Corona | Lekcija za buduće generacije govori o zdravstvenoj situaciji u kojoj se čovječanstvo našlo

Corona | Lekcija za buduće generacije

Posted on Posted in Autorski članci | Inspirativne priče i više

Corona je bila samo ispit iz života za današnju ljudsku populaciju iz kojeg će sadašnje generacije shvatiti da ljudski rod može da se nađe u vrlo neprijatnim isustvima i sa neprijateljima koji ne igraju po fer pleju. Također, buduće ljudske generacije imati će lekciju i moći će bolje razumjeti slične situacije koje se u budućnosti pojave.

Corona | Lekcija za buduće generacije

Zato Corona je lijek i prilika za sve, zar ne?!  Zašto?
Sadašnja neobična „Corona“ situacija nije ništa teža negoli što su bile neke prijašnje u našim životima, nije li tako?!

A kako to da je lijek i prilika za sve, zašto, upitat će te se? Evo odgovora ali i osobne vam prilike da osvijestite vlastiti pogled na život, ovo vrijeme baš vam to nudi.

-Sjetite se, te osmotrite svoj život kroz vaše ljubavne poraze i bolesti koje su vam došle kao izazov. Sjećate li ih se? Zavirite u iskustva koja su vam došla u život nakon kraha poslovnih projekata i dane nakon njih.Sjećate li ih se? Pogledajte u dane prije i nakon smrti bližnjih osoba i da li ste i tada plakali, bili razočarani i napojeni sjetom? Sjećate li se?

Pogledajte i osvijestite svoj život i bit će vam lakše prevaliti ovu Corona maratonsku utrku koju trčimo svi zajedno i to bez izuzetaka. Svi trče, i predsjednici država, i profesori, i znanstvenici, i sportaši, i rudari, i novinari, i doktori,… Svi baš svi. Nema izuzetaka. Svima, baš svima, bez izuzetaka kao i sada, dođe i prođe kroz život dovoljno i tužnih i sretnih trenutaka tačno onoliko koliko treba, i tu nema izuzetaka, zar ne?!

Sada borimo se unutar nas!

Dakle, sadašnja neobična „Corona“ situacija nije ništa teža negoli što su bile neke prijašnje u našim životima, nije li tako?!

-Samo je iskustvenija za psihu jer prvi put živimo situaciju pod moranjem bivanja u našoj kući, u vlastitom domu koji bi trebao biti temelj porodičnog blagostanja, zar ne?! A vidi čuda, pri tom još u tom domu možemo postati i heroji jer sa ostankom kući možda spašavamo život drugome, možda bližnjem svome, zar ne?! Iluzija ili stvarnost?

Čudna neka situacija za ljudski mozak, koji je društven u svojoj srži a mora ostati miran kući, izazov je to i to veliki za mnoge, zar ne?! -Dom je svjetlost, no nažalost, čovjek današnjice to ne razumije i često mrzi vlastiti dom i uništava ga najčešće bez ikakvog valjanog razloga, ako razloga ikakvog valjanog i može biti za uništavanje vlastitog staništa.

Dakle, sada borimo se unutar nas! A najteža je borba sa samim sobom, nije li tako?!

Kritikujemo i osuđujemo druge zbog svega što nam se, i u okolini dešava? Tražimo krivca u tamo nekome. Svađamo se sa suprugama i muževima, a bogme i ljubavnicima unutar četiri bijela zida, zar ne?! Galamimo bez razloga na voljenu djecu ne shvatajući njihovu potrebu za igrom i razonodom pa makar dešavala se ta igra unutar četiri zida?! A razlog je? Razlog je što ne znamo imati mir u vlastitom domu nije li tako?

Zašto ne znamo zatvoriti oči i imati svoj mir

Razlog je što ne znamo zatvoriti oči i imati svoj mir u vlastitom malom domu, slažete li se? A zašto ne možemo imati mir? Pa zato što življenje više osoba na malom prostoru kad tad dovede do psihološke eksplozije nekog od ćlanova.

Dakle, češće bi trebali zatvoriti oči da bismo pronašli sebe te kako drugima ne bismo smetnju bez razloga pravili vlastitim ponašanjem, zar ne?! Čovjek je i vizuelno biće i reaguje instiktivno na sve što vidi, bio u pravu ili ne, nije li tako?!

Sadašnja neobična Corona situacija nije ništa teža negoli što su bile neke prijašnje u našim životima, nije li tako?! Stoga Corona je lijek i prilika za sve. Zašto? Zato što trenutna situacija nas vodi ka tome da preispitamo naše navike, ciljeve te namjere, ali i čitav vrijednosni sitem života na kojem insistirali smo prije.

Da sagledaju vlastite živote, posebno imaju osobe koje se trenutno bore sa vlastitim dubokim nemirima, otkrivenim strahovima, iznenadnom panikom, pa i dosadnom depresijom unutar vlastitog bića.

Upravo te negativne emocije pobijedimo, te treperave nemire smirimo i slomimo strahove, tek ako zatvorimo oči i porazgovaramo sa njima u određenom dužem periodu na mjestu na kojem nama odgovara da vodi se ta naša bitka, nije li tako?!

_______________Aleksandar Dima_________________

Sva ljudska mudrost može se sažeti u dvije riječi – čekanje i nadu
____________________________________________

Zašto trebamo od limuna napraviti limunadu

A pobijedili smo ih, ako uspijemo od limuna napraviti limunadu. Tada tek život će nam se iz korijena promijeniti, nije li tako?! No ovdje dolazimo do ključne bitke pri čemu mnogi sumnjaju u krajnji ishod.

A sumnja razara tkivo duše. Baš zbog sumnje, mnogi ne uče kroz vlastita iskustva a posebno ne kroz izazove koje bi često sami sebi mogli nametnuti kako bi duhovno napredovali, pa ako hoćete i materijalno rasli. Zato ne sumnjaj te, već vjerujte u pobjedu!

Vidjeti priliku u jednom izazovu je često „nemoguće i strašno“ za osobu koja sve vidi crno, nije li tako?! A složit ćete se, da smo u vrlo čudnoj i zamršenoj Corona situaciju koja ima svoju bijelu ali nažalost i tamnu stranu.

Kako vidjeti svjetlo i nadu kada smo Mi zavijeni u crnilo života kroz napucane medijske izvještaje, iz dana u dan, obojene sa sve više i više negativnih informacija?

I šta onda čovjeku ostane negoli da se prepusti negativi i beznadežnosti, sumnji i smutnji, bolu i patnji?

Zapitajmo se, da li je spas plakati nad prolivenim mlijekom

Zato zapitajmo se, da li je spas plakati nad prolivenim mlijekom? Po mom mišljenju, nije! A zašto? -Pa zato što ti po Božjem pravu ali i po ljudskoj logici uvijek ostaje mogućnost „popravnog ispita“, zar ne?!

Tako da ako ti je ispala iz ruku i razbila se čaša života, imaš priliku kupiti novu čašu života, možda još bolju i iznova u nju nasuti mlijeko po svom izboru, zar ne?!

Ili ako je čaša čitava a treba ti mlijeko, pa onda ustani, pokreni se pa kupi u prodavnici života novi litar, po mogućnosti domaćeg mlijeka pa ga dospi u čašu života koliko ti godi. Jeli to teško baš toliko, a očito sve jasnije biva da za neke to jeste baš prevelik izazov, to nam pokazuje i ova Corona situacija.

Za takve osobe ali i nama svima ponavljam ako zatvorimo oči i pronađemo vlastiti mir, pobijedit ćemo u ovom okršaju jer Corona je lijek i prilika za sve, pa ma koliko god da nam se činio trenutni svijet tamnim. Slažete li se?

_________ENGLESKA POSLOVICA_______

Nadaj se najboljem, ali budi spreman na najgore
__________________________________

Autor: Almir Đuhera -Mirić, 10:53h

Maglaj, 12.04.2020.

Preporučujemo

0