Budite svjetionik života

Posted on Posted in Autorski članci, Knjige, Psihologija

Budite svjetionik života

Sjedite mirno, opustite se, odvojite vrijeme za sebe.

Zamislite svjetionik svjetlosti života, svjetionik nade koji svojim svjetlosnim sjajem upozorava, zaštićuje i upućuje kuda da plovi brod života, kuda da plovi životna priča vaših najmilijih ili vas samih.

Budite svjetionik života! Postanite onaj koji svjetlost ljubavi širi. Budite zato ona lampa na vrhu svjetionika koja spašava kad orkani nalete, upozorava kada hridine stresa osjeti, oplemenjuje odnose među posadom, budi nadu u skoro viđenje obale kojoj posada žudi. Budi(!), kako bi i vama jednog dana možda neko uzvratio istom mjerom i spasio vas svojom čestitošću.

A samo more života puno je talasa opasnosti, depresije, tuge, opsesije, razočarenja, gubitka kontrole. Zar ne?! Ti valovi ubijaju vašu sposobnost opažanja, realne komunikacije, gase vaš um. Da li je baš to što želite, da vas vaše negativne emocije osiromaše ili čak ubiju?

Vi ste svjesni toga, svjesni te opasnosti, potpuno svjesni. Ne jučer, ne prekosutra, već danas i upravo sada! Vi ste budni danas i zato znate da je osnovni izvor svih negativnih emocija, tih olujnih talasa što udaraju u tada poljuljani brod, stres koji proizvodi loše misli.

Sve je promjena -u svijetu ljubavi, posla, preživljavanja. Zar ne?! Budite i Vi promjena! Da li ste spremni na promjenu mašine koja pokreće Vaš usamljeni brod na pučini, i to ne na običnu promjenu, ne onu fasadnu i plitku?! Već, da li ste spremni na zaista suštinsku izmjenu nametnutih mjerila, opcija i obrazaca ponašanja? Spremni ste promijeniti vašu ishranu, vaš model reakcija, vaše boje odjeće koju nosite, vaš odnos spram drugih? Spremni ste?!

Želite li u vašoj blizini loše ustajale vode od brige i plača, pune stresa i bijesa? Želite li širenje negativni emocija koje djeluju žestoko i izgrizaju sve one koji se nađu u njenoj blizini? Želite li to društvo od boli, patnje i pravljenja žrtve od sebe same ili sebe samog, ili… Ili ste spremni na nov život?

Vi birate… Da, izbor je vaš! Vi možete odabrati da budete kapetan koji spašava, upozorava i zna kuda da usmjeri brod kojim komanduje, jer zna koji mu je cilj, a koja obala koju želi da dosegne. Dakle, Vi možete da budete svjetionik, jer  znate kuda treba da plove brodovi drugih.

A kad birate, Vi već vjerujete. Dakle, izaberite  pravu stranu. Budite  ljubav! Budite čista emocija,  a ne izbušena kanta prepuna negativnog otpada emocionalne memorije. U slučaju da ste „postali“ otpad, onda znajte da je vrijeme za čišćenje duše, uma i tijela. Jednostavno, promijenite rutu putovanja vaše životne priče. Zaplivajte morem preporoda, jer vrijeme je. Relaksirajte se kroz meditaciju, dobru kupku, masiranje stopala, slušajući glazbu. Pročistite sebe! Očistite se kroz vjeru u Boga, vjeru u sebe, vjeru u prirodu, vjeru u sam život, vjeru u ljude. Ne koristite pročišćivače na negativan način, jer to nije onda prava vjera…

A vjera je tu da nas približi prirodi i Božijem u nama, a ne da vjeru koristimo kao plašt kojim prikrivamo prave, loše namjere(npr. da osvojimo politički utjecaj, osvojimo izvore nafte, povećamo kapital, povedemo rat,…).

Ako želite već da ratujete, ratujte protiv vaših negativnih emocija koje vam prave probleme i tim ratom možete donijeti promjenu koju želite,  u vašu okolinu, u vašu obitelj, u vaš odnos s partnerkom ili partnerom, u samu suštinu vašeg života. Vjera je naš pozitivan odnos spram drugih i okoline u kojoj bivstvujemo, vjera je priča o ljubavi, vjera je naš osobni susret s višim jastvom, s Bogom! Vjerovati znači činiti dobro i drugima, ali i sebi! Da li ste spremni da budete ljubav?

Pitate se  kako da budete svjetlo ljubavi,  svjetionik nade i optimizma, zar ne?! Vi to možete i uvijek je neko predvodnik bio, znajte. -Ovaj put ste to Vi! Bog vas je izabrao da budete sretni,  voljeni  i uspješni!

Kako ćete biti svjetionik nade i optimizma u ovakvom svijetu, pitate se?!  Bit ćete vodič kada nahranite vaš um, vaše tijelo  i vaše emocije, i oživite ih! Oživite Vaš život muzikom vašeg srca, toplinom srdačne duše!

Koliko puta ste bili pozitivno ponešeni muzikom koja je ponijela Vaš um u visoke planine časti, čisto more ljubavi i poljubaca, u široko polje zagrljaja, u bašte osmijeha i sreće.

Kada ste poslednji put pokušali da dohvatite dugu, sami ili s partnerom? Sjećate li se toga? Zašto to ne biste ponovili opet kroz mapu vašeg uma?!

Da li ste zabilježili te pjesme, melodije koje vas dižu, inspirišu, motiviraju?  Zabilježili ste ih?! Ako niste, vjerujte, vrijeme je da to učinite.  Zabilježite ih u notes i prisjetite ih se kad krenete u borbu s negativnim energijama koje vas napadnu.

Bit će to dobro za Vas, ali i za sve one oko vas!

Da li imate omiljene boje koje vas jačaju, koje vas snaže? -Oslušnite se! Toliko toga lijepog pred vama je. Šta vam je danas na meniju? Koju boju majice ste izabrali, kakvu muziku želite slušati, meditirate li?

Okrenuti ste vjeri, zagrlili ste druge-vašu majku, oca suprugu, možda sina ili kćerku?! Kako ste se osjećali pri tome? Pamtite li ili bilježite? Kažu, pametan piše a lud pamti. Koje su komponente vaše snage?Mnogi rekoše: smijeh-osmijeh,  osmijeh i smijeh! A šta Vi kažete?

Ubijte negativne emocije prije nego one ubiju vas! Ubijte stres u vama koji vas gazi, tišti, unesrećuje, ponižava. Transformirajte vaše emocije na vrijeme, zaustavite ih na ratnom putu kojim marširaju i pri kojem žele da vas sabiju i zgnječe.

Zavirite li ponekad u sebe, u nutrinu centra duše i uma? Šta tad vidite?

Da li razgovarate s Vašim umom, tijelom ili dušom?

Da li pregovarate s njima?

Da li volite Vaše tijelo?

Da li njegujete Vašu dušu?

Da li vam se sviđa o čemu razmišlja Vaš um?

Dizajnirate li vaše misli ili puštate da vas bujica nosi?

Da li obraćate pozornost na potrebe Vašeg tijela?

Da li kao pravi kapetan osvjetlite te potrebe duše, uma i tijela? – Biti kapetan nije lahko, biti svjetlost još je teže. No,  Vi kroz vaš pogled u sebe, kroz vašu životnu stazu kojom hodite… (???) Ako želite trajnu sreću, onu duhovnu i istinsku, onda treba da budete inicijator, pokretač i kreator. Da li ste to u stanju prihvatiti, učiniti i biti?Učiniti za sebe, ali i za druge?!

I na kraju, da li ste zapazili da vam se na putu života slični događaji ponavljaju? Dešavaju li Vam se preokreti i neobične senzacije, senzacije koje mogu biti nevjerovatne, a moguće su?! Zar ne?!

Možda su to upravo signali koje trebate proslijediti ka drugima kako biste uvećali i svoju sreću… moja tužna mati, moj umorni otac, moj opsesivni brat, moja ludo zaljubljena sestra, moj zbunjeni muž, moja depresivna supruga, moj čudni komšija, moja zbunjena komšinica, moja ljuta doktorica, moj hladni bibliotekar, moj napeti bankar.  Možda i oni, Bože milostivi, su ti koji kroz iste borbe prolaze?! Zapitate li se o tome, dragi putnici, kad prolazite stazom života pored njih? Pomozite im.

Dakle, budite svjetlo koje zrači i dijelite s ljubavlju to svjetlo drugima. Budite ljubav!

Budite ljubav, jer samo pojedinci postanu svjetionici života…

Ovo je priča iz knjige “Djevojka iz Zemlje piramida”. Želite više ovakvih priča, pošaljite poruku ili želite pročitati neku drugu temu poput 3+1 razlog zašto vas žene varaju