Brokula: Zdrava biljka za zdrav obrok
Brokula sadrži mnogo minerala, između ostalih kalij, kalcij, fosfor, magnezij, željezo, natrij, cink, zatim vitamine C, A, E, K, vitamine B kompleksa, mnoštvo flavonoida i enzima. Vodi porijeklo iz Italije a kako zdrava namirnica uzgaja se širom svijeta.
Brokula pripada porodici kupusnjača. Dakle, dio su vrste Brassica oleracea i pripada istoj porodici kao kupus, cvjetača, kelj, prokulice, keleraba i druge kupusnjače. Uzgaja se više vrsta brokula širom svijeta a razlikuju se po boji, obliku, listovima. Niskokalorična je, te se može pripremati na više načina pa čak i sirovu je možete jesti.
Sezona ove zdrave namirnice traje od oktobra do aprila.
Pripremite brokulu na ovaj način

Pri kupnji odaberite zdrave biljke
Pri kupnji biljke na pijaci ili u trgovinama obratite pažnju na izgled te boju biljke. Izaberite one biljke čiji su cvjetovi kompaktni, a lišće čvrsto i intenzivne boje. Žućkasti ili mekši cvjetovi pokazuju da je brokula stara. Ako je želite zadržati te ne želite je odmah spremiti, onda to učinite u hladnjaku u kom je možete držati do 4 dana.
U 100 g glavica sadrži, 87-91 g vode, 3-4 g sirovih bjelančevina, 4-6 g ugljikohidrata. Ima visok sadržaj karotena te joj se zbog vrijednih sastojaka pripusuju antikancerogena svojstva
Neke od poznatijih brokula su Kalabrijska, Romanesco, Brokolino.
Izvori:
bonduelle.com
gradska pijaca
Hvala za naslovnicu: canva.com
PREPORUČUJEMO – Zdravi obroci