3 Top Platforme Za Prodaju Freelance Usluga

3 Top Platforme Za Prodaju Freelance Usluga

Posted on Posted in Autorski članci, Mali Biznisi, Marketing

3 Top Platforme Za Prodaju Freelance Usluga

3 Top Platforme Za Prodaju Freelance Usluga istražujemo i donosimo informacije o njima na osnovu kojih možete odlučiti koju da odaberete kao platformu za prodaju vaše freelance usluge. Dakako one su samo prijedlog jer postoji još mnogo platformi o kojima biste mogli razmisliti.

U nastavku članka govoriti ćemo o trenutno najpopularnijim platformama kao što su Fiverr, Upwork i Freelancer. Dakako pročitajte putem linkova i recenzije o njima. No ne zaboravite da ih ima mnogo još koje možete uzeti u razmatranje, pa da istaknemo sada par njih poput: LinkedIn, Guru, Craigslist, AngelList, PoeplePerHour, Toptal, itd.

Piše: Almir Đuhera

3 Top Platforme Za Prodaju Freelance Usluga

Danas u online svijetu postoji bezbroj platformi na kojima biste potencijalno mogli raditi. Prema online podacima iz 2023 godine trenutno postoji preko 2000 hiljade platformi za prodaju freelance usluga. Nemojte dozvoliti da vas ovaj broj uplaši jer na osnovu određenih pokazatelja uspješno ćete odabrati jednu ili par njih koje bi odgovarale vašim prohtjevima.

Dakako morate imati okvir prema kojem biste suzili vaš odabir. A taj okvir najlakše je napraviti na osnovu pitanja koja ćete sebi postaviti i na koja ćete dati odgovor u svom dokumentu za razmišljanje o odabiru platforme.

Naravno, odabir platforme za prodaju vaše usluge zavisi od vaših odgovora na određena pitanja jer nije dobro bezglavo uletjeti na neku platformu. Učinite iste postupke, kao što biste se pripremili za neki intervju za posao u određenoj kompaniji.

Dobra i kvalitetna priprema je pola uspješnog posla

Zašto? Dobra i kvalitetna priprema će vam kao u nekoj šahovskoj partiji omogućiti da vučete dobre poteze i vodite partiju na kvalitetnim osnovama. Zato detaljno upoznajte platforme kojima biste se željeli priključiti. Pročitajte obavezno njihova, Pravila korištenja i Pravila Privatnosti, pravila o isplati novca (jer većina isplatu vrši nakon određenog novčanog dosegnutoga limita),  njihove zahtjeve,…

Budimo realni ne možete uspjeti na svima njima zato je potrebno odabrati onu koja će najbolje odgovoriti na neka od vaših pitanja, poput:

  • Da li platforma radi lokalno, regionalno ili globalno?

Ovo pitanje je jako bitno jer kreirate u startu tržište na kojem želite raditi.

  • Da li platforma nudi funkcionalnosti koje očekujete?

Neke u odnosu na konkurenciju za isti novac daju više funkcionalnosti. Zato je razborito pregledati detaljno šta nudi svaka platforma i na koji način.

  • Da li su cijene paketa koje platforma nudi u okviru vašeg budžeta?

Kada steknete određenu reputaciju na platformi vjerovatno ćete poželjeti i više funkcija što opet iziskuje određenu investiciju. Zato unaprijed budite upoznati sa planovima koje nude platforme.

  • Da li platforma ima samo plaćenu ili ima slobodan plan?

Za početnike koji obično u početku nemaju veliki budžet za promociju jako je bitno pitanje postoji li besplatan plan. U većini slučajeva postoji besplatan plan sa minimalnim funkcijama koje platforma daje. Za naprednije postavke ćete morati platiti određeni iznos.

Ovo su samo neka od pitanja koja treba da sebi postavite. Još bolje bi bilo da ih napišete u dokumentu za razmišljanje u kojem opisujete: Koju uslugu nudite, po kojoj cijeni, koja je vaša ciljna publika, koja je vaša prednost u odnosu na konkurenciju, itd. Nakon toga će vam mnogo šta biti jasnije. Lakše ćete odabrati jednu platformu ili više njih za prodaju vaše usluge.

3 Top Platforme Za Prodaju Freelance Usluga 

  • FREELANCER

je popularna platforma u svijetu freelancera koja prema online podacima ima više od 40 milijuna korisnika širom svijeta. Ako posmatramo Europsku zonu onda ima više od 11 milijuna korisnika. Kao sve druge, i Freelancer nudi širok raspon usluga, od pisanja i dizajna do programiranja i marketinga.

Freelancer - Klikni i posjeti
Freelancer – Klikni i posjeti

 

  • UPWORK

Upwork je globalna platforma za freelancing koja povezuje kupce i freelancere. Po broju orisnika Upwork je jača platforma od Freeelancera, koja ima više od 183 milijuna korisnika. Podaci kažu da u Europi ima više od 20 milijuna korisnika.

Klikni na fotografiju za pogled na Upwork
Klikni na fotografiju za pogled na Upwork

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  • FIVERR

Fiverr je vrlo zanimljiva platforma za freelance usluge.  Ona povezuje kupce sa freelancerima. Platforma je poznata po svojim niskim cijenama, što je čini dobrim izborom za kupce koji traže pristupačne usluge.

Fiverr nudi širok raspon funkcija koje pomažu korisnicima da pronađu i kupe usluge po povoljnijim cijenama.

  • Pretraživanje usluga je istaknuta funkcija pri kojoj korisnici mogu pretraživati usluge po ključnim riječima, kategorijama ili lokacijama.
  • Povećana sigurnost kroz ocjene i recenzije drugih što omogućuje da korisnici mogu ocijeniti i recenzirati druge korisnike, što opet pomaže drugima da sigurnije donesu odluke o kupovini.
Fiverr klikni sliku i posjeti websajt
Fiverr klikni sliku i posjeti websajt

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nadamo se da smo vam dali korisne informacije.

Ako ste zadovoljni s člankom molimo podijelite ga sa drugima. Hvala unaprijed!

Ako ste naumili raditi na tržištu Europe kao grafički dizajner, onda pročitajte koja su 3 Besplatna alata za početnike u grafičkom dizajnu koja će vam olakšati rad.