Tipografija-5 Fontova Koji se Odlično Slažu

Tipografija | 5 Fontova koji se odlično slažu

Posted on Posted in Autorski članci | Inspirativne priče i više, Graficki dizajn │ Inspiracija, tutorijali i resursi

Tipografija | Donosimo vam u članku 5 Fontova koji se odlično slažu te je ovo prilika da se upoznate s fontovima koji su čitljivi, jasni, moderni i vizualno privlačnog izgleda. Iako je ponekad teško se odlučiti koja je najbolja konbinacija fontova mi vam predlažemo ovih 5 Fontova Koji se Odlično Slažu koji potencijalno mogu biti dobar odabir za vaš sljedeći projekat.

Tipografija | 5 Fontova Koji se Odlično Slažu

Piše: Almir Đuhera

Objavljeno, 18.08.2023. godine
Ažurirano, 18.02.2024. godine u 11:46

U slučaju da vam se ne svide fontovi koja mi volimo isprobajte pronaći fonotve koje vam odgovaraju na platformama poput emotypes, google fonts, daFont, itd. Također, možete kreirati čak i vlastito pismo na platformama poput fontstruct, calligraphr, itd.

Tipografija: 5 Fontova Koji se Odlično Slažu

 

Montserrat i Merriwether

Montserrat i Merriwether su odlično uparena kombinacija fontova koja će istaknuti svaki web sajt. Spoj modernog sans serif Montserrat fonta sa dinamičnim serif fontom Merriweather pridonijet će eleganciji koja će zaokupiti pogled publike.

Inače Montserrat font je pogodan za naslove a dizajnirala ga je dizajnerica slova Julieta Ulanovsky koja je bila inspirirana starim posterima i naslovima u tradicionalnom kvartu Buenos Airesa. Dok Merriweather je dizajniran font da bude lagan za čitanje na ekranima kojeg je dizajnirala Sorkin Type, ljevaonica slova iz Massachausetsa, SAD.

Raleway i Roboto slab

Raleway je suvremen font koji pripada porodici bez serifnih slova, kojeg je dizajnirao prvobitno Matt Mcinerneyja. Kada se Raleway i Roboto slab upare to je tip top kombinacija koja nudi kontrast između glavnih i podnaslova. Posebno jer Roboto u sebi dodatnu snagu nudi kroz svoju dostruku prirodu kojeg je dizajnirao Christian Robertson.

Open sans i Lora

Open sans font je mnogo korišten sans serif font kojem dodate li Loru serif fon Lora dobit će te uravnotežen par fontova koji će biti zanimljiv i ugodan za čitanje. Inače, Open sans dizajnirao je Steve Matteson. Za Open sans bi se moglo reći da je neutralnog ali i prijateljsog izgleda. Dok Lora slovi za odličan font kad je u pitanju osnovni tekst.

Nunito i Playfair

Nunito i Playfair fontovi neobičnih imena su vrlo zanimljiva veza kroz koju će Nunito koji je kreirao Vernon Adams dati kao font bez serifa svoju jednostavnost a Playfair svoju općenitost. Playfair keirao je Claus Eggers Sorensen.

Source Sans pro i Crimson text

Dva vrlo su živahna fonta u kojem prednjači Crimson txt sa svojim sofiticiranim izgledom dok se Source Sans Pro ističe svojim modernim sans serif dizajnom.

Tipografija igra vrlo važnu ulogu kod kreiranja raznih dizajnerskih radova

Tipografija igra vrlo važnu ulogu kod kreiranja raznih dizajnerskih radova poput: Kalendara, naslova knjiga, tipografskog uređivanja web stranica, logotipa, itd. Da li možete zamisliti svijet u kome su sve knjige istog fonta čemu opet ljudsko oko nije sklono. Ljudsko oko voli različitosti u boji, strukturi, kontrastu, itd.

Kroz ovaj članak, “Tipografija | 5 Fontova Koji se odlično slažu” smo predložili kao naš odabir fontove koje mi volimo. Naravno, svi smo različiti i imamo različite ukuse i odabire, u tom smislu isprobajte neke od ovih kombinacija dobro uparenih fontova jer možda vam se svide.

Preporučujemo

 

0