Otvaranje fotografija u dokumentu Photoshopa

Otvaranje fotografija u dokumentu Photoshopa

Posted on Posted in Autorski članci | Inspirativne priče i više, Graficki dizajn │ Inspiracija, tutorijali i resursi

Otvaranje fotografija u dokumentu Photoshopa se može izvršiti na više načina. Naravno kako će te otvoriti fotografije u novom dokumentu zavisi od vaših potreba.

-Jer nekad nam je sasvim dovoljna samo jedna fotografija za naš projekat, pa to možemo uraditi kroz “Open” opciju. Ponekad na primjer, kada radimo kolaž fotografija u Photoshopu imamo potrebu da na pozadinsku sliku postavimo pojedinačno još jednu, dvije ili više. To već možemo učiniti opcijom “Place embeded”. No nekada imamo potrebu ubaciti više fotografija odjednom. U tom slučaju, koristimo radnju “Scripts” kroz koju obavimo i tu radnju. Klikom na Script pojavit će se sljedeći dijaloški okvir, zatim kliknemo “Load files into stack” nakon kojeg dolazi sljedeći dijaloški okvir putem kojeg odaberemo fotografije koje grupno želimo otvoriti. Radnja “Place linked” također omogućuje otvaranje fotografije u dokumentu Photoshopa.

Otvaranje fotografija u dokumentu Photoshopa

Sve navedene opcije se nalaze u glavnom meniju pod stavkom “FILE”. Kada kliknete na “File” pojaviti će vam se na ekranu sve te i još mnoge druge mogućnosti opcionih radnji. U stavki “File” nalaze se i druge opcije poput, mogućnosti za snimanje završnog dokumenta u nekom od predviđenih formata, mogućnost otvaranja skorašnjih (nedavnih) dokumenata na kojima smo radili, mogućnost automatizacije određenih radnji, itd.

Opcija “Scripts”

Sada evo jedan primjer umetanja više fotografija odjednom. Opcija “Scripts” prikazana je na naslovnoj fotografiji članka a možete je vidjeti i dole niže. Dakle, kliknete u padajućem meniju na SCRIPTS > zatim u sljedećem meniju kliknete na Load files into stack. Nakon čega će vam se pojaviti sljedeći izborni dijaloški okvir pri kojem odaberete fotografije koje želite otvoriti sa mjesta gdje se one nalaze.

Dakle, kliknete na SCRIPTS > Load files into stack > Izborni dijaloški okvir > Povučete fotografije sa mjesta gdje se nalaze.

Za one hrabrije koji već imaju iskustva u radu sa Photoshopom, evo lekcija o tome Kako napraviti kolaž fotografija u Photoshopu

Nadam se da sam vam pomogao ovom lekcijom. Ako vam je članak bio od pomoći, slobodno ga podijelite neka se i drugi njime okoriste.

Tko želi može zapratiti me na Instagramu Logoroyal38 

Također možete ako želite podržati moj Logo Royal YouTube kanal

 

Hvala vam unaprijed na podršci!

Almir Đuhera-Mirić

Otvaranje fotografija u dokumentu Photoshopa Scripts -Load files into stack
Otvaranje fotografija u dokumentu Photoshopa Scripts -Load files into stack
0