Prvo i osnovno zlatno trkačko pravilo je da, pravila nema?! -Evo zašto!

Posted on Posted in Autorski članci, Popularna psihologija │Otkrij tajne ljudske duše, usluge

Prvo i osnovno zlatno trkačko pravilo je da, pravila nema?! -Evo zašto!

Prvo i osnovno zlatno trkačko pravilo je da, pravila nema?! -Evo zašto! Svaka osoba je priča za sebe inače u životu, nije li tako?! Vjerujte zlatnog pravila nema bilo da ste trkač na kratke staze ili lovac na dužine, svejedno je. -Dakle, svaki trkač razlikuje se po svom karakteru, temperamentu, fizičkoj i duhovnoj snazi, trenutnom voljnom momentu, izboru sportske opreme i drugim mogućim usporednim elementima, zar ne?! U tom smislu, zaista nema zlatnog pravila u pripremi, razvoju, ishrani i takmičarskom pogledu, a koje bi bilo zaista pogodno za sve prilike u sportskom životu takmičara trkača-maratonca. Naravno, postoje principi kojih je se dobro pridržavati a koji zaista pomažu takmičarima u planiranju ishrane, treninga, relaksacije, obnove poslije treninga…

Želim biti maratonac, odakle da počnem?!

Želim biti maratonac, odakle da počnem?! Ako niste sigurni kako započeti vaše trkačke snove i da li ih uopšte započeti, onda zavirite duboko u osobni život, i zapitajte se, i odgovorite sebi iskreno na par pitanja. Na primjer, pogledajte šta vas veseli i opušta. -Možda je želja za trčanjem samo trenutni hir, razmislite. Možda ste ljubitelj yoge, fitnesa, biciklizma, boksa, planinarenja…? Želite li biti rekreativac ili profesionalni atletičar? Spremni ste na poraze i pobjede, ili moguće sportske povrede? Da li imate dovoljno slobodnog vremena za održavanje najmanje tri ili više treninga sedmično? Kada stvari izvedete na čistac sa samim sobom, i sa osobnom željom ili namjerom koju imate, onda pređite na sljedeće pitanje a ono glasi…

Zapitajte se, da li vaše trenutno zdravstveno stanje dopušta uopšte da trčite? Za iskren i siguran odgovor na ovo pitanje, ipak savjetujem konsultujte se sa vašim doktorom. Vjerujte, trčanje iziskuje snažne i naporne treninge, jak voljni elemenat, jedinstvena odricanja, posebnu ishranu… Dakle, kvalitetan spoj dobrih fizičkih karakteristika i snažne mentalne fokusiranosti uz adekvatnu ishranu kod osobe donosi dobre rezultate prilikom utrka na kratke ili duge staze. E sad kada ste se saglasili sa vašim doktorom uz snažnu želju koju imate, vrijeme je da započnete praviti svoje prve trkačke kilometre.

Maratonac-Lovac na dužine

Maratonac-Lovac na dužine, nije biti lahko. No vi ste odlučni, zato sada samo istrajno naprijed krenite i rezultati će sami po sebi doći kroz vaš sportski trud i zalaganje u razumnom vremenskom roku. Dakle, vrijeme je za prvi korak u lovu na daljine, zašto da ne?! Danas ste na stazi, i vrijeme je pogodno za trčanje. Obukli ste se prikladn za trčanje i šta sada dalje raditi, pitate se?

Dakako, kroz prve bazične pripreme, po mom mišljenju, najvažnije je da pratite ponašanje vlastitog tijela. Zašto? Pa zato što vaše tijelo najbolji je vaš prijatelj i ono će vama dati najkvalitetnije smjernice i upute kojim putem da idete dalje. Na primjer,  dobit ćete jasne signale da li ste ljubimac kratkih staza, zamara li vas dugotrajno trčanje, jaki ste na sprintu ili vas dugotrajno trčanje opušta… Odgovara li vam brdo ili više ravnicom volite da trčite.

Prinicip prvi, maratonca-lovca na dužine

Dakle, pratite signale koje vam vaše tijelo kao najbolji prijatelj šalje. I još nešto, zapamtite prinicip prvi. A on glasi da ne prenagljujete i ne forsirate se u istrčavanju prvih trkačkih kilometara. Znate i sami da nikome nikada nikakvo pretjerivanje nije donijelo ništa dobro. Zato budite umjereni. To je osnovni princip kojeg na početku strogo treba da se pridržavate. Sada kada ste na stazi redovo trenirajte, strpljivo i istrajno. I rezultati će već doći. -Vjerujte u sebe, i naravno poštujte pravilo da pravila nema. Dakle, plan priprema treninga, ishrane i svega drugog potrebnoga za dobar rezultat spremite prema sebi a ne prema nekom općem zlatnom pravilu! Prvo i osnovno zlatno trkačko pravilo je da, pravila nema?!

E dragi moji lovci na dužine, gledam kroz prozor lijepo je jutro, i poslije pisancije ovog trkačkog bloga, vrijeme je za jedan jutarnji futing. O futingu nešto više napisati ću u jednom od narednim blogova. Zaista prvo i osnovno zlatno trkačko pravilo je da, pravila nema i zato ću jutarnji futing prilagoditi prema svojim mogućnostima?!

Vidimo se na stazi!