Gurabija na bosanski način-Poslastica iz djetinjstva

Gurabija na bosanski način: Poslastica iz djetinjstva

Posted on Posted in Slatki raj │Otkrijte sjajne recepte za ukusne kolače

Gurabija na bosanski način: Poslastica iz djetinjstva

Gurabija je ukusna poslastica koju svi vole. Starije generacije je pamte po kocki šečera koja je uz nju išla, i po mirisu koji je krasio svaku kuću nakon spremanja. U prošlom stoljeću bila je omiljena poslastica koju su djeca s radošću isčekivala pored šporeta.

Gurabija na bosanski način: Poslastica iz djetinjstva

Gurabija je i dan danas vrlo poželjna poslastica na domaćinskim stolovima širom Bosne i Hercegovine. Jednostavna i ukusna poslastica koja se lahko pravi zato je sadašnje domačice s radošću pripremaju. Inače je Gurabija slastica orjentalnog porijekla i najćešće se jela uz kahvu. Dok su djeca vrlo često Gurabiju uz mlijeko konzumirala. Zato vam danas donosimo jednostavan recept za ovaj divan kolač.

Ovaj recept za Gurabiju na Bosanski način se jednostavno i brzo sprema.

Sastojci:

  • 4 jaja
  • 4 šolje šećera
  • 1 šolja ulja
  • 1 šolja mlijeka
  • maslac
  • 1 šolja domaćeg millerama (po mogućnosti)
  • 1 prašak za pecivo
  • brašno (količina po potrebi)

Priprema: Umutite jaja sa šećerom, pa tome dodajte domaći milleram, maslac i mlijeko. Izmiješajte jaja, šečer, maslac, milleram i mlijeko te tome dodajte i 1 šolju ulja. Ne zaboravite na kraju tome svemu dodati brašno pomiješano s praško za pecivo. Napravite tijesto da bude pomalo lepljivo.

Tepsiju ili pleh od rerne premazati uljem i nakon toga lagano posuti brašnom. Zatim namastite ruke uljem te uzmite tijesto ruke i izvajajte u veče lopte a nakon toga spljoštite loptice te postavite ih na tepsiju ili pleh.

Stavite tepsiju s tijestom u prethodno ugrijanu rernu na 200 stepeni i pecite dok ne dobiju zlatnu boju, otprilike 25 do 30 minuta.

Napomena: Ovaj recept je za veću količinu Gurabija 🙂 otprilike dvije tepsije kod nas je ispalo. (U zavisnosti koliko ćete brašna  dodati)

Uživajte u poslastici! -Prijatno

Ovaj recept za Gurabiju na Bosanski način se jednostavno i brzo sprema, zato ne oklijevajte da ga pripremite.

0