjača kušnja je bijeda, i najmudrije ribe glad tjera na udicu.” – Goethe (bs.wikiquote.org/wiki/Riba)

 

Goldfish i njena najveća tajna

Istrživanja o ribama pokazala su da je zvuk za život riba od esencijalne prirode jer im omogućava da osjete opasnosti koje vrijebaju u prirodnom staništu

Kako žive u prirodnom okruženju na dubinama do 20 metara i u mirnim vodama i stajačicama njihov prostor za manevar je sužen te su s vremenom sve više razvijale sposobnost zvukovnog opažanja.

Ako ste ikada stojali pored ribara dok peca, vjerovatno vas je opomenuo da ne pričate jer ćete uplašiti ribe, zar ne?!

Dakle, ribari iz prakse znaju ono što je i nauka dokazala da su ribe vrlo visprene i prilagodljive zahvaljujući njihovom dobrom raspoznavanju zvukova u prirodi. Naravno to se odnosi i na njihov život u akvarijumu. Kao primjer, navest ćemo njihovo ponašanje prilikom hranjenja, kada im sipate hranu u čošak akvarijuma pričajući s njima blago, one će bezbrižno da doplivaju do čoška i jedu. No ako osjete opasnost od vas, mrežice ili nekog treska iz vanjske okoline one će se unezvjeriti plivajući ubbrzano, zar ne?!

 

Argumentacija je na strani riba

  1. Biološka osnova: Istraživanja pokazuju da ribe, ukljućujući zlatne ribice, imaju izvanrednu sposobnost slušanja i prepoznavanja zvukova! Ova sposobnost riba, ključna je za njihovo preživljavanje u prirodi.
  2. Eksperimenti: Eksperimenti s Goldfisj, aplikacije za prepoznavanje muzike koja koristi algoritme koji su inspirisani biološkim procesima, ukljućujući one prisutne u slušnom organu riba, idu u prilog navedenoj tezi.
  3. Znanstveni doprinosi: Studije o slušnom sistemu riba pružaju uvide o tome kako životinje procesuiraju zvukove što opet vodi na trag da samo kopiranje životinjski procesa može otvoriti nove prilike za razvoj nekih tehnologija na tom tragu.
  4. Ponašanje ribica unutar akvarijuma također ide u prilog svemu navedenom, ali i u korist onih koji održavaju akvarijume u domu jer na taj način mogu optimizirati uslove za uspješno držanje zlatnih ribica.

 

Ponešto o goldfish

Možda niste znali da Zlatne ribice (Carassius auratus) potječu iz istočne Azije, a prvi put su zapažene u Kini prije više od hiljadu godina. Prvobitno su uzgajane u ribnjacima i vrtovima zbog njihove prekrasne zlatne boje, a kasnije su postale popularne kao mali kućni ljubimci širom svijeta.

Jedna od najzanimljivijih činjenica o zlatnim ribicama je njihova dugovječnost. Uz pravilnu njegu, mogu živjeti i do 10-15 godina, pa čak i duže. Najstarija zlatna ribica zabilježena u povijesti živjela je nevjerojatnih 43 godine!

Iako su poznate po svojoj zlatnoj boji, zlatne ribice mogu biti i narančaste, crvene, crne, bijele, pa čak i plave. Njihova boja može se mijenjati tokom života zbog prehrane, svjetlosti i genetike.

 

Zanimljivosti o zlatnoj ribici

Donosimo nekoliko vrlo zanimljivih činjenica o Zlatnoj ribici:

  • Zlatna ribica pripada slatkovodnim ribama
  • One spadaju u hladnokrvne ribe iz porodice šarana
  • Zlatna ribica može prepoznati muziku različitih kompozitora
  • Najstarija zlatna ribica doživjela je starost od fascinantne 43 godine
  • Njihovo prirodno stanište su mirne rijeke i stajačice dubine do 20 metara
  • Optimalna temperatura za držanje riba u akvarijum iznosi od 20 do-22 stepena
  • Zlatne ribice mogu biti različitih boja usljed genetike, svjetlosti ili prehrane
  • Možda niste znali da postoji i legenda o Zlatno ribici i starom ribaru te njegovoj ženi

Ako vam se članak svidio pretplatite se za više zanimljivih priča!

Izvor informacija: bs.wikipedia.org

0