Lagani obrok za večeru Brokula, karfiol i halloumi na roštilju, saznajte kako pripremiti recept

Lagani obrok za večeru: Brokula, karfiol i halloumi na roštilju

Posted on Posted in Zdravi obroci │Isprobajte ove recepte

Lagani obrok za večeru: Brokula, karfiol i halloumi na roštilju

Lagani obrok vrlo brzo se sprema a bogat je zdravim namirnicama koje sadrže prirodne nutritijente. Brokula, Karfiol i Halloumi sir daju ovom obroku ugodnu teksturu i okus koji će biti zanimljiv svima. Brokula i Karfiol su poznati na našem balkanskom podneblju dok je Halloumi sir manje upotrebljavan u našim kuhinjama.

Za pripremu ovog ukusnog obroka potrebno je 15 minuta. A za kuhanje dovoljno je 20 minuta. Dakle, nije zahtjevan recept za realizaciju, lahko se sprema. Možete ga poslužiti za stol od četiri osobe koje će biti oduševljene vašim obrokom.

Ponešto o namirnicama

Brokula: Odavno je poznato da brokula sadrži dobre nutritijente poput antioksidanata, vitamina c te potrebnih vlakana. Brokulu možete jesti na više načina, kuhanu, pečenu pa čak i sirovu. I cvjetovi i stabljika potpuno su sigurni za jelo. Međutim, stabljike mogu biti žilave za žvakanje. Dakle, način pripreme brokula zavisi od vašeg ukusa.

Karfiol: je povrće koje ne sadrži masti i natrijum. Stručnjaci ga preporučuju za svakodnevno konzumiranje jer po istraživanjima on može pomoći u borbi protiv cancera. Karfiol sadrži kalij, magnezij, kalcij, mangan, željezo, bakar, cink, fluor, karoten, te vitamine C, K, B1, B2 i B6. U 100 g karfiola ima samo 21 kcal. Karfiol dolazi sa Kipra i provobitno se zvao “Kiparski kupus”.

Halloumi ili haloumi: je polutvrdi, nezreli sir napravljen od mješavine kozjeg i ovčjeg mlijeka, a ponekad i kravljeg mlijeka. polutvrdi sir koji potiče sa Kipra, ali je veoma popularan i u kuhinjama zemalja Srednjeg Istoka. U Turskoj je veoma popularan. U Bosni i Hercegovini, također ga možete nabaviti na mnogim mjestima, u Bihaću, Sarajevu, Bosanskoj Krupi, Bosanskom Petrovcu, Cazinu, Jajcu, Kaknju, Tuzli i Vitezu, itd.

U nastavku članka, pročitajte kako ga priprema Mellisa Thompson, novinarka i pisac hrane sa bbcgoodfood.com

Lagani obrok: Brokula, karfiol i halumi na roštilju

Zapalite roštilj da napravite naše jelo od brokule, karfiola i halumija i kus-kusa. To je lagana ljetna večera pogodna za cijelu porodicu

Namirnice

 • 2 paradajza, sitno iseckana
 • ½ crvenog luka, sitno iseckanog
 • 1 limun, ocijeđen
 • 1 kašičica jabukovog sirćeta
 • 2 kašičice sušenog origana
 • 1 karfiol narezan na cvjetiće, stabljike na komade od 5 cm
 • 1 brokula narezana na cvjetiće, stabljike na komade od 5 cm
 • 3 kašičice maslinovog ulja
 • 1 kašičica dimljene paprike
 • 450 g halumija, isečenog na kockice prečnika 2,5 cm
 • kuhani kus-kus, za posluživanje (po želji)

Uživajte u ovim divnim obrocima. -Prijatno!

OTKRIJTE VIŠE SADRŽAJA

Kako pripremiti obrok

 1. U činiji pomiješajte paradajz, luk, limunov sok, sirće od jabukovače, pola sušenog origana i ½ kašičice crnog bibera.
 2. Zapalite roštilj . Zakuhajte šerpu vode i kuhajte cvjetiće karfiola zajedno sa stabljikom i komadićima stabljike brokule 3 minute. U posljednjoj minuti dodajte cvjetiće brokule. Povrće ocijedite, pa prelijte sa 2 kašičice maslinovog ulja, ostatkom origana i paprike.
 3. Kada ugljevlje popepe, poređati komade povrća na roštilj, kuvati 2 min, pa prebaciti na hladniji deo roštilja. Nastavite da pomerate povrće da ne izgori.
 4. Stavite halloumi na roštilj i pecite 1 min, a zatim okrenite. Ponavljajte dok sve strane ne budu smeđe.
 5. Istresite svo povrće i halloumi u zdjelu za serviranje, pokapajte preostalim maslinovim uljem, začinite i odmah poslužite s kus-kusom.

PREPORUČUJEMO