Banana hljeb-Zdrav kruh od banane govori o receptu za zdrav hljeb

Banana hljeb: Zdrav kruh od banane

Posted on Posted in Zdravi obroci │Isprobajte ove recepte

Banana hljeb: Zdrav kruh od banane

Banana hljeb za dobro jutro. Danas odmah spremite zdrav obrok koji će vam dati dovoljno energije uz malo masti. Istraživnja su pokazala da banana odgovora ljudskom tijelu, naravno u umjerenim količinama. Dakako, određene osobe koje su sklone alergijama te alergični na bananu istu ne bi trebali konzumirati.

Zbog svojih nutritivnih vrijednosti često je sportaši koriste u ishrani jer omogučuje kvalitetnu energiju tokom sportskih događaja, kao primjer ovaj put spomenuti ćemo tenisere i maratonce. Stoga vam prenosimo ovaj recept za zdrav obrok. Znate li da banana sadrži kalij, mangan, magnezij, vitamin A, vitamin C, aminokiseline triptofan, serotin, dopamin, itd?

Uživaje u pripremi ovog zdravog recepta!

Otkrijte više sadržaja

Banana

Banana je dobar izvor kalija. A kako stručnjaci kažu prehrana bogata kalijem može smanjiti visok krvni pritisak kod osoba sa tim zdravstvenim problemom. Također banane sadrže amino-kiselinu triptofan. Osim triptofana, koji pomaže u proizvodnji serotonina, u bananama se nalazi i dopamin.

Banana u sebi sadrži i vitamin B6 koji pomaže organizmu da proizvodi krvne ćelije, metaboliše ugljene hidrate, masnoće i aminokiseline, i da uklanja neželjene hemikalije iz tvoje jetre i bubrega.

Banane potpomažu našu:

  • Kožu
  • Zdravlje srca
  • Digestivni trakt
  • Mišiće, jer ublažavaju upalu i grčenje

Nutritivna vrijednost na 100 g

  • Ugljikohidrati 22,84 g
  • Proteini 1,09 g
  • Vlakna 2,60 g
  • Šečeri 10,4 g

U nastavku članka slijede upute o namirnicama koj su potrebne te metoda kako napraviti Banana hljeb, kako piše Sarah Cook sa bbcgoodfood.com , uzmite svoju tortu i pojedite je uz ovu divnu, zdravu štrucu banane s niskim udjelom masti – savršenu za doručak.

Sastojci

Možda vas zanima

Metoda

  • KORAK 1

Zagrejte rernu na 160C/140C ventilator/plin 3. Podmažite i obložite kalup za vekne od 2lb pergamentom za pečenje (ostavite da bude 2cm iznad pleha). Pomiješajte brašno, sodu bikarbonu, prašak za pecivo i prstohvat soli u velikoj posudi.

  • KORAK 2

Pomiješajte banane, sirup, jaja i jogurt. Brzo umiješajte u suhe sastojke, a zatim nježno uvucite u lim i pospite orasima, ako koristite. Pecite 1 sat 10 minuta-1 sat 15 minuta.

  • KORAK 3

Ohladiti u plehu na rešetki. Jedite toplo ili na sobnoj temperaturi, sa niskim udjelom masti.

 

Preporućujemo – Zdravi obroci

0