Kako krenuti s WordPressom: Instalacija i osnovne postavke

Kako krenuti s WordPressom: Instalacija i osnovne postavke

Posted on Posted in Web dizajn │Web stranice po vašoj mjeri

Kako krenuti s WordPressom: Instalacija i osnovne postavke

Kako krenuti s WordPressom: Instalacija i osnovne postavke je vodič sa kojim ćete uspješno instalirati i postaviti osnovne postavke u WordPresu. WordPress je trenutno najjača platforma za kreiranje kvalitetnih i zanimljivih web mjesta, ali koja za početnika može da izgleda zastrašujuće. Naravno to je prirodna reakcija na nepoznato iskustvo, no kada bublje se sprijateljite sa WordPressom uvidjet ćete daje njegovo sučelje prijateljski nastrojeno i da vam nudi sve što treba da imate kako biste kreirali web stranicu po svom ukusu i potrebi.
________________________________________________________________________________

Aktuelno! >>> Čita se:  Widgeti-Praktičan vodič za početnike u WordPressu
________________________________________________________________________________

Piše: Almir Đuhera

Dakle, sa ovim vodičem vodim vas korak po korak u područje sjajnoga WordPressa kako biste instalirali i postavili osnovne postavke, pa krenimo sa prijateljskim upoznavanjem.

Otkrijte više sadržaja

Kako krenuti s WordPressom: Instalacija i osnovne postavke

Prije negoli dođete u poziciju da instalirate WordPress neophodno je da učinite prva dva koraka a to su odabir Hosting Provajdera i ime vaše domene (Ime web stranice). O odabiru hosting kuće i domene napisali smo članak 5 Savjeta kako Odabrati Kvalitetan Hosting i Izabrati Savršeno Ime za Domenu 

  1. Odaberite Hosting Provider

Prvi korak je odabrati hosting provajdera koji će vam omogućiti postavljanje WordPress web stranice. To vam slikovito dođe kao da iznajmljujete zemljište na kojem želite sagraditi vašu vlastitu kuću. Na svijetu trenutno ima veliki broj hosting provajdera uključujući tu i popularni Bluehost, GoDaddy, SiteGround i HostGator. Dok na području Bosne i Hercegovine tu su najkvalitetniji BH Telecom, Leftor.com i Global.ba . Stoga provjerite njihove planove i odaberite onaj koji najbolje odgovara vašim potrebama.

Kada ste odabrali ime domene i hosting provajder, tada ulazimo na područje WordPressa. -Idemo dalje.

  1. Instalacija WordPressa

Većina hosting provajedera omogućuje vam brzu instalaciju WordPressa iz upravljačke ploče. Svjestan sam da bi većina nas odmah htjela da dođe na gotovu temu, ali veoma smo blizu do kreiranja teme od koje nas dijele dva tri jednostavna klika. Evo kako to obično ide:

Prijavite se na svoj hosting račun.

Pronađite opciju “Instaliraj WordPress” ili “One-Click Install” u upravljačkoj ploči.

Slijedite upute za instalaciju, uključujući odabir domene i postavljanje osnovnih postavki.

  1. Pristup Upravljačkoj Ploči

Nakon instalacije, dobit ćete pristup upravljačkoj ploči WordPressa. To je mjesto gdje ćete upravljati svojom web stranicom. Prijavite se koristeći korisničko ime i lozinku koje ste postavili tijekom instalacije. Kada pristupite upravljačkoj ploči uvjeriti ćete se da je WordPress sučelje prijateljski nastrojeno.

  1. Osnovne Postavke

Sada je vrijeme za postavljanje osnovnih postavki vaše web stranice:

General Settings (Opće Postavke): Definirajte naziv web stranice i opis. Također, postavite svoju vremensku zonu.

Permalinks (Trajne Poveznice): Postavite svoju strukturu URL-ova. Preporučuje se odabrati “Post Name” jer čini URL-ove čitljivijima.

Reading Settings (Postavke za Čitanje): Odaberite hoće li vaša web stranica prikazivati najnovije objave ili neku drugu stranicu kao početnu.

Discussion Settings (Postavke za Raspravu): Konfigurirajte postavke komentara i postavke moderiranja.

Media Settings (Postavke za Medije): Definirajte maksimalnu veličinu i dimenzije slika koje će biti prikazane na vašoj web stranici.

  1. Odabir Tema

WordPress vam omogućuje da odaberete temu koja će oblikovati izgled vaše web stranice. Možete odabrati između besplatnih i premium tema. Postavite temu koja odgovara vašoj svrsi i estetici.

  1. Dodavanje Dodataka

Dodaci (ili pluginovi) proširuju funkcionalnost vaše web stranice. Na primjer, možete instalirati dodatak za SEO optimizaciju, zaštite od spam komentara i društvene medije. Pretražite dodatke i instalirajte one koji su vam potrebni. Imajte u vidu da dodaci mogu da uspore i otežaju rad vaše web stranice, te u tom smislu birajte pametno. Ničega nije dobro previše imati pa ni dodataka, zar ne?!

  1. Kreiranje Prvog Posta

Publish post in WordPress, kako objaviti post
Publish post in WordPress

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sada ste spremni za stvaranje prvog posta na svojoj web stranici. Otvorite “Post” opciju u upravljačkoj ploči, dodajte naslov, tekst i slike te objavite svoj prvi sadržaj. Što se tiče postova njih možete i vremenski zakazati za termin koji vama odgovara.

  1. Redovito Ažuriranje

Kako biste održavali svoju web stranicu sigurnom i ažurnom, redovito ažuriranje WordPress-a i dodataka je neophodno. To je ključno za sigurnost i performanse vaše web stranice.

Nadam se da ste zadovoljni ovim vodičem “Kako krenuti s WordPressom: Instalacija i osnovne postavke”.
S ovim koracima, trebali biste biti spremni za izradu i upravljanje svojom WordPress web stranicom. Nastavite učiti i eksperimentirati kako biste postali stručnjak u korištenju ove snažne platforme. Dakako, imajte u vidu da se i WordPress oplemenjuje u skladu sa trendovima u internet svijetu, tako da sa njime i vi učite i pratite najnovije stvari iz svijeta interneta.

Putem ovog linka možete izvršiti WordPress download

Ako vam se WordPress čini strašnim ili ako želite uštedjeti vrijeme i novac odaberite osobnog asistenta koji će za 48 sati kreirati vašu WordPress web stranicu.

Kontaktirajte nas !

Neka vaša web stranica zablista  -Sretno!

Preporučujemo