Vidi čuda, opet je nedjelja. Mirelaaa! Nedostajem li ti? Šta se dešava,reci? Lakše ću te razumjeti. U stvari, zar se neke stvari pogledima nekada ne kažu najbolje

Držanje za ruku čini vam se zaostalo: -To ste radili kad ste bili klinci, zar ne?!

Posted on Posted in Autorski članci, Psihologija

Držanje za ruku čini vam se zaostalo: -To ste radili kad ste bili klinci, zar ne?! Neko će reći: Držali se za ruke nekoć jesmo, a što bi sada? Ok, odgovoriti ću vam, ali evo u čemu je kvaka upravo?! -To su oni neprimjetni ključevi sreće u nama!

Ispratite li ponašanja sretnih osoba u ljubavnom svijetu uvidjet ćete da se služe starim ali jednostavnim ključevima koji otvaraju vrata svake sretne duše. Dakle,  često za život najbolje stvari su one koje su i najjednostavnije. No mi te stvari zbog  naše „zauzetosti životom“ ne primjećujemo niti upražnjavamo. Razmislite dobro, šta vi osobno činite da biste dohvatili sreću u ljubavnom odnosu?

A sada hajmo da budemo malo zaljubljena djeca kroz osmijeh, šalu, zagrljaj, dodir, ravnopravnost…

 

Držanje za ruku čini vam se zaostalo: -To ste radili kad ste bili klinci, zar ne?!

Držanje za ruku!

Držanje za ruku čini vam se zaostalo: -To ste radili kad ste bili klinci, zar ne?! Ali zar dječije spontano doba, nije i najsretnije?! Jer tada nemate nikakvih kalkulacija spram osobe koja stoji nasuprot vas. Čim se dođe u malo zrelije doba, počnu raznorazne smišljene kalkulacije unutar nas samih kao društvenih bića a spram poteza druge strane. Zato držite se za ruke, prevaziđite „kalkulacije“ i usudite se biti dijete koje je najbolji prijatelj sa svojim partnerom.

Oni koji se bave neverbalnom komunikacijom iz jednog običnog rukohvata poslovnog partnera ili političara izvući će poruku o njihovom odnosu. Što jasno govori o važnosti neverbalne komunikacije u ovom slučaju u ljubavnim odnosima. Usudit ću se reći, posmatrajte kako se vaš partner odnosi neverbalno prema vama i saznat ćet da li vaša veza ili brak imaju perspektivu. Ova teza zaista pije vodu, pa ko želi neka isproba na „sebi.“

Dakle, neverbalna komunikacija je jako bitna i u ljubavnom odnosu, bilo da je veza ili brak. Po mom mišljenju, ali i stečenom iskustvu držanje za ruke jasno pokazuje da je to odnos koji čvrsto vezan je lancima ljubavi, empatije i povjerenja. Da se razumijemo i, u takvim čvrstim odnosima bude konflikata i nerazumijevanja ali ih te osobe mnogo lakše prebrode jer jedno drugom su mnogo bliži u svakom pogledu.

 

Zagrljaji!

Zagrljaji podstiču emotivnu bliskost! Nježnost (!), zaboravili ste šta je to, možda?! Kada se u posljednje vrijeme izrazili nježnost drugoj strani ili ona vama? Iskren da budem, vjerujem da vam se to desilo nekada davno u „prošlom stoljeću“, zar ne?! Možda tek kroz kvartalni sex, jer nemate vremena za te budalaštine?!

No ako zaista želite poboljšati vašu vezu ili brak morate se osloboditi dugo skupljanih frustracija i taloga nervoze, nedovršenih svađa i sukoba unutar odnosa. A da biste smogli snage za takvu odluku morate imati voljni čin oprosta i promijeniti svoj ili bar pokušati promijeniti svoj odnos spram partnera/ke. Oprostiti i zagrliti!

Zato kad god možete zagrlite dragu osobu razvijajući tim potezom empatiju druge strane. Ujedno time opuštate atmosferu, i širite pozitivan naboj oko sebe. Zagrljajem partneru kažete: -Uz tebe sam u svakom momentu jer te iskreno volim, i uprkos preprekama na koje nailazimo kroz naš odnos. Zato ne zaboravite nekog zagrliti, svakodnevno!

Znate li da postoji Međunarodnih dan zagrljaja?! – 21.01.

 

Dodiri!

Dodiri bude iskrice strasti! Zar ne želite više strasti u svojoj ljubavnoj vezi?! Slučajan ili namjeran dodir u kuhinji, na sijelu kod komšija, u prodavnici, u prirodi, na moru budi vatru požude u partneru. Dodiri su sjajan put koji vodi do kreveta i onog posebnog čina spajanja dva tijla u jedno. Da se razumijemo nema idealnog života niti savršenih odnosa. I sami znate da u odnosima bilo koje vrste dolazi do svađa, turbulencija, nemira,… Život je stalna borba sa promjena, zar ne?! Dakle, i u ljubavnih odnosima dolazi do svakodnevne promjene energija, stoga morate biti spremni da intenzivno radite na balansiranju energija.

A jedan od najbolji načina da se preventivno djeluje protiv negativnog naboja i klime u odnosu su dodiri. Naježite li se pozitivno kada vas druga strana dodirne ili postanete opaki jež koji spremno istura oštre bodlje ka partneru na čin dodira? Isturate li vaše bodlje nelagode, koje su ujedno i bodlje zaštite od druge strane, onda prihvatite činjenicu da je vaša veza ili brak u ozbiljnoj krizi.

 

Ravnopravnost!

Dakako, ovdje ne govorimo o suhoparnoj floskuli o ravnopravnosti, već o poštenoj i iskrenoj potrebi žena i muškaraca da u vezi ili braku na izvrstan način ostvare i zadovolje svoje unutrašnje i spoljne potrebe duše i srca. Žalosna je istina da istinske potrebe partnera/ke u ljubavnom odnosu često ostanu neispunjene. Usljed čega dolazi među sudionicima takvog odnosa do nelagode, svađa, mržnje, frustracije, depresije, pa i razvoda.

I da se ne lažemo, na kraju sudionici u lošim vezama i bračnim vodama veoma često započinju „ratne konflikate“ iz razloga snažne želje i potrebe jednog od sudionika tih ljubavnih odnosa za dominacijom nad drugom stranom. Što opet u brakorazvodnoj parnici eskalira kroz vid osvete, a što ne bude dobro ni za jednu od strana a posebno ne bude dobro po psihhofizičko zdravlje djece proistekle iz takvih odnosa.

Takvo negativno ponašanje proizilazi opet iz karaktera osobe sa kojom ste u dodiru. Što opet implicira da karakter takve osobe dijelom zasnovan bude na genetskom nasljeđu, osobnim impresijama nad dobivenim preduvjerenjima iz bliže ili daljne okoline, i veoma često doživljenim traumama iz mladosti.

Dakle, ako se na vrijeme ne liječe takvi odnosi, sva ta negativnost sa vremenom gomila se, i prelazi u strašnu ljutninu koja ne zna za oprost. A kada u vama nestane spremnosti za oprost postajete osoba koja je spremna sve da učini kako bi u svojim očima porazila drugu stranu. Pri tome ne gledajući čak ni na moguću štetu koju ćete nanijeti najmilijima pa ni sebi osobno. Poštujte partnera/ku i šanse da vaša veza ili brak potonu se umanjuju.

 

A sada hajmo da budemo malo zaljubljena djeca kroz osmijeh, šalu, zagrljaj, dodir, ravnopravnost…

Dakle, zaista da biste bili zadovoljni cjelokupnim odnosom zasigurno morate poštovati potrebe druge strane. A da biste pokazali da ste na strani voljene osobe činite to kroz iskreno držanje za ruku, svakodnevno davanje i primanje toplih zagrljaja, činjenjem spontanih dodira i izražavanjem ravnopravnosti u odnosu kroz pažnju i poštovanje. Vi to možete, jer želite da vaš odnos frca od zadovoljstva i sreće, zar ne?!