Kako napraviti kolaž fotografija u Photoshopu naslovnica

Kako napraviti kolaž fotografija u Photoshopu

Posted on Posted in Autorski članci, Fotografije, Grafički dizajn

Kako napraviti kolaž fotografija u Photoshopu naučite sada u ovoj detaljno obrađenoj lekciji. Kolaži fotografija vrlo su zanimljivi za gledanje jer vizuelno mogu dočarati, na primjer, slavlje sa rođendana, atmosferu sa novogodišnjeg veselja, ambijent nekog sportskog događaja ili zanimljivosti nekog grada.

Dakako, kolaže fotografija možemo napraviti na bezbroj načina, posmatrano iz kreativnog ugla jer slike možemo posložiti na bezbroj načina, zar ne?! Ali sada ću vam približiti kolaž fotografija načinjen na slikovnoj pozadini. A u nekom od narednih blogova obraditi ću lekciju “Kako napraviti kolaž od samo jedne fotografije. Pa hajde, da se bacimo na posao.

  • Kolaž fotografija sa pozadinom
  • Kolaž fotografija dobiven iz samo jedne fotografije.

Kako napraviti kolaž fotografija u Photoshopu

Prije nego što počnemo sa radom, da bismo sami sebi olakšali posao napravimo folder sa fotografijama od koji će biti sastavljen kolaž. Također, najbolje je da unaprijed odredimo fotografiju koja će biti pozadinska slika na kojoj ćemo dodati druge fotografije.

Kao primjer ja ću postaviti fotografiju sa temom obale mora kao pozadinsku sliku. A na nju sam planirao dodati fotografije koje bi vizuelno dočarale moj boravak na moru. Pa hajde da vidimo kako ću to odraditi u Photoshopu.

Prvi korak koji je potreban da načinimo jeste, da otvorimo fotografiju koju smo planirali postaviti kao pozadinsku fotografiju. Ja sam pozadinsku sliku ubacio putem opcije “Place embeded”.

Kako da više fotografija odjednom otvorite

Ostale fotografije, više njih odjednom sam otvorio tako što sam otišao na “Scripts”, zatim na opciju “Load file into stack”. Onda sam ih povukao iz fajla u kojem su se sve grupno nalazile.

Kako napraviti kolaž fotografija u Photoshopu 11-Scripts
Kako napraviti kolaž fotografija u Photoshopu 11-Scripts

Ovime sam želio istaći da Photoshop uvijek nudi više od jedne mogućnosti za pokretanje neke akcije. Recimo, pozadinsku fotografiju smo mogli otvoriti i putem “Open” opcije. Dakako, putem “Place embeded” opcije fotografiju ubacujemo kao samostalni sloj. Dok sam putem opcije Scripts” želio pokazati kako da više fotografija odjednom otvorite.

Nakon što sam slike otvorio, počeo sam ih onda uređivati. Prvo sam odredio njihov položaj, to jest raspored na pozadinskoj fotografiji. Pozadinska slika je sa vrlo malo detalja tako da dopušta da se druge slike istaknu i budu zapažene vizuelno. Kliknite na “Blending Options” kako biste uredili fotografiju.

Kako napraviti kolaž fotografija u Photoshopu 11 desni klik blendingoptions
Kako napraviti kolaž fotografija u Photoshopu 11 desni klik blending options

Kada se otvorio sljedeći okvir za uređivanje fotografija, ja sam se odlučio da dodam “Stroke” crne boje kako bi fotografiju uokvirio. Kada se otvori “Blending Options” koja služi za uređivanje fotki, tu onda možete se poigrati sa konturama, sjenama, dodati gradijent, itd.

Kako napraviti kolaž fotografija u Photoshopu 11 -Blending opcijom uređivanje fotki
Kako napraviti kolaž fotografija u Photoshopu 11 -Blending opcijom uređivanje fotki

I na kraju uređivanja dobio sam ovakav rezultat. Naravno, svako od nas pri radu ima svoj “šmek”, tako da nijedan kolaž nije isti. Nadam se da sam vam ovim člankom pomogao. Želim vam sretan i uspješan rad!

Molimo podržite rad našeg YouTube kanala i zapratite LOGOROYAL

Kako napraviti kolaž fotografija u Photoshopu naslovnica
Kako napraviti kolaž fotografija u Photoshopu naslovnica