„CORONA“ je LIJEK i PRILIKA za SVE, zar ne?!

„CORONA“ je LIJEK i PRILIKA za SVE, zar ne?!

Posted on Posted in Autorski članci

„CORONA“ je LIJEK i PRILIKA za SVE, zar ne?!

„CORONA“ je LIJEK i PRILIKA za SVE, zar ne?! Sadašnja neobična „CORONA“ situacija nije ništa teža negoli što su bile neke prijašnje u našim životima, nije li tako?! A kako to da je lijek i prilika za sve, zašto, upitat će te se? Evo odgovora ali i osobne vam prilike da osvijestite vlastiti pogled na život, ovo vrijeme baš vam to nudi. -Sjetite se dragi moji, osmotrite svoj život kroz vaše ljubavne poraze i bolesti koje su vam došle kao izazov, zavirite u iskustva koja su vam došla u život nakon kraha poslovnih projekata i dane nakon njih?! Pogledajte u dane prije i nakon smrti bližnjih osoba i da li ste i tada plakali, bili razočarani i napojeni sjetom?

Pogledajte i osvijestite svoj život i bit će vam lakše prevaliti ovu Corona maratonsku utrku koju trčimo svi zajedno i to bez izuzetaka. Svi trče, i predsjednici država, i profesori, i znanstvenici, i sportaši, i rudari, i novinari, i doktori,… Svi baš svi. Nema izuzetaka. Svima, baš svima, bez izuzetaka kao i sada, dođe i prođe kroz život dovoljno i tužnih i sretnih trenutaka tačno onoliko koliko treba, i tu nema izuzetaka, zar ne?!

Sada borimo se unutar nas!

Dakle, sadašnja neobična „CORONA“ situacija nije ništa teža negoli što su bile neke prijašnje u našim životima, nije li tako?! -Samo je iskustvenija za psihu jer prvi put živimo situaciju pod moranjem bivanja u našoj kući, u vlastitom domu koji bi trebao biti temelj porodičnog blagostanja, zar ne?! A vidi čuda, pri tom još u tom domu možemo postati i heroji jer sa ostankom kući možda spašavamo život drugome, možda bližnjem svome, zar ne?! Iluzija ili stvarnost? Čudna neka situacija za ljudski mozak, koji je društven u svojoj srži a mora ostati miran kući, izazov je to i to veliki za mnoge, zar ne?! -Dom je svjetlost, no nažalost, čovjek današnjice to ne razumije i često mrzi vlastiti dom i uništava ga najčešće bez ikakvog valjanog razloga, ako razloga ikakvog valjanog i može biti za uništavanje vlastitog staništa.

Dakle, sada borimo se unutar nas! A najteža je borba sa samim sobom, nije li tako?! Kritikujemo i osuđujemo druge zbog svega što nam se, i u okolini dešava? Tražimo krivca u tamo nekome. Svađamo se sa suprugama i muževima, a bogme i ljubavnicima unutar četiri bijela zida, zar ne?! Galamimo bez razloga na voljenu djecu ne shvatajući njihovu potrebu za igrom i razonodom pa makar dešavala se ta igra unutar četiri zida?! A razlog je?

Zašto ne znamo zatvoriti oči i imati svoj mir

Razlog je što ne znamo zatvoriti oči i imati svoj mir. Češće bi trebali zatvoriti oči da bismo pronašli sebe i kako drugima ne bismo smetnju bez razloga pravili vlastitim ponašanjem, zar ne?! Čovjek je i vizuelno biće i reaguje instiktivno na sve što vidi, bio u pravu ili ne, nije li tako?!

Sadašnja neobična „CORONA“ situacija nije ništa teža negoli što su bile neke prijašnje u našim životima, nije li tako?! „CORONA“ je LIJEK i PRILIKA za SVE, posebno za osobe koje se trenutno bore sa vlastitim dubokim nemirima, otkrivenim strahovima, iznenadnom panikom, pa i dosadnom depresijom unutar vlastitog bića. Upravo te negativne emocije pobijedimo, te treperave nemire smirimo i slomimo strahove, tek ako „zatvorimo oči“ i „porazgovaramo sa njima“ u određenom dužem periodu na mjestu na kojem nama odgovara da vodi se ta naša bitka, nije li tako?!

Zašto trebamo od limuna napraviti limunadu

A pobijedili smo ako, ako uspijemo od limuna napraviti limunadu. Tada tek život će nam se iz korijena promijeniti, nije li tako?! No ovdje dolazimo do ključne bitke pri čemu mnogi sumnjaju u krajnji ishod. A sumnja razara tkivo duše. Baš zbog sumnje, mnogi ne uče kroz vlastita iskustva a posebno ne kroz izazove koje bi često sami sebi mogli nametnuti kako bi duhovno napredovali, pa ako hoćete i materijalno rasli. Zato ne sumnjaj te, već vjerujte u pobjedu!

Vidjeti priliku u jednom izazovu je često „nemoguće i strašno“ za osobu koja sve vidi crno, nije li tako?! A složit ćete se, da smo u „CORONA“ situaciju Mi zavijeni u crnilo života kroz napucane medijske izvještaje, iz dana u dan, obojene sa sve više i više negativnih informacija?! I šta onda čovjeku ostane negoli da se prepusti negativi i beznadežnosti, sumnji i smutnji, bolu i patnji?!

Zapitajmo se, da li je spas plakati nad prolivenim mlijekom

Zato zapitajmo se, da li je spas plakati nad prolivenim mlijekom? Po mom mišljenju, nije! A zašto? -Pa zato što ti po Božjem pravu ali i po ljudskoj logici uvijek ostaje mogućnost „popravnog ispita“, zar ne?!

Tako da ako ti je ispala iz ruku i razbila se čaša života, imaš priliku kupiti novu čašu života, možda još bolju i iznova u nju nasuti mlijeko po svom izboru, zar ne?! Ili ako je čaša čitava a treba ti mlijeko, pa onda ustani, pokreni se pa kupi u prodavnici života novi litar, po mogućnosti domaćeg mlijeka pa ga dospi u čašu života koliko ti godi. Jeli to teško baš toliko, a očito sve jasnije biva da za neke to jeste baš prevelik izazov, to nam pokazuje i ova „CORONA“ situacija.

Za takve osobe ali i nama svima ponavljam ako zatvorimo oči i pronađemo vlastiti mir, pobijedit ćemo jer „CORONA“ je LIJEK i PRILIKA za SVE, zar ne?!

 

Mirić, 10:53h

Maglaj, 12.04.2020.