2. Zenicki nocni cener, sjajni Amel Tuka i moguća kiša govori o utrci na 10 kodržanoj u Zenici

2. Zenički noćni cener i sjajni Amel Tuka

Posted on Posted in Autorski članci | Inspirativne priče i više

2. Zenički noćni cener, sjajni Amel Tuka i moguća kiša obilježili su mi 13.04.2019.godine! Više nego dovoljno da dan bude ispunjen pozitivnom energijom.

Dakle, opet sam se obreo na istom mjestu, u gradu Zenici, na utrci od 10 kilometara. Reklo bi se ista meta, isto odstojanje, no u osobno sasvim drugačijoj unutrašnjoj atmosferi u odnosu na 1. Zenički cener koji sam trčao u specifičnom zdravstvenom stanju i sa samo dva mjeseca početničkih trkačkih priprema.

Danas, nakon godinu i dva mjeseca trkačkog staža sam se osjećao odlično. Vjerujte na riječ, ogromna razlika u odnosu na prvi cener.

2. Zenički noćni cener, sjajni Amel Tuka i moguća kiša

No priznajem od samog jutra pa do podneva, i pred sam polazak tresla me trema. Zašto i kako nisam sasvim siguran?!

No ja pronalazim odgovor možda da je trema proistekla, jer sam sam sebi zadao visok cilj u moguće postignutom vremenu od 47 minuza za istrčanih 10 kilometara što bi bio super pomak u odnosu na prošlogodišnji rezultat od 58 minuta.

Treninzi su ukazivali da imam to vrijeme u nogama. No staza i sama utrka su sasvim nešto drugo u odnosu na energiju na treninzima.

Još kontam moguće, da je mojoj unutrašnjoj tremi pridonosila i kišica koja je kod nas u Maglaju konstantno padala pa je ostavljala dilemu šta obući za stazu. Vjerujem da su i drugi trkači bili u dilemi šta ponijeti za obući. Prohladno vrijeme sa kišom baš i nije milo trkačima na stazi, zar ne?!

Otkrijte više sadržaja

2. Zenički noćni cener

Zenički noćni cener održan u fantastičnoj atmosferi, 13.04.2019.! Na startu drugog noćnog cenera pojavio se velikih broj takmičara spremnih na novi trkački izazov što me naravno obradovalo.

Jednostavno na startu u toj gomili od pozitivnih osoba oko vas, osjetite i vi sami tu žar, odlučnost i nabrijanost oko sebe.

Tako da, i u vas sistemom spojenih posuda ulije se pozitiva, a onda naravno i vi djelujete motivisani je, prodornije i optimistićnije, zar ne?!

Helem, sjajna atmosfera večeras u Zenici je bila. Tome je sasvim siguran sam pridonijelo i prisustvo najboljih BH dugoprugaša.

Helem nejse, ali ipak kada bi vas zapitao, da li biste bili još motivisaniji kada oko sebe ugledate najbolje dugoprugaše u državi? -Sasvim sigurno, vaš odgovor bi bio veliko DA. Da napomenem pojedina imena sjajnih trkača ali i dobrih ljudi: Amel Tuka, Osman Junuzović, Srđan Samardžić, Lucia Kimani, Ensar Bijedić i Hanifa Terzić čije tekstove možete pratiti i čitati na trčanje.net!

E vidite, tako je i mene njihovo prisustvo pozitivno nabrijalo

E vidite, tako je i mene njihovo prisustvo pozitivno nabrijalo. Zato sam stao odmah u treći red, što se pokazalo dobrom odlukom jer na startu mnogo lakše sam krenuo i bez zaobilaženja sporijih takmičara.

A to je odmah doprinijelo da uhvatim dobar tempo. Inače sam prva tri kilometra pokušao pratiti Hanifu Terzić jer sam nju uzeo kao virtualnog pejsera dokle budem mogao ići za njom-Ja idem, iako je ona mnogo brža od mene.

Baš kada sam pitao Almina Pašića kojim pejsom trčimo i dobio odgovor da smo trenutno na 4:06 po kilometru, njih dvoje kao da su dodali po gasu i izgubili su se u daljini.

Inače je Almin kao najbolji Maglajlija završio na 42 mjestu u generalnom poretku, a u muškoj konkurenciji 37 mjesto u vremenu 0:44:47. A Hanifa Terzić zauzela je 33 mjesto u generalnom poretku, a  5 mjesto u ženskoj konkurenciji sa vremenom od 0:43:01!

Moje vrijeme je bilo 0:46:48, što mi je bilo dovoljno za 64 mjesto u generalnom plasmanu, a u muškoj konkurenciji 58 od ukupno 533 finišera utrke. Inače 600 prijavljenih takmičara je bilo.

Dakle, da zaključim Zenica je kao izvrstan domaćin danas bila grad atletike. A 600 prijavljenih trkača za utrku na 10 kilometara pokazatelj je i dobrog rada sekcije Zenica trči koja djeluje u sklopu udruženja Vedro.

Smuti recepti

Sjajni Amel Tuka, sportska legenda

Ono što je mene napokon obradovalo i to snažno jeste, da sam napokon prisustvovao nekom takmičenju kojeg je otvorio jedan vrhunski sportista. U ovom slučaju, utrku otvorio je fenomenalni Amel Tuka.

Vjerujte na svim dosadašnjim takmičenjima kojima sam prisustvovao, činu otvaranja su kumovali političari raznih fela. U tom smislu sem vrhunske organizacije osobno bih pohvalio sekciju udruženje Vedro i sekciju Zenica trči što su tim postupkom pokazali da sport pripada sportašima, što je logično zar ne?!

A što se tiče Amela Tuke, mogu reći da je svojim prisustvom na „Kahvi sa Amelom Tukom, Abedinom Mujezinovićem i Arminom Gazićem“ pokazao da je i vrhunski promotor atletike a ne samo trkač.

Savjete koje smo od njih čuli zasigurno mogu biti dobra pouka nama drugim trkačima u osobnoj trkačkoj misiji.

I na kraju mala šala, ja navijam za Adidas a Amel Tuka gura Nike, <3 Konkurencija <3 zato prilažem naslovnu fotografiju u ovom obliku sav sretan što sam imao čast upoznati vrhunskog trkača, odličnog promotora i siguran sam dobrog insana.

Dakle, dragi moji, čitamo se uskoro sa novim vijestima sa neke druge staze!

2. Zenički noćni cener, sjajni Amel Tuka i moguća kiša obilježili su mi 13.04.2019.godine!

Pobjednici 2.Zeničkog noćnog cenera

Večeras na stazi dugoj deset kilometara najbolji je bio Osman Junuzović sa vremenom od 0:31:04! Drugo mjesto osvojio je sjajni Belmin Mrkanović sa izvrsnim vremenom 0:32:05. Dok je treće mjesto osvojio Srđan Samardžić uvremenu 0:32:39!

Najbolja je u žestokoj ženskoj konkurenciji bila Lucia Kimani sa vremenom 0:38:26. Odlično drugo mjesto zauzela je uporna Alma Hrnjić. A treće mjesto na pobjedničkom postolju osvojila je Jelena Kosić.

Dok su za malo izgubili svoje mjesto na pobjednčkom prestolju, i kao četvrti završili utrku Mlađen Samardžić i Amela Trožić. Niko ne voli biti drugi na nekom takmičenju a vala ni četvrti, nije li tako?!

Inače, trčalo se prekrasnim centrom Zenice na atraktivnoj i dobro osiguranoj stazi. I ove godine, Zenica je bila izvrstan domaćin a publika svojim navijanjem pokazala da je ljubitelj dobrih i zdravih životnih navika.

 

Almir Đuhera – Mirić, 07:50h

Maglaj, 14.04.2019.
Ažurirano, 20.02.2024.godine

 

Ovdje može biti vaša reklama, kontaktirajte nas!

 

Preporučujemo

0