Lagani obrok za večeru Brokula, karfiol i halloumi na roštilju, saznajte kako pripremiti recept

Lagani obrok za večeru: Brokula, karfiol i halloumi na roštilju

Posted on Posted in Zdravi obroci │Isprobajte ove recepte
0
(0)

Lagani obrok za večeru: Brokula, karfiol i halloumi na roštilju

Lagani obrok vrlo brzo se sprema a bogat je zdravim namirnicama koje sadrže prirodne nutritijente. Brokula, Karfiol i Halloumi sir daju ovom obroku ugodnu teksturu i okus koji će biti zanimljiv svima. Brokula i Karfiol su poznati na našem balkanskom podneblju dok je Halloumi sir manje upotrebljavan u našim kuhinjama.

Za pripremu ovog ukusnog obroka potrebno je 15 minuta. A za kuhanje dovoljno je 20 minuta. Dakle, nije zahtjevan recept za realizaciju, lahko se sprema. Možete ga poslužiti za stol od četiri osobe koje će biti oduševljene vašim obrokom.

Ponešto o namirnicama

Brokula: Odavno je poznato da brokula sadrži dobre nutritijente poput antioksidanata, vitamina c te potrebnih vlakana. Brokulu možete jesti na više načina, kuhanu, pečenu pa čak i sirovu. I cvjetovi i stabljika potpuno su sigurni za jelo. Međutim, stabljike mogu biti žilave za žvakanje. Dakle, način pripreme brokula zavisi od vašeg ukusa.

Karfiol: je povrće koje ne sadrži masti i natrijum. Stručnjaci ga preporučuju za svakodnevno konzumiranje jer po istraživanjima on može pomoći u borbi protiv cancera. Karfiol sadrži kalij, magnezij, kalcij, mangan, željezo, bakar, cink, fluor, karoten, te vitamine C, K, B1, B2 i B6. U 100 g karfiola ima samo 21 kcal. Karfiol dolazi sa Kipra i provobitno se zvao “Kiparski kupus”.

Halloumi ili haloumi: je polutvrdi, nezreli sir napravljen od mješavine kozjeg i ovčjeg mlijeka, a ponekad i kravljeg mlijeka. polutvrdi sir koji potiče sa Kipra, ali je veoma popularan i u kuhinjama zemalja Srednjeg Istoka. U Turskoj je veoma popularan. U Bosni i Hercegovini, također ga možete nabaviti na mnogim mjestima, u Bihaću, Sarajevu, Bosanskoj Krupi, Bosanskom Petrovcu, Cazinu, Jajcu, Kaknju, Tuzli i Vitezu, itd.

U nastavku članka, pročitajte kako ga priprema Mellisa Thompson, novinarka i pisac hrane sa bbcgoodfood.com

Lagani obrok: Brokula, karfiol i halumi na roštilju

Zapalite roštilj da napravite naše jelo od brokule, karfiola i halumija i kus-kusa. To je lagana ljetna večera pogodna za cijelu porodicu

Namirnice

  • 2 paradajza, sitno iseckana
  • ½ crvenog luka, sitno iseckanog
  • 1 limun, ocijeđen
  • 1 kašičica jabukovog sirćeta
  • 2 kašičice sušenog origana
  • 1 karfiol narezan na cvjetiće, stabljike na komade od 5 cm
  • 1 brokula narezana na cvjetiće, stabljike na komade od 5 cm
  • 3 kašičice maslinovog ulja
  • 1 kašičica dimljene paprike
  • 450 g halumija, isečenog na kockice prečnika 2,5 cm
  • kuhani kus-kus, za posluživanje (po želji)

Uživajte u ovim divnim obrocima. -Prijatno!

OTKRIJTE VIŠE SADRŽAJA

Kako pripremiti obrok

  1. U činiji pomiješajte paradajz, luk, limunov sok, sirće od jabukovače, pola sušenog origana i ½ kašičice crnog bibera.
  2. Zapalite roštilj . Zakuhajte šerpu vode i kuhajte cvjetiće karfiola zajedno sa stabljikom i komadićima stabljike brokule 3 minute. U posljednjoj minuti dodajte cvjetiće brokule. Povrće ocijedite, pa prelijte sa 2 kašičice maslinovog ulja, ostatkom origana i paprike.
  3. Kada ugljevlje popepe, poređati komade povrća na roštilj, kuvati 2 min, pa prebaciti na hladniji deo roštilja. Nastavite da pomerate povrće da ne izgori.
  4. Stavite halloumi na roštilj i pecite 1 min, a zatim okrenite. Ponavljajte dok sve strane ne budu smeđe.
  5. Istresite svo povrće i halloumi u zdjelu za serviranje, pokapajte preostalim maslinovim uljem, začinite i odmah poslužite s kus-kusom.

PREPORUČUJEMO


How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

0